streda 18. júla 2012

Zubná pasta s badiánom

Prírodné zubné pasty môžu mať podobu gélu, alebo pasty.

Prírodná pasta obvykle obsahuje:

1) Nosné zložky - voda, hydrolát, zápar alebo vodno-glycerínový extrakt ktoré sa zahustia guarovou alebo xantánovou gumou (ak chceme gél), alebo prírodným ílom (ak chceme pastu). Niekedy je to kombinácia oboch.
Hydroláty a extrakty - napr. harmančekový hydrolát či šalviový zápar (pre ukľudnenie zápalu ďasien),  mätový hydrolát/zápar, glycerínový extrakt badiánu, alebo sladkého drievka (pre osvieženie dychu), ...
                
2) Veľmi jemné abrazívne prírodné materiály: biely alebo zelený íl (vstrebávajú toxíny a baktérie), uhličitan vápenatý (krieda), alebo prírodné silice

3) Aktívne zložky
     - Bieliace látky (nepovinná zložka, nepoužívať príliš často) - sóda bikarbóna, prášok koreňa kosatca (Iris florentina)
     - Remineralizačné zložky - používa sa napríklad prášok z červenej morskej riasy litothame
     - Dych osviežujúce a antibakteriálne - esenciálne oleje (šalvia, citrón, pepermint, tea-tree, klinček), prípadne jemne mleté prášky (badián, sladké drievko...)

Táto pasta je vyrobená podľa receptu z Aroma-Zone stránok [francúzky].

Najprv si treba pripraviť

Vodno-glycerínový extrakt z badiánu:
15g mletý badián
15g glycerín
135g destilovaná voda / alebo minerálna

Mletý badián celý badián som rozmixovala v mixéri. Naspodku sa usadila vrstva veľmi jemného prášku a napovrchu boli hrubšie časti. Vrchnú, hrubšiu časť som odobrala, a použila na vytvorenie extraktu (15g), a čo sa nedalo dobre oddeliť od jemného prášku som preosiala cez sitko. Jemný prášok som si odložila na iné použitie. 

Postup výroby extraktu: Mletý badián, glycerín a vodu premiešať a nechať odstáť 24 hodín, za občasného potrepania. Spotrebujte hneď, alebo pridajte konzervant (extrakt z grepfruitových jadierok, 2g)

Recept
A. Vodno-glycerínový extrakt z badiánu 43,8g
B. Guarová guma 1,7g
C. Destilovaná voda 13,2g (alebo minerálna voda)
C. Uhličitan vápenatý (krieda) 6,6g
E. Extrakt z grepfruitových jadierok 0,4g


A+B miešať 2 minúty - vytvorí sa gél.  Zmiešajte fázy C a vmiešajte do gélu.  Pridajte D a E.

Nadávkujte do nádoby s pumpičkou.

Pasta je veľmi fajn, som pozitívne prekvapená. Dve pozorovania:
1) Nepení nijako extra - pokúsim sa do nej nabudúce pridať vínny kameň, ktorý má podľa informácií čo som získala penu v zubných pastách vytvárať a stabilizovať. Skúsila som zatiaľ len pridať trochu prášku na zubnú kefku s pastou, a fakt to funguje. Akurát by to chcelo ho asi rozpustiť v tej vodnej fáze, takže nabudúce...
2) Nie je sladká - človek si uvedomí až pri takejto doma vyrobenej paste, že do komerčne vyrábaných pridávajú sacharín. Že nie je sladká mi nevadí, je to len otázka zvyku.




30 komentárov:

  1. Tá pasta vyzerá výborne, len ten badián asi ťažko zohnať. Chcel by som tiež vyrobiť pastu, len asi dám namiesto badiánu biely íl,čo myslíš ??
    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mates,

    badián sa dá kúpiť v každých potravinách medzi koreninami. čo sa týka bieleho ílu, radšej ho zameň za uhličitan vápenatý.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Aha vidíš nenapadlo ma, že je to tak ľahko dostupné, ja som iba mrkol murumuru kde nebol a podľa názvu to vyzeralo exoticky i keď mi bol povedomý...ďakujem...a ten uhličitan vápenatý kde zoženiem, príde mi to ako ľahko dostupná zložka už len z názvu ale google mi nenašiel nikoho kto by to predával...
    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pardon, chcela som povedať, čo sa týka bieleho ílu, nedávaj ho namiesto badiánu, ale namiesto uličitanu vápenatého :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ako tú pastu skladuješ, keď je tam iba ten extrakt z grep. jadierok ? Ak ju používaš pravidelne, ako ju hodnotíš ? Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj,

    inu, najlepšie je ju skladovať v chladničke a ak je ponechaná na umývadle, tak spotrebovať do dvoch týždňov. Aspoň mne to tak vychádza.
    Ale chcem si zabezpečiť konzervant vhodný aj pre potraviny - sodium benzoát.

