štvrtok 31. januára 2013

Kombinácie olejov v mydle - príručka (nielen) pre začiatočníkov - časť 1.


Rozhovor s Evkou ma inšpiroval k napísaniu tohoto príspevku. Ako začiatočníčka sa s vervou pustila do vymýšľania receptov, naštastie sa ma zakaždým opýtala na môj názor.

Pri vytváraní receptu je totiž dôležité dodržiavať isté pravidlá. Soapcalc je síce pekný nástroj, odhaduje vlastnosti konečného mydla, ale neprezradí Vám, či sa Vám nahodou dané mydlo nezrazí. Tiež z daných rozmedzí sa všetko nedá odhadnúť - napríklad olivový olej má čistiacu schopnosť 0. To nie je pravda, záleží na tom napríklad, ako dlho olivové mydlo zrie..

Takže tu je zopár pravidiel, ktoré treba brať do úvahy - odrážam sa od receptu


Evka sa ma spýtala na názor na nasledovný recept

450 g olivový olej
150 g ricínový olej 
100 g kačacia masť 
100 g včelí vosk 
100 g  kokosový olej
100 g ľanový olej

 Tento recept je úplne nevhodný a to nielen pre začiatočníkov. Obsahuje totiž hneď tri oleje/vosky, ktoré sú problematické:
  • Včelí vosk - Nevytvára vôbec mydlo v pravom slova zmysle a používa sa ak máme mydlo zo samých nesaturovaných olejov, ktoré tvoria mydlo mäkké. Mydlu prináša jedine spevnenie, ale nie viac peny. Nepoužívať viac ako 3%, inak mydlo nemusí mydliť vôbec. Takisto pozor na stopu - včelí vosk pri izbovej teplote tuhne a preto Vám mydlo môže stuhnúť ešte predtým než naozaj dosiahne stopu, čo vyústi v zle rozmiešané mydlo. To vie zamiešať karty aj skúsenému mydlárovi,  preto ak ste začiatočníci - vyhnite sa včeliemu vosku úplne.
  • Ľanový olej  - Má síce skvelé vlastnosti, ale veľmi rýchlo oxiduje (žlkne) - tak rýchlo, že sa musí predávať v úplne nepriesvitných fľašiach a po otvorení spotrebovať do mesiaca-dvoch. Ak ho pridáte do mydla vo vačšom množstve (povedzme viac ako  30ml na kilo olejov), riskujete Vaše mydlo zoxiduje do mesiaca-dvoch. Z tohoto dôvodu ho do mydla nedoporučujem vôbec.
  • Ricínový olej -  Obsahuje hlavne kyselinu ricinolejovú, ktorá má lepšiu priľnavosť k vode než ostatné oleje. Mydlu odáva rozpustnosť a teda bubliny. Na druhú stranu tým aj podstatne urýchľuje stopu - čo môže byť pre začiatočníka nepríjemným prekvapením.
Tento recept by teda vďaka ricínovému oleju a včeliemu vosku vyústil v zrazenie mydla. Kokosový olej a kačací tuk navyše samy o sebe urýchľujú stopu (reagujú rýchlejšie ako tekuté oleje s výnimkou ricínového)

Ak by sa Vám ho nejakým zázrakom aj podarilo mydlo rozmiešať a natlačiť do foriem, a mydlo to prežilo bez následkov (malá pravdepodobnosť), vďaka vysokému obsahu včelieho vosku by mydlo malo problémy peniť.

No a úplne nakoniec by sa vám kvôli ľanovému oleju pokazilo. 

Soapcalc Vám ale vypočíta tieto vlastnosti:

Kvalita mydla Doporučené hodnoty Váš recept
Tvrdosť 29 - 54 20
Čistiaca schopnosť 12 - 22 7
Vyživenie 44 - 69 67
Veľkosť bublín 14 - 46 20
Krémovosť peny 16 - 48 27
Iodine 41 - 70 78
INS 136 - 165 107

 Všimnite si, že tvrdosť mydla je len 20, teda pod doporučenou hraniciu - je to preto, že SoapCalc priradil včeliemu vosku hodnoty 0 u každej z vlastností - nie je to totiž olej v pravom zmysle slova. Preto aj ak by ste dali 100% včelieho vosku, odhad by bol stále 0 - teda veľmi mäkké mydlo, čo nie je pravda.

Záverom - ak ste začiatočníci, nakombinujte oleje ako chcete, ale vyhnite sa vyššie spomenutým trom zložkám. Nie všetky kombinácie Vám síce dajú super mydlo, ale vyhnete sa katastrofe. A samozrejme - vždy prepočítajte hodnotu NaOH!

Pre lepšie pochopenie vlastností jednotlivých olejov v mydle si pozrite tieto príspevky

V ďaľšom príspevku Vám poviem, prečo je 100% olivové mydlo úplne nevhodné pre začiatočníkov....

Páči sa Vám tento štýl príspevkov? Píšte do komentárov svoj názor - ak áno, rada v ňom budem pokračovať...

Dozmydlenia!

Evik

13 komentárov:

  1. Veľmi poučné! Robila som však mydlo na holenie, ktoré obsahovalo 30% celkového objemu a bolo skvelé! Preto úplne nerozumiem, prečo sa má používať v menšom množstve. Štýl príspevku je však skvelý a teším sa na príspevok o 100% olivovom mydle. Zrejme bude spomenuté, že po 2 týždňoch stále vysušuje pokožku a potrebuje dlhší čas zrenia. :) To je lem môj odhad. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sisa, čoho obsahovalo 30% objemu? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi sa mi páči Tvoj príspevok. Naozaj sa dozviem také poučné veci, na ktoré by som prišla iba z vlastných chýb. Preto vďaka, že nám "prezradíš" tieto "tajomstvá". Už sa teším na ďalší príspevok.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. 30% objemu tukov. Teda, neviem uz presne hodnoty, ale tretina tukov bol ricinovy olej. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Deň predtým ako si zverejnila tento príspevok som dal do mydla 40 g ľanového oleja :) . Mám ho už asi trištvrte roka nenačatý, tak že nech ho využijem, nie je nikde na ňom dátum výroby ani spotreby, tak som ho nechcel použiť do jedla ( dostal som ho ). Je to iba 5% z olejov tka uvidím čo to spraví. Štýl príspevku je v pohode :) .

    OdpovedaťOdstrániť
  6. dávala som 8% ricínového oleja,12% repkového a 80% olivového,polovicu hmoty som vykydla do formy a polovicu som potom prifarbila kurkumou.Je fakt,že hmota bola hustá,ale mne to nevadilo,nakydkala som aj ofarbenú časť a nechala povrch taký hrboľatý,v priereze to vyzerá ako tvarohovo-marhuľový koláč.
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  7. tak toto su paradne informacie! presne taketo tipy potrebujem nazbierat skor nez sa do toho s vervou pustim.. paci sa mi styl, ktorym pises Evik:) vzdy ma tam nieco pobavi, plus si predstavujem jak to vyrabam a prave sa mi popisane situacie stanu:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Evik, prosim Ta, neviem ci spravne zaradim otazku, ale ak by som ako stezejne tuky chcela pouzit kokosovy, olivovy, bambucke maslo a kakaove maslo..je nejaky povedzme univerazlny fungujuci pomer pre tieto tuky aby z toho vysiel seriozny produkt?:) dakujem za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jarusha, ak sa pýtaš na pomer ohľadom mydla, tak pri uvedených tukoch môžeš kľudne dať 70% olivový, 20% kokosový, 10% bambucké maslo resp. 5% bambucké,5% kakaové. Ale môže to byť aj 65%-25%-5%-5%. Inak neviem čo znamená slovo stezejne:). Čo sa týka kakaového masla, ak veľmi chceš tak ho použi, ale podľa mňa je to zbytočné, bambucké tam tiež nie je nutné, spraví ti peknú hustú penu. Ak chceš vedieť aké vlastnosti dajú jednotlivé tuky mydlu tak mrkni aj sem http://moderna.alchymistka.eu/2012/04/velky-test-100-jednoolejovych-mydiel.html
    Ak chceš "seriózny produkt", tak receptov tu máš na stránke až až :) .

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Dakujem Mates za radu, stezejne som myslela, ze tieto tuky chcem pouzit ako zaklad, teraz myslim, nie len u jedneho mydla, ale tak nejak i v dalsich mydlach, o ktore sa budem pokusat. Nemam v plane pouzivat palmovy olej z ekologickeho hladiska a tych receptov s palpvym olejom je prave najviac. Test jednoolejovych mydiel som uz samozrejme pozerala, a budem cerpat i z neho ( to len na margo, ten test je perfektny!!) ale pytam sa na pomer, ak ma niekto dobru skusenost, tak by ma mohol nasmerovat..

    OdpovedaťOdstrániť
  11. V mojom príspevku máš príklad tých pomerov, palmový olej môžeš nahradiť kokosovým, treba ale samozrejme prepočítať hodnoty v soapcalc, čo sa týka ešte tých pomerov , ten kokosový postačí tak do 30% , má na starosti penivosť a tvrdosť, teda ak by si napr. chcela iba z olivového oleja, tak treba do receptu pridať soľ a nejakú formu cukrov, čo je uvedené v článku o 100% olivovom mydle. Olivový olej môžeš v podstate koľko chceš, okolo 60-70% či aj viac percent pokiaľ nebudeš nejakú časť nahradzovať napr. slnečnicovým či repkovým olejom. Bambucké maslo je podľa mňa škoda do mydla, ale tak do tých 10% to určite niečo prilepší. Keď som robil mydlo s bambuckým maslo, bolo tam tuším nejakých 5% bam. masla, tak malo krémovejšiu a hustejšiu penu, páčilo sa mi,ale nedával by som viac ako 10%, ešte pri malých výrobných dávkach sa s tým dá pohrať, ale keď robím dávku ja neviem z 2kg olejov, tak nebudem tam dávať 1kg bambuckého masla:) S tými pomermi to je tak, že čo človek od toho mydla očakáva, ako často ho bude používať, či chce tvrdšie mydlo atď. V receptoch tu má Evik toho požehnane, stačí si len vybrať...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. dobrý deň, už pár mydiel som spravila ale bez akýchkoľvek exotických olejov a rada by som sa opýtala či sa dá nahradiť ricínový olej aj keď sa vo veľkých množstvách v receptoch neobjavuje.
    dakujem Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, Janka, ricínový olej je jedinečný a neviem o inom ktorý by mal podobné zloženie. Obsahuje výnimočnú kyselinu ricinolejovú. Závisí samozrejme ale na tom, o čo Vám ide. Ak je úloha ricínového oleja zvýšiť penu, tak to sa dá aj pridaním kokosového oleja. Ak je úloha ricínového oleja pridať transparentnosť mydlu, tak to sa nahradiť nedá.

      Odstrániť