nedeľa 8. júla 2012

Krémový deodorant s oxidom zinočnatým, ktorý naozaj FUNGUJE!!!

Mám teraz obdobie, keď vyrábam recepty s oxidom zinočnatým, o ktorom som písala v jednom z minulých príspevkov.

Ako som písala, oxid zinočnatý je ideálne zložka prírodných deodorantov, pretože

- je antibakteriálny, takže čiastočne zabraňuje baktériám aby sa veselo množili a rozkladali pot [2], čo je hlavná príčina nepríjemného zápachu [3,4] - ktoré baktérie presne inhibuje, a či sú to presne tie, čo rozkladajú pot, to ešte zisťujem...

- reaguje s krátkymi mastnými kyselinami, ktoré tvoria hlavnú zložku zápachu - ktoré premieňa na zinočnaté soli bez zápachu (podobne ako hydroxid sodný premieňa mastné kyseliny v oleji na mydlo - sodnú soľ mastných kyselín)  [1,3]

- je to prášok, takže do istej miery absorbuje prebytočnú vlhkosť 

- nie je absorbovaný pokožkou (častice nad 30 mikrometrov, nie nano-častice!)

Pripravujem a testujem práve krém na opaľovanie, ktorý si nedovolím Vám predstaviť, pokiaľ si nebudem istá, že funguje. 

Popri testovaní tohoto krému na opaľovanie sme ten istý recept použili s priateľom aj ako deodorant, pretože v oboch bola aktívna zložka oxid zinočnatý.

Týždeň vopred sme testovali ako deodorant len samotný prášok, a boli sme veľmi spokojní, ale bolo to len do práce (sedavá za počítačom) a navyše nám nevyhovovala forma prášku, ktorý sa ťažšie aplikuje.

Test: Výstup na vrch La Berneuse (2045m), Švajčiarsko, v čase 12:00 - 19:30, slnečno, 25°C v tieni, v absolútnom meradle sme spravili prevýšenie cca 700m, celkovo cca 1000 m.
Testovacie osoby: Ja a môj priateľ
Úspech: 100% - na konci dňa sme voňali stále vôňou, ktorú sme do deodorantu pridali, ničím iným!!!

Recept, ktorý bude nasledovať je recept trochu pozmenený - nechcela som používať tie drahé zložky čo som dala do krému na opaľovanie len tak ako deodorant, kde to nie je potreba, takže zatiaľčo som ponechala percento oxidu zinočnatého, zmenila som oleje a namiesto vody som dala aloe vera džús - má ukľudňujúce účinky, čo je šikovné v podpaží, kde dochádza k treniu.

Nová verzia deodorantu je takisto účinná, už sa ním patleme a zatiaľ prežil úplne všetko!


Tento deodorant sa mi páči viac ako moje prechádzajúce pokusy Tuhý nepriesvitný deodorant

Aktívnou zložkou oboch je sóda bikarbóna, ktorá podobne ako oxid zinočnatý by mala neutralizovať krátke mastné kyseliny zodpovedné za zápach, plus prípadne esenciálny olej s antibakteriálnymi vlastnosťami. Nehovorím, že to vôbec nefunguje, ale musím priznať, že prítomnosť veľkého množstva olejov/tukov v deodorantoch zároveň pôsobila negatívne, pretože tieto boli takisto rozkladané a tak som na konci dňa bola trochu cítiť práve nimi - je to síce iná vôňa, rozhodne nie zápach ako keď nepoužijete deodorant, ale nie je to 100%. Pomohlo by možno zvýšenie pomeru sódy bikarbóny, ale pretože sa v tukoch nerozpúšťa tak dobre ako vo vode spôsobovala by ešte väčšiu zrnitosť deodorantu, čo časom pôsobí dráždivo - už v pôvodnom deodorante to časom vadilo.

Oxid zinočnatý je naproti tomu veľmi jemný a môžeme ho do receptu dať aj 30%. Jeho nevýhoda je, že môže trochu farbiť nabielo oblečenie, ale zas to závisí od toho, koľko deodorantu aplikujete. Zistila som ale, že môj tuhý deodorant založený na kakaovom masle mi zas farbil biele oblečenie nažlto...

