štvrtok 16. augusta 2012

Krém proti vráskam s koenzýmom Q10 a kyselinou hyaluronovou

Tak, a som naspäť z dovolenky, pár dní som sa adaptovala na pracovné prostredie, a mám plno receptov, ako som už avízovala. K niektorým budem musieť napísať trochu teórie, takže zatiaľ aby ste sa nenudili sa s Vami podelím o recept na krém proti vráskam, ktorý som vyrobila a musím povedať, že je naozaj super!

Ľahko sa vstrebáva a obsahujé samé dobroty proti vráskam a starnutiu pokožky - koenzým Q10, kyselinu hyaluronovú, vitamín E.

Za oleje som zvolila avokádový, ktorý okrem vysokého obsahu vitamínu E a kyseliny olejovej obsahuje aj fytosteroly, ktoré podporujú obnovenie poškodenej pokožky [1]; ďalej olej z mrkvových tkanív - ktorý je vlastne macerátom mrkvy v slnečnicovom oleji a je bohatý na antioxidanty - hlavne ß-karotén.
Nakoniec som vybrala frakcionovaný kokosový olej. Jedná sa o frakciu/časť kokosového oleja, ktorá sa skladá zo stredne dlhých mastných kyselín, prevažne kaprylovej (počet uhlíkov 8 - značí sa C8) a kaprickej (C10 - počet uhlíkov 10). A čo ja na nich také zaujímavé? Tieto mastné kyseliny sa na rozdiel od dlhších (olejová napríklad) naozaj vstrebávajú hlboko do pokožky a vyživujú ju. No a ďalšia výhoda - to všetko bez mastného efektu, jedná sa o jednu z najľahších olejových zložiek.

Za hydrolát som zvolila zčasti ružovú vodu - nenahradila som ňou celú vodnú frakciu, pretože jednak som jej nemala toľko, a jednak som nechcela aby to voňalo príliš ružovou vodou, lebo som krém chcela navoňať inou vôňou - v súčasnosti mojou obľúbenou - bielym čajom.

Pozrite si recept a nevadí, že nemáte jednu či viac zo zložiek - môžete recept realizovať aj bez nich, akurát už nebude mať tie isté účinky. 

Tiež môžete zameniť ktorýkoľvek olej za iný.

PS: Môj priateľ ho úspešne natiera na seba a tiež sa mu páči - vraj mu pomáha zbaviť sa malých šupiniek na koži, ktoré sa mu občas vytvoria po holení.



Recept

Olejová fáza
10g oleja z mrkvových tkanív
16g avokádového oleja
16g frakcionovaného kokosového oleja
16g Olivemu 1000

Vodná fáza
70g minerálnej vody
50g ružovej vody

Vo fáze chladnutia
0.6g kyseliny hyaluronovej rozmiešanej v 13g minerálnej vody
2g    koenzýmu Q10
2g    extraktu z grepfruitových jadierok (konzervant)
20    kvapiek vône White Tea (nepovinná)


Postup

1) Rozmiešajte kyselinu hyaluronovú (ktorá je bielym práškom) v minerálnej vode (ja som vzala časť plánovanej vodnej fázy, ktorá mala byť 83g vody a 50g ružovej vody). Vznikne tak priesvitný gél. Do neho môžete primiešať koenzýmu Q10 a extraktu z grepfruitových jadierok.

2) Vo vodnom kúpeli zohrejte vodnú fázu na 70°C. 
3) Zároveň roztopte Olivem 1000 v zbytku olejovej fázy a zahrejte na 70°C.
4) Keď obe fázy dosiahnú požadovanú teplotu, odstavte a pomaly vlejte vodnú fázu do olejovej za stáleho rýchleho miešania. Môžete si pomôcť mixérom.
5) Keď všetko zemulguje, vložte nádobu do studenej vody, aby ste urýchlili chladnutie. Stále miešajte. 
6) Keď je teplota menej ako 50°C, môžete pridať zmesi pripravenej v kroku 1). Poriadne vmiešajte.
7) Úplne nakoniec pridajte vôňu, ak chcete.