    Inak ju hodnotím veľmi pozitívne, už som vrobila druhú dávku, ale namiesto badyánovej glycerínovej vody som dala zápar z menty zmiešaný s glycerínom.

    Doniesla som na vyskúšanie aj domov - najmenej u mojej mamy má úspech, brat myslím chcel viac aby penila, ale to je o zvyku. Čistí super.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Evik ,

    čo by si povedala keby do tejto pasty dám namiesto vody iba glycerín ? Resp. čo iné tam dať , aby sme vynechali vodu a teda nemali problém s konzervovaním..

    Alebooo.. Čo takto tam dať alkohol , nejaký domáci čistý napríklad 52%, ten by to mohol zakonzervovať a aj v prírodných pastách sa nachádza, lenže koľko ho tam dať hmm..
    Ďakujem za odpoveď , Mates.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Mates!

    Zaujímavé úvaha len s glycerínom, zamýšľam sa, čo to spraví, myslím si, že xantánová guma dobre nezahustí, potrebuje myslím na to vodu. Čo sa alkoholu týka, pokiaľ viem, musí byť aspoň 60%,či 70%, už si presne nepamätám, aby mal dobré antibakteriálne účinky. ale malé percento možno trochu pomôže tak či tak... Treba len vyskúšať, daj vedieť, ako to dopadlo!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. No tak som sa pokúsil spraviť pastu bez použitia vody. Evik mala si pravdu s tou vodou a xantánovou gumou. Dal som glycerín, mletý badián, biely íl, mät. silicu a potom , že idem to zahustiť, cca 40g hmota. Jedna lyžička x. gumy, druhá , tretia a nič. Potom som to šupol na kefku dal do úsť a ... :D .. tá xantánová guma sa naplno prejavila. Hmm no šlo by to možno aj bez nej ale je to dosť tekuté , tak spravím znova už s vodou a s grep. jadierkami.Možno by sa dalo spraviť viacero oddelených dávok , povedzme po 40 - 50 g , jednu nechať v chladničke a ostané zamraziť. Po zhruba dvoch týždňoch ked sa minie rozmraziť ďalšiu časť atd. Zdá sa mi to praktickejšie ako vyrábať každé dva týždne novú pastu ... Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ňo, moja prvá gélová zubná pasta je na svete, hoci som nemala všetky prísady podľa Tvojho receptu, Evik, veľmi mi pomohli tie inštrukcie na začiatku, že z čoho sa taká pasta vlastne skladá.
    Moja obmena je: badián som nezohnala (a teraz som chorá, takže musím improvizovať), dala som ružový hydrolát...ach, zabudla som na glycerín! Nevadí. Potom som nemala ani kriedu, tak som dala masky z murumuru, v oboch bol biely íl a ešte rôzne iné dobrotky (sušený ananás, rhassoul, sušený jogurt, sušené mango) - to všetko v dávke kriedy. A ostatné som už mala. EO išli čajovníkový a citrónový. Problém je, že nemám váhu s desatinnými miestami, tak som si len tipla, že koľko je 0,4 g z výťažku z grapefruitových jadierok (15 kvapiek?). A prisypala som gram sódy bikarbóny. Už som ju aj vyskúšala, veľmi sa mi páči. Čistí super - mám také krásne hladké zúbky a svieži dych (skúšala som na manželovi, povedal, že svieži). Ďakujem za recept. Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  11. A moja otázka znie: koľko vinného kameňa na daný objem pasty? :) Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Hummm, vieš, že si už nepamätám? Asi 2g na 100g pasty?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Tak málinko? :) Zajtra mi hádam príde ten vinný kameň a vyskúšam prvú zubnú pastu. Brat mi už s tým nedá pokoj. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dobrý den Evik, mám doma sušený extrakt z grap. semínek, můžu ho přidat do pasty? A byl by vhodný i do mýdel vyrobených za studena(rozpuštěný ve vodní fázy)? Děkuji Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Iva,

    môžeš ho pridať, nevidím problém. Do mydiel ho môžeš dať tiež, ale ak kvôli tomu aby si ho zakonzervovala, tak to nebude moc fungovať - ako kozervant proti baktériám ho nie je v mydle treba a ako antioxidant nie je dosť silný.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Evik!
    Už skôr som k tomuto receptu chcela dodať, že je super pridať tak 10-30g kokosového oleja (masla). Čítala som o "kokosáku" a jeho vplyvu na zuby jeden článok a odvtedy ho do pasty stále pridávam. Brat je náročný užívateľ a pastu si pochvaľuje. :) Dodá jej taký jemný krémovitý vzhľad, lepšie sa naberá, dobré čistí, atď. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Sisa,

    nože sa podeľ o odkaz, to ma zaujíma veru, čože taký olej na zuboch spraví.