Z tukovej konzistencie som prešla na krémovú - za prvé, rozpustíte v nej jednoduchšie oxid zinočnatý (alebo aj sódu bikarbónu, ale zas tam máte len nejakú maximálnu koncentráciu, zatiaľčo oxidu zinočnatého "rozpustíte" omnoho väčšie množstvo), no a potom malé množstvo olejov je výhodnejšie - nerozkladajú sa v teple podpažia a nemastia oblečenie.

Pretože chcem, aby deodorant vydržal dlhšie, pridala som konzervant Optiphen - neobsahuje parabény, má široké antibakteriálne spektrum a je uznávaný ako zložka prírodnej kozmetiky (podrobne niekedy inokedy)

No dobre, stačilo teórie, a tu je recept!

Recept  na cca 50ml

  3g (6% z formulácie krému bez ZnO) Olivem 1000 (dostať na www.murumuru.sk)
11g (22.4%) Kokosového oleja

34,5g (70.4%) Šťavy aloe vera
   0,5g (1%) Optiphen - konzervant (dostať na www.murumuru.sk)

   9g Oxidu zinočnatého -  ZnO (v bezpečnej mikročasticovej veľkosti tiež na www.murumuru.sk)
 10 kvapiek Kozmetickej vône Biely čaj (white tea, dostať na www.murumuru.sk)

Tip: Ako odvážite 0,5g optiphenu? Nakvapkajte do malej nádobky 1g optiphenu a počítajte koľko je to kvapiek. Podeľte počet kvapiek dvoma a máte množstvo na 0,5g.

Pomôcky

2 nádoby na vodný kúpeľ (u mňa biela keramická miska, a maličký nerezový hrnček)
2 hrnce na vodný kúpeľ (treba zohrievať naraz, aby sa dosiahla rovnaká teplota -  u mňa je to teda jeden nerezový hrniec, na ktorý som položila bielu keramickú misku a potom mám elektrický zahrievač)
2 čajové lyžičky (jednu na meranie optiphenu a jednu na kokosový olej)
1 polievkovú lyžicu (na dávkovanie ZnO)
1 digitálnu váhu s presnosťou na 1g
1 miešadlo (môže byť aj lyžička,  u mňa miešadielko ako na fotke nižšie)
1 nádobu na finálny produkt - ja som si vybrala dávkovač s pumpičkou 50ml - majú na www.murumuru.sk
1 nádobu, v ktorej budete sterilizovať všetky pomôcky

Tip: Skúste zrecyklovať nádoby z kozmetiky čo máte doma - dobre ich umyte a sterilizujte!

------------------------------------------------------------------------------------------
Postup

0) Sterilizujte všetky pomôcky - buď 15 minút vyvarením, alebo 5 minút v chlórovanej vode (dostať chlórové tabletky) a vysušte čistou utierkou. Pri vyváraní pozor na odolnosť plastov - ja preto radšej sterilizujem chlórom.
1) Nasaďte si pre istotu nejakú masku, aby ste nedýchali jemný prášok oxidu zinočnatého pri manipulácii - môže podráždiť sliznicu - pretože je veľmi jemný tak sa rýchlo vznesie do vzduchu. Síce sa oxid zinočnatý nedostáva cez kožu do tela, ale ak by ste ho pravidelne dýchali, môžete skončiť s príliš veľa zinku v tele. Zinok je pre naše telo potrebný elementárny prvok, ale všetkého veľa škodí. No dobre, museli by ste ho naozaj dýchať veľa, ale prevencia je lepšia! Z krému sa už zinok do vzduchu neuvoľňuje.
2) Odvážte aloe vera a pridajte oxid zinočnatý. Zahrejte vo vodnom kúpeli na 70°C. V prvom recepte som oxid zinočnatý dala na konci receptu, ale vytvorili sa mi hrudky, ktoré som nebola schopná rozmixovať. Rozpustenie oxidu dopredu vo vodnej fáze je omnoho účinnejšie, a funguje perfektne!

Oxid zinočnatý s aloe vera džúsom - zahrievam vo vodnom kúpeli (hrniec s vodou je pod miskou)


Olivem 1000 a kokosový olej - rozpúštanie vo vodnom kúpeli.
3) Odvážte Olivem a rozpustite ho v kokosovom oleji, zmes by nemala by mať viac ako 70-80°C.
4) Keď sú obe fázy zahriate na 70°C, vlejte olejovú do vodnej za stáleho miešania. Preneste misku do studenej vody, čím urýchlite chladnutie, stále miešajte. 
5) Nakoniec vmiešajte 0,5g Optiphenu a 10kvapiek vône podľa výberu (ja som si vybrala sviežu vôňu Biely čaj)

Hotový deodorant!

6) Dávkute deodorant do nádob. Ja som si vybrala fľaštičku s pumpičkou - za prvé sa tak ľahšie dávkuje malé množstvo, za druhé je to hygienickejšie - nejdem prstami do deodorantu a nevnášam baktérie.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Literatúra

[1] Kanda, F, Yagi, E,  Fukuda, M,  Nakajima, K,  Ohta, T, Nakata, O. Developmenot f a novel hybrid powder formulated to quench body odor,  J. Soc. Cosmet. Chem. 40, 335-346 (1989). 

[2]Södeberg TA, Sunze B, Holm S, Elmro T, Hallmans G, Sjöberg S. Antibacterial effect of zinc oxide in vitro. Scand. J. Plast. Reconstr. Hand. Surg. 24: 193-7, 1990.

[3] Kanda, F, Yagi, E,  Fukuda, M,  Nakajima, K,  Ohta, T, Nakata, O. Elucidation of chemical compounds  responsible for foot malodour, Brit. J. Dermatol., 122, 771-776 (1990).

[4] Wysocki, C.J., Zeng, X-N. and Preti, G. (1994) Specific anosmia and olfactory sensitivity to 3-methyl-2-hexenoic acid: A major component of human axillary odor. Chem. Senses,  1993, 18:652

29 komentárov:

  1. To je skvelé, že je taký účinný... Ibaže asi aj farbí šaty, na bielo ;( oxid zinku je vlastne zinková bieloba, ktorú dávajú do farieb, napr. aj do Primalexu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Áno, je tak, len jedno dôležité pozorovanie - zistila som, že ak ho aplikujem a nechám trochu zaschnúť - povedzme počas umývania zubov, a až potom sa oblečiem, tak sa na oblečenie už neotlačí!

    Určite stojí za to, upozorňujem tiež, že netreba žiadnu silnú vrstvu, takže zas vo finále toho zinku toľko nie je aby farbil tak aby to vadilo. Len pre porovnanie - dnes mám tričko bez rukávov a deodorant takmer nie je vidieť.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Evik ,

    no zase mám otázky :) . Máš nejaké skúsenosti s gumou guar ? Na murumuru je uvedené , že je to aj emulgátor, narážam na to, že či je ju možné použiť namiesto olivem ako účinný emulgátor.

    Čo sa týka tej vône biely čaj tiež ma zlákala, ale na murumuru to v eshope nemajú ( nič mi nenašlo cez hľadane)...
    Inak do toho deodorantu sa chcem pustiť len nemám aloe, rozmýšľam , že použijem čerstvú šťavu z aloe čo máme doma, dám jej menej( zas ale je čerstvá) a zvyšok nahradím vodou či nejakým vývarom z nechtíka alebo skorocelu ( ten si myslím, že je aspoň tak dobrý ako to aloe)..

    Ten opaľovací takisto, vlastne už len čakám na váhu , kt. príde v pondelok, nejak neskoro ju poslali:) .. Nemám tie mrkvové tkanivá a 3 týždne čakať na macerovanie v oleji nechcem, čo myslíš keby postrúham mrkvu povarím v oleji na nižšej teplote? Podľa mňa by to mohlo mať približne rovnaký efekt a kvalitu...

    A ešte ma napadlo.. Dnes som pozeral bambucké maslo, je v chladničke a spravila sa na ňom taká biela vrstva. Je uzavreté v plastovom uzavierateľnom sáčku presne ako som ho kúpil. Snáď to nie je pleseň? Našiel som tam aj takú modrú bodku ale to je hádam iba špinka. Spotrebu má až za takmer rok.

    Maj sa dobre a pekný víkend.

    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Mates :)

    Len sa pýtaj!

    > Máš nejaké skúsenosti s gumou guar ? Na murumuru je uvedené , že je to aj emulgátor, narážam na to, že či je ju možné použiť namiesto olivem ako účinný emulgátor.

    - nedá, síce stabilizuje emulzie, ale nie je to ani zďaľeka taký silný emulgátor. Nejaké emulgačné schopnosti má, ale pochybujem, že viac ako 1-3% olejov v 99% vody. Vytvára gély, podobne ako Xantánová guma.

    > Čo sa týka tej vône biely čaj tiež ma zlákala, ale na murumuru to v eshope nemajú ( nič mi nenašlo cez hľadane)...

    Humm, spýtaj sa priamo Ivana, určite Ti ju objedná, ja ju mám od neho.

    > Inak do toho deodorantu sa chcem pustiť len nemám aloe, rozmýšľam , že použijem čerstvú šťavu z aloe čo máme doma, dám jej menej( zas ale je čerstvá) a zvyšok nahradím vodou či nejakým vývarom z nechtíka alebo skorocelu ( ten si myslím, že je aspoň tak dobrý ako to aloe)..

    Gél + voda by malo byť OK.

    > Ten opaľovací takisto, vlastne už len čakám na váhu , kt. príde v pondelok, nejak neskoro ju poslali:) .. Nemám tie mrkvové tkanivá a 3 týždne čakať na macerovanie v oleji nechcem, čo myslíš keby postrúham mrkvu povarím v oleji na nižšej teplote? Podľa mňa by to mohlo mať približne rovnaký efekt a kvalitu...

    Tkanivá majú na murumuru.sk, ale inak macerácia teplom je tiež spôsob. postrúhať, dať do oleja, a pomaly zahrievať tak hodinku-dve. Precediť, dať novú mrkvu a znovu. Jediná nevýhoda je, že sa Ti do oleja dostane aj trochu vody. Bacha na konzerváciu aby TI to nesplesnelo v tom kréme, ale to už ošetríš vlastne Optiphenom.

    > A ešte ma napadlo.. Dnes som pozeral bambucké maslo, je v chladničke a spravila sa na ňom taká biela vrstva. Je uzavreté v plastovom uzavierateľnom sáčku presne ako som ho kúpil. Snáď to nie je pleseň? Našiel som tam aj takú modrú bodku ale to je hádam iba špinka. Spotrebu má až za takmer rok.

    Zistila som, že vo vlhkom prostredí (chladnička je vlhké prostredie navyše plné plesní, aj keď to nie je vidno) splesnivie nielen tuk, ale aj vosk. Nie je to, že by plesnivel ten tuk/vosk o sebe, ale pleseň rastie na vyzrážanej vode. Asi by som ho neschovávala v chladničke, ale na suchom mieste. Odporúčam vybrať, odstrániť vrstvu a zbytok "pretaviť" - ale pozor, nie viac ako 70°C, počas hodinky.

    > Maj sa dobre a pekný víkend. Mates

    Vďaka, aj Ty! Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evik! Dnes som sa odhodlala urobiť deodorant. Celkom sa vydaril . Namiesto aloe šťavy som urobila silný odvar z mäty a šalvie. Tá vôňa tam moc neostala,ale šalvia má tiež dobré účinky na potenie. Len som nevedela koľko kvapiek optiphenu mám dať, lebo moja váha nieje taká presná na 1g. Nevieš mi poradiť? Koľko kvapiek si dala ty aby si mala 0.5g. Je to normálne kvapkadlo s optiphenom, ktoré som kúpila na murumuru. Ďakujem Mirka.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Mirka,

    budem musieť zistiť doma na svojej váhe a pokúsim sa namerať presne hmotnosť jednej kvapky. Problém môže byť viskozita optiphenu - ak ho niekto kvapká silnejším/slabším stlačením než ja, tak bude hmotnosť na kvapku iná. Ale spravím test.

    E.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak dnes som spravil prvú várku tohto deodorantu. Len toho zinku sa mi zdalo na to množstvo veľa, tak som dal namiesto 9 g iba 6g zinku . Uvidím aký to bude mať efekt, ale zatiaľ to vyzerá , že to postačuje. Mal som ho na sebe pár hodín a obstál...
    čo sa týka toho Optiphenu, mne vyšlo, že 1g je zhruba 20 kvapiek, takže 10kv. 0,5 g..
    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Evik, použil som presne takú nádobku na deodorant ako ty. A on nechce z nej ísť cez tú pumpičku, resp. veľmi ťažko. Myslel som si, že sa minul, ale ako som to rozobral zistil som, že je to skoro plné, vyzerá byť veľmi hustý. Robil som ho presne ako ty, len som dal namiesto 9 g zinku , 6 g v čom by problém byť nemal. Tebe toto nerobí ? Asi dám nabudúce menej olivem...

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Zvláštne, s týmto receptom mi to nerobilo. S iným, kde som dala viac Olivem som už mala problém. Ale tento recept mal takú akurát konzistenciu. Nevyparila sa Ti niekde v procese voda/aloe vera?

    Aha ozaj, a dal si aloe vera šťavu, alebo aloe vera gél? To by mohol byť rozdiel, gél je hustejší...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ahoj , vidíš to ma nenapadlo rozlišovať. Je tam písané gél, takže to bude asi tým. Pôjdem robiť ďalšiu várku, tak dám iba 3% olivem a zmiešam to na konci s tým hustým čo teraz mám . Ďakujem . Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Vytvorila som si ho... vyzeral a voňal super, tak prišlo na rad testovanie - v 37°C horúčavách som behala po celej BA, trávila hodiny v mhd.... a tento deodorant to zvládol aj po príchode domov po cca 12 hodinách som naďalej voňala :) Ďakujem za tento poklad.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Evik! Odkiaľ by som mohla zohnať Optihhen, keď ho na murumur nemajú? Alebo sa dá naradiť niečim iným? Emoke

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahoj Emoke,

    majú tam ďalšie konzervanty teraz, je to myslím vcelku jedno ktorým (všetky by mali byť funkčné v emulziách), len treba dodržať minimálne množstvo, ktoré sa môže konzervant od konzervantu meniť (treba pozrieť odporúčanie výrobcu). Ja napríklad používam už dlhšie Cosgard. Z murumuru mi majú poslať tieto nové. Inak z tých je optiphenu najbližšie zložením GFguard:
    http://www.murumuru.sk/kozmeticke-suroviny/konzervanty/GFguardCOS

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj Evik! Zase po dlhšo čase som vyrábala deodorant a po pridaní optiphenu a vôní sa mi zgrcol. Vôbec sa mi tie vône do neho nezapracovali, ale ostali na povrchu a vyzerá to ako zrazené. Stalo sa mi to už aj predtým. Neviem kde robím chybu. Najprv som ich pridala ešte do teplej zmesy a druhý krát do vychladnutej a aj tak sa nezapracovali. Kvapkám po jednej kvapke a pridávam VO. Nevieš mi poradiť? Ďakujem Mmirka.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Evi,
    super deodorant. Vcera som sa konecne podujala na vyrobu a od dnes testujem. Akurat mi aloe prerazilo silicu a vonia len za aloe :) co mi az tak neprekaza, kedze ta vona sa mi velmi paci. Chcem sa opytat za akym ucelom tam je ten oxid zinku? Len ako farbivo?
    Este poznamka z vyroby...po vyliati olejovej fazy do vodnej sa mi tam vyrvotili nejake mini hrudky, tak som to musela este pasirovat cez sitko. Tie hrudky boli sposobene tym, ze v aloe som mala nejake tuhe castice. Cize do buducna (aspon pre mna) - aloe cedit pre vazenim!!!
    Denisse

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Denisse - pre Tvoju otázku o účele oxidu zinočnatého si prečítaj prosím ešte raz celý príspevok - je to hneď na začiatku.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Evik, chcela by som sa spytat, ci je mozne nahradit emulgator Olivem 1000 v tomto recepte za tekuty Lecitin + vcely vosk. A v akom pomere? Prvu varku som robila podla tvojho receptu (bez Aloe statvy - dala som len destilovynu vodu a glycerin) a funguje na mne vyborne. Dakujem za recept. Katushka

