pondelok 30. septembra 2013

Bylinkové mydlo s bambusovým vzorom

Metóda: Za studena
Forma: drevotriesková, široká a nízka, vyložená plastovou fóliou a silikónovou podložkou so vzorom

Už je to niekoľko mesiacov, čo som nemydlila, a tak som sa včera ako to česi pekne hovoria "vyřádila" :)

Za prvé som zistila, že som vlastne ešte nespravila žiadne mydlo, ktoré by som mohla nazvať bylinkové, takže som sa rozhodla, že jedno do svojho portfólia zaradím. A za druhé som umierala túžbou vyskúšať tú peknú silikónovú podložku s bambusovým vzorom, o ktorej som písala tu:

http://moderna.alchymistka.eu/2013/05/zopar-novych-foriem-pismenkova-peciatka.html



Ako vždy som mydlila z toho, čo bolo doma (no dobre, poslala som muža kúpiť mi 3 litre olivového oleja do obchodu, ale to sa neráta, lebo olivový olej máme doma skoro vždy), a tak vznikol tento recept (nadizajnovaný do šuflíkovej formy - tú istú som použila aj v recepte Slniečkový swirl na mydle s červeným ílom a ylang-ylang, ale mydlo sa mi vtedy zdalo príliš hrubé, tak som dala menej mydla tentokrát)

Recept
1600g olivového oleja pomace
  300g palmového oleja
  100g ricínového oleja

 258g NaOH
 760g destilovanej vody

V stope: 40g zeleného ílu Argiletz
9.8g (10ml) EO zázvor
4.29g (5ml) EO materina dúška
4.75g (5?ml - čo bolo vo fľaške) EO šalvia
8.61g (10ml) - EO petitgrain
10g - EO citrón

Postup
0. Najprv som si pripravila formu - drevotrieskový šuflík (s tenkým dnom) som vyložila plastovou fóliou a potom som ju vyložila silikónovou podložkou s bambusovým vzorom. Podložka bola širšia než šuflík, tak som ju potom použila na prikrytie mydla aj zvrchu.




1. Roztok NaOH som nechala vychladnúť na 50°C
2. Palmový olej som rozpustila vo flaši ponorením do teplej vody a vliala ho do zbytku olejov. Oleje mali cca 26°C pri zmiešavaní s NaOH roztokom
3. Oleje som s roztokom NaOH som miešala RUČNE, pretože som tam mala ricínový olej, ktorý urýchľuje stopu a ja som potrebovala ešte dobre rozmiešať zelený íl.
4. Vo veľmi tekutej stope som odobrala trochu mydla (cca 100ml) a zmiešala ho znovu ručne so zeleným ílom
5. Nakoniec som zelený íl s mydlom vliala do zbytku mydla a poriadne premiešala a už aj premixovala mixérom až do hustej stopy



6. Nakoniec som pridala esenciálne oleje.
7. Mydlovú hmotu som vyliala do formy (na jedno miesto, aby sa dno vyplnilo rovnomerne a bez bubliniek)  a prikryla zostávajúcou časťou podložky, dávala som si pozor, aby sa podložka rovnomerne dotýkala mydla, ale hlavne v rohu kde sa zohýnala sa mi to nepodarilo.

8. O 26 hodín som mydlo "rozbalila"- neprešlo gélovou fázou, ale bolo už dostatočne pevné na to, aby som ho mohla vybrať z formy.










9. Niektoré z mydiel mali obojstranný vzor, iné aj vzor na boku:











5 komentárov:

  1. Evik, toto nikdy neviem - ako vieš, že mydlo prešlo či neprešlo gélovou fázou...?

    Naposledy sa mi stalo to, že sa mi už nechcelo miešať ručne (mixér nerada používam, lebo s ním mixujem aj jedlo a mám z toho potom blbý pocit), a síce sa mi zložky spojili do stopy, no hustla stráááášne pomaly a bola riedka, napriek tomu som mydlo do formy (drevená) naliala, zatvorila vrchnák, obalila dekou. Po 20 hodinách bolo mydlo veľmi mäkké, akoby sypké, ale predsa len ako-tak držalo pokope - nakrájala som ho a suším ho týždeň, tvrdne nesmierne pomaly, zároveň sa mi zdá, že nie je v poriadku. Tu je recept (pomery vyrátané v soapcalc): olivový olej v výliskov 400g, kokosový olej 300g (používam taký z potravín, vyzerá ako cera, má napísané 100%kokosový tuk), slnečnicový olej 100g, arašidový olej 200g, hodváb 1g (rozpustený v roztoku NaOH a vody), voda 380g, NaOH 141,975, v stope ricínový olej 5g, kakaové maslo 5g, med 20g, EO ylang-ylang 5 ml (málo), mleté ovsené vločky, farbivo mletá sladká paprika (odoka).
    Ďakujem!
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásný design, ale ta cena!!!!
    Mýdlo je takové elegantní, působí "NATURAL" už od pohledu.

    Naopak, za Tvou "včeličkovou" formu bych ty peníze ale dala ráda.

    Tomina

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evik, to je dokonalý desing! Barva a "potisk" k sobě báječně ladí.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Šárka, ďakujem!

    Tomina - včeličkovú formu si môžeš objednať, myslím že mi ju ktosi ukazoval v akomsi nemeckom obchode... pohľadám!

    Kleopetra - no, obvykle to poznáš tak, že mydlo stmavne, ak si netrpezlivá ako ja, chodíš ho kontrolovať a vidíš, ako od stredu smerom k okrajom postupne tmavne a stáva sa ako keby translucentné.

    Ak som sa nedívala, tak to vidím potom - mydlo je tmavšie, translucentnejšie, dobrej kvality, ľahko sa vyklápa a krája, má trochu inú konzistenciu, takú hutnejšiu. Ak sa Ti mydlo drobí, znamená to, že si ho vylievala v príliš tekutej stope a následne malo málo tepla. Určite neprešlo gélom... Ak nalievaš mydlo v tekutej stope, tak ho treba naozaj dobre zahriať, najlepšie v rúre na 40°C, alebo na radriátore. Teraz už nič, len počkaj, ono časom "dojde", len mu to dlhšie potrvá...

    OdpovedaťOdstrániť