    Ale pozor ak ho chceš pridať do receptu, lebo guarová guma moc oleja nepoberie, takže sa Ti rozdelia fázy.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Evik, fázy sa mi ani raz neoddelili a to som robila s kokosákom už 3x pastu. Pokúsim sa nájsť ten odkaz - viem, že ako jediný olej zabíja baktériu spôsobujúcu zubný kaz. :) A ďalšia super vec je - namiesto vody spraviť macerát zo šalvie a sladkého drievka. Pasta je potom viac sladučká (ako aj tie kupované) a šalvia je super na ďasná. :) To len také moje skúsenosti a postupné vylepšovania. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. http://zederach.blogspot.sk/2012/09/kokosovy-olej-pomaha-proti-zubnimu-kazu.html - našla som ho. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Vďaka Sisa, za odkaz. Nechcem Ti brať ilúzie, ale bohužiaľ sa jedná o typickú dezinterpretáciu výsledkov ktorá je výsledkom nepochopenia textu písaného vedeckou angličtinou. Pozrela som si ten výskum, ale jediné čo tvrdia, je, že "kokosový olej modifikovaný v procese trávenia" bojuje proti baktériám zubného kazu.

    To je v článku nie celkom šikovne ako "enzym-modifikovaný kokosový olej".

    Inak účinky trávením zmeneného kokosového oleja sú známe a sú nielen antibakteriálne, ale aj antivirotické. Je to vďaka tomu, že kokosový olej je zložený z krátkych mastných kyselín, ktoré sú po modifikovaní v procese trávenia schopné vmedzeriť sa do vonkajších membrán baktérií i vírusov a tak ich poškodiť a zabiť.


    OdpovedaťOdstrániť
  21. Takže zjednodušene - kokosový olej funguje len keď ho zješ, prípadne by si ho do tej pasty musela dávať už modifikovaný.

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Vďaka Evik za vysvetlenie. :) Základ je, že pasta je fajn a po preventívkach u zubárov máme zuby v poriadku a v nezmenenom stave za posledný rok. :) Bratovi zubár dokonca povedal, že ten fluór je fakt zbytočný pre zuby, čo´ž sa často u zubárov nestáva. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahoj! Tak jsem taky zkusila tuto pastu s malými obměnami: Dala jsem k badyánu ještě kardamon, protože ho miluju. A taky jsem přidala stevii sladkou - pasta je výborná. Skoro bych ji snědla...a výborně čistí!
    Má někdo vyzkoušené jak dlouho vydrží? Magda

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj, udělala jsem pastu s malou obměnou - přidala jsem k badyánu kardamon, a osladila antibakteriální stevií. Pasta je perfektní, krásně voní, čistí i chutná!
    Jak dlouho asi tak vydrží?
    Konzervujete ji něčím?

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj Magdi,

    pasta vydrží max dva týždne, pri dodržiavaní maximálnej hygieny pri príprave a skladovaní v chladničke. Ak sa pridá konzervant - extrakt z grepových jadierok, tak až 3 mesiace, ak benzoan sodný (potravinársky konzervant), tak aj 6 mesiacov. S kardamónm to možno bude inak, môže mať antibakteriálne vlastnosti.

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Ahoj Evik, chci se optat jak je to s tím extraktem z grepových jadérek v kombinaci s xantanem nebo guar gumou? Někde jsem četla, že se nemá rád s xantanem a tak v tom mám zmatek. Jinak jaký je lepší - tekutý nebo v prášku 100% koncentrace?
    Díky moc za radu!
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  27. A ještě jsem si vzpomněla na xylitol jako velmi vhodné sladidlo pasty. Je to příjemně sladký prášek (na rozdíl od stevie zcela bez "ocasu"), který vytváří v ústech správné ph a snižuje riziko kazu.
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ahoj, chcem sa opýtať, prečo sa nemá sóda bikarbóna používať v zubnej paste často? Manžel robí takú s kokosovým olejom, soľou a tou sódou a denne ju používa už aspoň rok.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. můžu použít prosím arabskou gumu?díky

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Milá Evo, chtěla jsem se zeptat na tu abrazivitu. Slyšela jsem, že uhličitan vápenatý může být v pastě nebezpečný. Pokud není pasta testovaná v laborce, může být abrazivní moc a postupně ubrousit zubní sklovinu. Pode tvého receptu dělám zubní pastu v různých obměnách a čistíme si touto pastou celá rodina své zuby už dlouhé roky. Nicméně narazila jsem na tuto kritiku...Co si o tom myslíš? Magda

    OdpovedaťOdstrániť