Tip: V prípade, že nemáte kyselinu hyaluronovú, pridajte 13g minerálnej vody do vodnej fázy.
Oleje môžete zameniť za iné tekuté oleje, ale počítajte so zmenou mastnosti.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Literatúra
[1]  Puglia C, Bonina F. In vivo spectrophotometric evaluation of skin barrier recovery after topical application of soybean phytosterols.J Cosmet Sci. 2008 May-Jun;59(3):217-24.

24 komentárov:

  1. ahoj Evik, vyzera uzasne!!! a zaroven narocne, absolutne presahujuc moznosti busy maminy. a preto otazka - kludne ma lyncujte - mne to zato stoji:)) Da sa aj kupit?:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Lea,

    veľmi rada by som Ti ho predala, ale aby som to robila legálne, musela by som si na to založiť živosť a prejsť strašným procesom kontroly ako výrobca kozmetiky - a to Ti poviem, nie je v európskej únii žiadna sranda. Mohla by som ti poslať vzorku na výmenu, ale neviem ako by to v týchto teplách prežila zo Švajčiarska na Slovensko. Nemám odskúšané, ako dlho vydrží s tým čo som tam dala ako konzervant. Je mi ľúto.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Hmmmm, skoooda. Dakujem aj tak

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahoj,
    a prvý krém je na svete...veselo testujem...ďakujem Evik za inšpiraciu,som s ným spokojná...upravila som množstvo na 50ml krému a miešala iba vidličkou...olej iba marhulový,vodná fáza iba ružová voda,konzervant optiphen,Q10,bez hyal.kyseliny,vôňa prispôsobená vôni ružovej vody,3kvapky vanilky a 3kvapky vahine.delikátne jemný krémik s nevtieravou kvetinovo-vanilkovou vôňou:-)S.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Evik,
    chcem sa opýtať, koľko asi vydrží tento krém-alebo krémy vo všeobecnosti-aj s konzervantom myslím. A ešte ma zaujíma, že keď namiesto Q10 pridám skvalan, či mám zmeniť aj množstvo niečoho iného? Skvalanu dám trochu viac ako Q10, ale asi iba 5g.A čo na to hovoríš? :) Vopred ďakujem za odpovede

    Dagmar

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krém vydrží podľa toho, či dáš doňho konzervant alebo nie, kde ho skladuješ a či dodržíš hygienu, či si pridala esenciálne oleje s antibakteriálnym účinkom, alebo nie

    Takže konkrétne:
    - bez hygieny, bez konzervantu a bez skladovania v chladničke: 2-3 dni predtým ako splesnivie, alebo si vytvorí baktérie
    - s hygienou, bez konzervantu, bez skladovania v chladničke: 5 dní predtým ako splesnivie, alebo si vytvorí baktérie
    - s hygienou, bez konzervantu, v chladničke: 10-14 dní predtým ako splesnivie, alebo si vytvorí baktérie
    - s hygienou, s dobrým konzervantom (Optiphen), bez skladovania v chladničke: aj mesiac-dva predtým ako splesnivie, alebo si vytvorí baktérie
    - s hygienou, s konzervantom (extrakt z grep jadierok), skladovaný v chladničke: aj mesiac-dva predtým ako splesnivie, alebo si vytvorí baktérie
    - s hygienou, s konzervantom (extrakt z grep jadierok), skladovaný v chladničke: aj tri mesiace (viac som neskúšala, lebo ich spotrebujem)

    Ostatné kombinácie sa mi neprihodili :)

    Ad Q10 vs skvalán - pozor, skvalán je olej, zatiaľčo Q10 nie je. Môžeš nechať 2g skvalánu, nič sa nestane. Ak chceš skvalánu viac, potom odporúčam odobrať z niektorého z olejov, aby sa to vyrovnalo.

    Príklad - akc chceš pridať namiesto Q10 5g skvalánu, tak odober 3g z iných olejov v recepte.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Nešel by ten konzervant olivem nahradit lecitinem?Asi by byla kratší expirace, ale zajímalo by mě, zda by to prakticky bylo možné.Děkuji za odpověd.Adéla

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Bylo by možné místo emulgátoru olivem použít lecitin?A pokud ano, jak by se zkrátila expirace. Děkuji za info. Adéla

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Adéla, Olivem a lecitín nie sú konzervanty, ale emulgátory. Nepredlžujú životnosť krému čo sa týka baktérií a plesní.
    Lecitín by tento recept nezemulgoval dostatočne, krém by bol lepivý a tekutý.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Evik, prosim Ta, ake mnozstvo kremu z toho vznikne? myslim mililitre, vdaka

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Dneska jsem umíchala a vypadá parádně. Dala jsem jen růžovou vodu a esenciální oleje meduňka a mandarinka, voní hezky. Chtěla bych se zeptat, pokud bych extrakt z grepových jader nahradila Optiphenem, jaké množství ho mám dát? Děkuji. Maja

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Aj ja som si ho dnes namiešala -ďakujem za recept, Evik.
    Nedala som konzervant, dala som iba ružovú vodu, oleje mandľový, avokádový, šípkový, argánový, konopný, pridala som panthenol a glycerín.
    A EO ylang-ylang, pačuli, kadidlo.
    Je úžasný! Trochu ma tie EO pálili, hm, ale mám zrazu takú hebkú tváričku ako bábätko. Jaaaaj, supeeeer!
    :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Evik, vďaka! Krém sa mi vydaril, je neskutočný a biely čaj vonia úchvatne!!
    Janka

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj Evik, otázka, chcela by som ho urobiť ako očný pritivráskový krém, môžem použiť mnakadamiový olej namiesto mrkvového, prípadne mi vieš odporučiť niečo na oči ?
    Ďakujem
    Katarína

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Evik, ja sa pripajam ku Katarine s prosbou o tip na ocny protivraskovy krem.

    Moze to byt to iste ako je horeuvedeny recept, alebo je na oci vhodnejsie nieco ine?

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ahoj evik, prosim ta, ak mam miesto kys. hyaluronovej hyaluronove serum, tam ho potom treba dat 13g? dakujem. Ivica

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Evik,
    rada by som do krému použila iný konzervant ako extrakt z grepových jadierok. Aký by to mal byť a koľko? Je možné, aby som krém mala pri cestovaní v batožine (chladnička nie je k dispozícii). Ďakujem.
    Adriana

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj Evik,
    prosím o odpoveď na komentár zo 4.marca 2017. ďakujem
    Adriana

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahoj baby, odpoviem na všetky komentáre vyššie, aj keď s veĺkým oneskorením!

    Katka, Mirka (asi už viete, ale aj pre ostatných): môžeš použiť makadamiový olej, v podstate akýkoľvek, na oči je dobrý jojobový, všeobecne málo mastné oleje. Tiež namiesto ružového hydrolátu môžeš dať hydrolát z čakanky.

    Ivica: ak je to sérum v správnej koncentrácii, tak určite

    Adriana: áno, môžeš použiť aj iný,odporúčam Cosgard (0.6% receptu, čo je cca 1.2 gramu v tomto prípade, aj keď recept nie je presne 200g), prípadne Leucidal, ale tam treba dať až 4%, teda 8g (daj o to menej vody)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Evik, ďakujem Ti veľmi pekne. A prajem ešte krásny deň žien :)
    Adriana

    OdpovedaťOdstrániť
  21. ahoj Evik,
    ten recept vyzera skvelo, chystam sa vyskusat. Akurat rozmyslam ze ake ucinne latky don pridat,aby mal maximalny efekt.

    Myslis, ze krem bude mat vyraznejsie ucinky, ak pridam viac koenzymu Q10 a kyseliny hyaluronovej? Napriklad 2-nasobok? Alebo 10-nasobok? Je tam nejaky limit, nad ktory uz koža nedokaze viac latok vstrebat?

    Mam doma este vitamin E (olej) a beta karoten (cerveny prasok) - chcela by som ich do kremu pridat tiez, akurat mam opat dilemu ze kolko maximalne (vit. E), respektive ci vobec (beta karoten bude asi dost farbit).
    dakujem vopred za odpovede
    jenny

    OdpovedaťOdstrániť
  22. evik, prosim ta, ten koenzymQ v tomto mnozstve v recepte sa mysli tekuty alebo prasok?
    ivika

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahoj Evik, krem vyzerá super a mam doma všetky spomínané ingrediencie, takze ho vyskúšam. Mam ale otázku, ci je tento krem vhodný ako denný alebo nočný kremík?? Kedy ho skor použiť? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť