utorok 3. júla 2012

Kávové mydlo s kávovým zrnom

Pred dvoma mesiacmi som bola v Chicagu a v obchode so suvenírmi som narazila na zaujímavú silikónovú 3d formu na ľadové kocky vo forme kávových zŕn. A hneď skrsol nápad vytvoriť kávové mydlo, s ozdobou kávového zrna... Nevyšlo to celkom tak ako som si predstavovala, zrno sa mi ponorilo do mydla viac ako som chcela a tiež jeho farba bola príliš bledá. Ale napriek tomu to bol pekný experiment, v ktorom som sa niečomu zas priučila.




Mydlo som robila v dvoch fázach. Najprv som vyrobila kávové zrná, keď zrná stvrdli a mohla som ich vybrať, spravila som zbytok.


Časť 1, deň 1: Kávové zrná (množstvo vyšlo na 7 ks)


48g (40%) olivového oleja 
12g (10%) kakaového masla
36g (30%) kokosového oleja
24g (20%) margarínu *** VIZ UPDATE NA KONCI PRÍSPEVKU ***

46g silnej kávy
17g NaOH
----------------------------------------


Teploty zmiešavania: 41°C oleje, 35°C roztok NaOH


Silná káva (expresso), v ktorej som rozpustila NaOH















3D silikónová forma na ľad vo forme kávových zŕn.














Mydlová hmota v stope - nepridávala som žiadne farbivo.














Po naliatí do foriem














Po dvoch dňoch -  mydlo som dala do mrazničky,
aby sa ľahšie vyberalo.
Bola som prekvapená, ako veľmi mydlo vybledlo


























Časť 2, deň 3: Kávové mydlo


Použila som rovnaké percentuálne zastúpenie olejov ako v prvej časti, ale vo väčšom množstve. Pridala som kakaový prášok aby som získala tmavšiu farbu:

400g olivového oleja
100g kakaového masla
300g kokosového masla
200g margarínu *** VIĎ UPDATE NA KONCI PRÍSPEVKU ***

143g NaOH
345g silnej expresso kávy (ostalo mi z tej, čo som vyrobila pre kávové zrná). Soapcalc vypočítal 380g vody, ale nechala som len toľko, koľko som mala kávy. Tým som zaistila aj rýchlejšiu stopu.

V stope: 
13g potravinárskej vône kávy (cukrový základ)
  2g vône mliečneho karamelu (zbytok čo som mala doma)
  2 PL kakaa
-------------------------------------------------------------

Mydlová hmota po pridaní kakaa - je omnoho tmavšia.














Naliala som ju do jednotlivých foriem a pridala kávové zrná,
 ktoré sa ale príliš ponorili, aj keď som mala celkom hustú stopu.
















Po 24 hodinách som vyberala z foriem, povrch pokryl sodný
prach po reakcii NaOH so vzduchom, zatiaľčo zvyšok ostal hnedý,
 aj keď časom na miestach trochu zosvetlel





















Mydlo vonia po káve vzdialene, nie je to nič silné. Poučenie - pre silnejšiu vôňu bude treba pridať kávovú vôňu pre výrobu mydla, ktorá prežije zásadité prostredie reakcie. Hľadať treba vône, ktoré boli vyskúšané v studenom procese - predajcovia v špecializovaných internetových obchodoch obvykle uvádzajú výsledky testov v rôznych typoch mydla.

UPDATE 5.6.2012: Musím pripomenúť, že je dôležité zistiť si, aké percento tukov má Váš margarín! Ten môj mal len 60%, čo som zistila až neskôr, takže v konečnom dôsledku som  - v kávových zrnách namiesto 24g tuku mala v recepte len 14.4g, čo je o takmer 10g menej, predstavujúcich 6.7% receptu... NaOH som vypočítala na 5% pretučnenie, takže v podstate vo finále má môj recept 1.7% viac NaOH než teoretická hodnota zmydelnenia!!! - v zbytku receptu mala namiesto 200g tuku v recepte len 120g tuku, čo je o 8% viac NaOH, takže pri plánovanom pretučnení 5% je to o 3% viac NaOH než je teoretická hodnota zmydelnenia!!
******* PRETO JE MOJE KÁVOVÉ MYDLO PO DVOCH TÝŽDŇOCH STÁLE PRÍLIŠ ZÁSADITÉ!!! **********************

A kto uhádne, čo bude nasledovať? :)

8 komentárov:

  1. a kolko ma mat percent teda ten margarin? maka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, dobrá otázka - to závisí na jeho množstve v recepte. Prípadne treba upraviť množstvo NaOH. Takže napríklad, v mojom recepte mám 60% margarín, takže by som mala do SoapCalc zadať len 60% jeho hmotnosti ako tukov, prípadne musím zvýšiť jeho podiel v recepte tak, aby som tam mala dané množstvo tuku.

    V mojom prípade teda do veľkého receptu dať namiesto 200g margarínu, ktoré predstave len 120g tuku dať 200/0.6=333g margarínu, aby to bolo 200g tuku z receptu.

    U kávových zŕn potom obdobne 24/0.6=40g tuku.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A aby som odpovedala na otázku - takže by mal mať 100%, ale to by už nebol margarín. Preto treba zvýšiť podiel margarínu tak, aby tvoril dané množstvo tuku.

    Množstvo margarínu do receptu sa teda vypočíta

    požadovaná hmotnosť / X

    kde za X dosaď percento tuku v margaríne, ako hodnotu dvoch desatinných miest (teda v prípade, že je to 60% tuku, tak X=0.6)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahojte,tá formička na kávové zrná sa dá teraz zohnať úplne zadarmo-dostanete ju v tescu,ak si kúpite kávu Jacobs (Velvet,Kronung,Tassimo,Millicano)
    Samotné kávy sú v akcii,takže za Velvetku som dala 4,49 plus formička zadara....no nekúp to! :-)

    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahojte, som tu nová a vobec netusim ako zistim ci je mydlo zasadite? ked ho necham dva tyzdne vyzriet tak by nemalo byt? a ten test jazykom to je aky? moc tomu nerozumiem. Dakujem za cenne rady :o) Mishel

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Mishel,
    ci je mydlo zasadite sa da zistiť napríklad pH papierikmi či drahšou variantou a to pH metrom alebo aj spomínaným testom jazykom. Viac je tu : http://moderna.alchymistka.eu/2011/09/testovanie-ph-mydla.html

    Papieriky kúpiš napr. tu: http://www.pgchem.sk/sk/ponuka/90/ph-0--12-univerzalne-indikatorove-papieriky

    Test jazykom je , že "lizneš" mydlo a keď nekope malo by byť ok.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj :) také jsem zkoušela dělat kávové mýdlo, peelingové. V receptu jsem měla 30% slunčnicového oleje, 30% olivového z pokrutin, 30% kokosového a 10% ricinového. Do stopy jsem přidala trochu olivového extra virgin a lógr, co mi zbyl. Očekávala jsem světle hnědou barvu, ale vyšlo mi úplně tmavé mýdlo, které nevypadá moc lákavě. Když jsem smíchala kávu s NaOH, neskutečně to páchlo, jakoby spáleninou. Nemá někdo podobnou zkušenost?
    Martina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Síce neskoro odpovedám ale k robeniu mydla som sa dostala pomerne nedávno. Dneska som skúšala svoju verziu kávového mydla. Uvarila som si silnejšie presso a zaliala som ho presne navazenou vodou podla Soap calc. Aj keď sa troska odparí, vôbec nevadí, aspoň sa rýchlejšie spravi stopa. Odfiltrovanu kávu som zamrazila na kocky. Až do tejto zmrazenej kávy som prisypavala za stáleho miešania NaOH. Smrdelo to troska po amoniaku ale nič strašné. Po emulgacii s roztopenymi tukmi (a to som tam mala aj 10% kakaového masla, ktoré troska farbí dozlta samo osebe) som dostala mydlovu zmes vo farbe lieskového orieška. Ešte som prisypavala kakao, keďže som chcela získať farbu kávy. Takže lepsie mraziť pokiaľ dávate alternatívnu tekutinu na prípravu sodného roztoku inú ako vodu. Ale paci sa mi Evkin tip, ktorá mrazi len tretinu až polku tekutiny a zvyšok dáva izbovej teploty. Aj ja to tak nabudúce spravím, lebo výsledný sodný luh mal teplotu 28° C a chcela som emulgovat aspoň pri 38°C,lebo by som sa asi nedomiesala. Nemá sa to robiť, ale ehm... zahriala som sodný-kávový luh nad parou vodného kupela a so strachom o život a kuchyňu som sa pozerala co z toho bude. Výbuch sa nekonal a mydielko dopadlo podľa predstáv len nabudúce asi fakt zmrazim len polku :)

      Odstrániť