sobota 6. júla 2013

100% olivové kakaové mydlo a farbenie zlatou mikou


Hola hola, všetkým prajem krásne leto! Nezaháľam, len ako vždy nestíham :) Ak som náhodou z Vás niekomu dlho neodpovedala, napíšte mi znovu email a pripomeňte sa prosím!

Dnes Vám prinášam podľa mňa úplne super príspevok o 100% olivovom mydle plnom kakaa, na ktorom som vyskúšala zlatú miku v pečiatke!



Kakaové mydlo som sa rozhodla urobiť, pretože ma inšpirovala Tamarix (tu som písala o jej mydlách).

Síce som nedosiahla ten istý efekt (nabudúce treba pridať kakaové maslo, bôby a  viac kakaa), ale aj tak som dostala mydlo, ktoré ma dostalo.

Bola som u našich a tak som mala len olivový olej. Využila som teda svoje znalosti o tom, ako vylepšiť vlastnosti 100% olivového mydla

Recept

1000 g olivového oleja pomace
 
  128 g NaOH
  380 g destilovanej vody, v ktorej som dopredu rozpustila 2 ČL cukru (pre penu v mydle) a 1 PL soli (aby mydlo neslizovatelo).

Ak rozpustíte cukor a soľ až v NaOH roztoku, tak sa Vám zrazia v guču a budete to musieť rozmixovať, čo je nebezpečné!

Postupovala som metódou za studena.

V stope 
som nasypala 34 g kakaa (pretože to bolo všetko čo mamina mala doma a chcela som ho dať fakt veľa...)
a 20 ml EO (silice) medovka s citronelou, rozmiešanej v 17g škrobu (2 plné ČL) - škrob je na fixáciu vône


Potom som všetko naliala do formy a nechala do rána


Všimnite si, aké tmavé mydlo bolo, napriek tomu ešte zosvetlelo (hlavne na povrchu)

Na druhý deň - presne po 12 hodinách od naliatia - bolo veľmi zaujímavé sledovať vývoj "potenia" povrchu mydla. Kvapôčky vody a glycerínu sa najprv objavili uprostred, tam kde práve prebiehala gélová fáza (a teda tam bolo práve teplo), potom sa presúvali na okraje, tak ako postupovala zvnútra na okraje gélová fáza:


08:25

09:12

10:38

11:12


Keď som mydlo vybrala bolo ešte trochu mäkké, ale ja som bola netrpezlivá, lebo sme sa ponáhľali naspäť do Brna... ale krájať sa dalo a vyzeralo úplne úžasne...





No nie je na zjedenie??? Toto mydlo ma zaujalo ešte niečím iným. Keď som ho po pár týždňoch prekrojila, zistila som, že mydlo v centre ostalo o trochu mäkkšie a hlavne svetlejšie ako okraje, z ktorých sa už vyparila voda. Časom sa tento rozdiel stratil, ale nie úplne.



Po niekoľkých týždňoch zrenia som narazila na návod ako naniesť zlatú miku na melt & pour mydlo. Keď na melt&pour, prečo nie na mydlo klasické? :)

Samozrejme, že keď som to dnes skúšala, tak som to robila prstami a vlastne úplne inak ako je na videu, ale to je už tak...



Skúsila som dva spôsoby:
  1. Otlačiť pečiatku do mydla a potom na ňu naniesť miku 
  2. Naniesť miku na pečiatku a až potom ju otlačiť
Najviac sa osvedčila druhá možnosť, lepšie sa mika rozložila len do hlbších rýh.

Viete si iste predstaviť, že okrem zlatej miky sa môžete zabávať aj s mikami inými. Miky (aj zlatú) nájdete na murumuru.sk.

Tak dozmydlenia!

7 komentárov:

  1. Robil som takéto mydlo (len iné zloženie olejov) minulý rok s kávou a kakaom. Mydlo je výborné, vyzerá ako čokoláda, vonia na zjedenie,ale má jeden háčik pre ktorý ho znova robiť nebudem. Vďaka tomu kakau farbí na hnedo, voda je hnedá a pokiaľ v domácnosti nebýva človek sám alebo nie je jeho záľuba každý alebo každý druhý deň umývať umývadlo, tak to nie je vhodné mydlo pre neho...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. paci sa mi tento recept. este som mydlo nerobila, zatial len poctivo studujem ale nezda sa mi take komplikovane. a bolo by v pohode vymenit kakao za 70% horku cokoladu?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mam podobnu skusenost ako Mates, tiez som 2x robila kakaove mydlo a velmi farbi- spini umyvadlo od kakaa. Robila som ich metódou za studena, jedno som potom prerabala-a asi tym, ze sa tepelne upravilo, prestalo pustat kakao. A nepozna niekto aj nejaky iny postup, ako kakao v mydle stabilizovat? Lebo metódou za studena sa daju robit krasne vzory, co metoda za tepla neumoznuje:((

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tina - skúsiť to samozrejme môžeš, len tú čokoládu rozpusti v olejoch. Moc to nepôjde, lebo sa jedná o emulziu, takže isté časti čokolády Ti budú padať na dno, ale to sa miešaním a zmydelnením upraví.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nela - ono by malo stačiť aby prešlo fázou gélu. Zabezpeč mu vo forme po naliatí teplo.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Olivove mydlo s kakaom som neskúšala. Robím len olivové mydlo s medom, a roztok hydroxidu a oleja zmiešavam keď sú obidva roztoky od 19 do 23 ºC, ale to farbenie na hnedo - asi v mydle nechcem. Modrý zajac z Modry

    OdpovedaťOdstrániť