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Mmirka - aj mne sa to stalo. Najskôr nie, používala som Optiphen asi rok úplne v poho, a po roku sa mi to stalo dvakrát po sebe.Napadlo mi, či už nebol starý (hneď som ho zahodila, tak to neviem zistiť!, alebo či mu neublížilo minuloročné horúce leto (mala som ho v špajzy). Okrem toho som zaznemaenala u testujúcich štípanie okolo očí (traja) a traja bez problémov. Každopádne by som rada vedela, aké môžu byť príčiny. Odvtedy žiaden konzervant nepoužívam, maximálne alkohol, chladnička, hygiena, ružová voda a silice zatiaľ emulzie držia. :-) Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Mmirka, pozerám, že som neodpovedala, nie naschvál - je to tým, že Optiphen sa musí pridávať ešte za tepla. Inak ja už používam namiesto Optiphenu Cosgaard a iné konzervanty.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Kleopetra - Optiphen štípe na tvári aj mňa plus pár ďalších ľudí. Preto som prešla na iné kozervanty a nemám už problém. Teraz používam hlavne GFecosafe a Cosgard, oba sú skvelé.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Kathuska - ak použiješ včelí vosk či lecitín, potom je problém s tým, že musíš dať cca 40% olejov. Pre pomery skús pozrieť recept:

    http://moderna.alchymistka.eu/2011/11/ochranny-krem-na-ruky-s-nechtikovym.html

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Rada by som vyskusala tento deodorant. Chcela by som sa opytat, ci mozem namiesto kokosoveho oleja a stavy z aloe vera pouzit Aloe vera maslo (murumuru.sk). Je to kombinacia aloe vera s kokosovym olejom. A aky pomer tam mam dat.

    Dakujem za radu :)

    Ivana

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahoj Iwka,

    nahraď šťavu z aloe vera vodou a namiesto kokosového oleja použi to aloe vera maslo. Ak by si vynechala tú šťavu, tak budeš mať problém s emulziou aj s konzistenciou (bolo by to príliš husté a suché).

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Evik, ak pouzijem ako konzervant Cosgard, dam ho tolko isto, ako Olivem?
    A druha otazka, ked dam Aloe vera gel, v akom pomere ho zriedit s vodou?
    Dakujem,
    Marianna

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Marianno,
    Cosgardem můžeš nahradit Optiphen (ve stejném dávkování), oba budou emulzi konzervovat. Olivem je emulgátor a nahradit se dá pouze jiným emulgátorem typu olej ve vodě.
    Ame

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Vyslo mi podla zlozenia, ze Optiphenu sa podoba GF guard COS - tie pouzivat nebudem vzhladom na skusenosti popisovane vyssie a tiez moje skusenosti s podobnym produktom Rokonsal. Cosguardu/Cosgaardu sa podoba zase GFecosafe WW - tie budem pouzivat.

    OdpovedaťOdstrániť
  27. AHoj deodorant super povedl se,jen nemam opthypeen, můžu dát par kapek grepfuirotvéiho oleje ze semínek?A jak docílím aby to bylo hustější?Můžu to znovu sehřát a přidat kokos?A nebo ten olivem spíše?Děkuji moc Denisa

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ahoj, robila som dezodorant a netuším prečo, po zmiešaní fáz zhrudkavel a zdá sa, že sa fázy nechcú spojiť. Mám aj fotku len neviem ako ju sem pridám :) teplota aj ingrediencie boli ok.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Dobrý večer, chtěla bych se zeptat stejně jako paní výše, také mi zhrudkovatěl, zdrcnul se. Také si myslím, že teplota byla u obou bází stejná. Zajímavé je, že zhrudkovatěl až když jsem do chladnějšího přidala vitamín E, esenciální oleje a cosgard, ten jsem dávala jen 0,6 %, to je 10 doporučených kapek a dopočítala, ale v tom množství by neměl být problém. Čím to je? Moc děkuji. Lenka

    OdpovedaťOdstrániť