utorok 10. júla 2012

Kniha, ktorá stojí za to: Biokozmetika od Sophie Machetau & Vanina Guet



Mám v knižnici jednu knihu receptov prírodnej kozmetiky, ktorá spomedzi všetkých trochu vyniká. Je to kniha autoriek Sophie Machetau & Vanina Guet:  Biokosmetika - 90 receptů pro zdravou krásu.


Ja ju mám v originále, a prekvapivo som zistila, že vyšla v českom preklade. 


Čo je na tejto knihe také skvelé?  Okrem toho, že to je jedna z mála kníh na česko-slovenskom trhu venujúca sa tejto téme, tak:










1) Obsahuje cca 118 strán receptov (celkovo má kniha 143 strán)


2) Recepty sú na úrovni, s fotografiami výsledku a pri každom aj rady ako receot pozmeniť aby nám vyhovoval, prípadne vysvetlenie k použitým aktívnym zložkám


3) Recepty sú rozdelené do kategórií a pokrývajú takmer všetky oblasti - od produktov do vane, zubné pasty, deodoranty, masky, starostlivosť o vlasy, až po pleťovú kozmetiku. 


4) Pred každou sekciou je krátko vysvetlené, ktoré zložky sa v daných formuláciách najčastejšie používajú,  a prečo.


5) Všetko úplne bez emulgátorov - to síce znamená, že všetky krémy sú voda v oleji, a teda podstatne mastnejšie, ale to nevadí, aj tak je to skvelý zdroj receptov!


Na druhú stranu upozorňujem, že sa celkom nestotožňujem sa s jej názorom na emulzie voda v oleji a olej vo vode, kde tvrdí, že voda v oleji = prírodná kozmetika (dobrá) a olej vo vode = syntetická kozmetika (fuj fuj). 


Za prvé je to zjednodušovanie, pretože nie všetko prírodné je zdraviu prospešné a nie všetko syntetické je zdraviu škodlivé. 


Aj príroda je plná silných chemických látok, ktoré môžu vyvolávať alergie, prípadne byť zdraviu nebezpečné - vezmite si prírodné jedy, ktoré žiadny človekom vynájdený neprekoná, alebo esenciálne oleje, ktoré sa musia používať s maximálnou obozretnosťou. 


Tiež naše ponímanie syntetických a prírodných látok je len závislé na tom, čo vieme. A nevieme toho ešte veľa.


Príkladov je veľa, nechcem tu ísť do detailov. Chcela by som len, aby sme si uvedomili, že je rozdiel medzi vierou, ktorá sa nemení, a poznaním, ktoré sa neustále mení. 


Veľmi zaujímavá diskusia k téme "Komu veríte?" sa otvorila na Point of Interest! blogu [v angličtine].


No a potom, keď je autorka proti emulgátorom olej vo vode, tak potom ma trochu prekvapila  svojimi receptami, kde používa "neutrálny sprchový bio gél", alebo "neutrálny bio šampón" - pretože to je zmes tenzioaktívnych, ak chcete - syntetických - látok, ktoré majú na pokožku preukázateľne netagívny vplyv v porovnaní s väčšinou emulgátorov olej vo vode uznaných prírodnou kozmetikou. 


A ešte jedna vec - zložky niektorých receptov môžu byť trochu nevídané a drahšie, ale táto kniha je práve o takejto kozmetike - rozširuje obzory!


Inak je kniha super, a odporúčam ju každému!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára