streda 23. októbra 2013

Vyrábame sprchové želé (nielen ako od LUSH)

LUSH shower jelly recipe 

Poslednú dobu sa mi nakopili žiadosti aby som publikovala recept na LUSH sprchové želé...

Pretože som želé predtým nerobila, pustila som sa do štúdia. Ako vždy Vám prinášam čo som sa dozvedela a diskutujem základné princípy i výsledky svojich experimentov. Samozrejme, čaká na Vás recept (vlastne hneď dva!), plus recepty, ktoré som neskúšala, ale mali by fungovať.



Rozlúsknutie receptu na (LUSH) sprchové želé

Keď sa snažíte duplikovať nejaký produkt, obvykle musíte spraviť tieto tri veci:

1. Kúpiť si produkt - aby ste vedeli čo vlastne duplikujete. Akú má štruktúru, ako sa používa, aký pocit zanecháva na pokožke... Ja som si kúpila LUSH želé Woosh. Síce dávnejšie, ale stále si na to pamätám...

2. Nájsť INCI list zložiek a pochopiť ich úlohu v recepte  - len takto sa dozviete, ktoré z nich sú povinné a ktoré sa dajú nahradiť (a prípadne čím) - vieme, že doma obvykle nemáme všetky zložky.

3. Hľadať ďalšie informácie, ktoré osvetlia ako na to: úplne najlepšie je nájsť patent pre daný produkt, vyhľadať online recepty na podobné produkty a nájsť vysvetlenia základných konceptov (v tomto prípade "ako spraviť želé"). 

INCI list zložiek

LUSH má dve sprchové želé, vezmime si INCI list želé Woosh:

Glycerín, Medová voda, Sodium Laureth Sulfát, Propylénglykol, Carrageenan Extrakt, Parfém, Čerstvá citrónová šťava, čerstvý grepfruitová šťava, čerstvá limetková šťava, Esenciálny olej grepfruit, EO rozmarín, EO geránium, *Citral, *Geraniol, *Citronellol, *Limonene, *Linalool, Farbivo 42090, Metylparabén, Propylparabén


Aby sme pochopili ich rolu, musíme poznať základný princíp výroby želé. Nemusíme chodiť ďaleko, želé sa robí pravidelne v kuchyni...

Lush shower jelly recipe

Princíp výroby želé

... je jednoduchý. Zmiešajte vodu s nejakým želifikátorom a želé je na svete! :)

Ak chcete aby penilo, tak buď použite tekuté mydlo namiesto vody, alebo do vody pridajte surfaktant.

Možno ste už videli návody, v ktorých sa používa želatína v kombinácii s tekutým mydlom. Pretože som vegetariánka, tak želatína pre mňa nie je možnosť. Takisto som vo svojich experimentoch zistila, že agar-agar (ktorý dáva rovnakú konzistenciu ako želatína) vytvára želé, ktoré sú síce pevné, ale nie sú elastické a teda nie vhodné na použitie do sprchy.


Takže, poznajúc tieto základy, môžeme začať lúskať rolu jednotlivých zložiek v LUSH želé...
  • Glycerín - nižšie vysvetlím, povinná zložka
  • Medová voda  - vodná fáza, povinná(samozrejme, voda to môže byť akákoľvek)
  • Sodium Laureth Sulfate - robí bublinky, povinná
  • Propylénglykol - jeho úlohu vysvetlím nižšie, voliteľná
  • Carrageenan extrakt - robí z toho želé, povinná
  • Parfém - vďaka nemu vonia :), voliteľná
  • Čerstvá citrónová šťava - upravuje pH, prináša vitamíny, voliteľná
  • Čerstvá grepfruitová šťava- upravuje pH, prináša vitamíny, voliteľná
  • Čerstvá limetková šťava - upravuje pH, prináša vitamíny, voliteľná
  • EO grep, EO rozmarín, EO geránium - esenciálne oleje, vďaka nim želé vonia, prinášajú želé svoje vlastnosti, voliteľné
  • *Citral, *Geraniol, *Citronellol, *Limonene, *Linalool, - zložky prítomné prirodzene v esenciálnych olejoch vyššie, potenciálne alergény
  • Farbivo 42090 - robí želé modré - voliteľné
  • Metylparabén, Propylparabén - konzervant - povinné

Tri zložky prinášajú ďalšie otázky:
  • Aká je úloha glycerínu a propylénglykolu?
  • Môžeme nahradiť carrageenan?
V ďalšom kroku som preštudovala LUSH video na youtube zo série How it is made, aby som si urobila predstavu o množstve zložiek (aj keď ich poradie v INCI liste je zostupné čo sa týka podielu v recepte), a o samotnom postupe výroby:




Tu som si všimla, že carrageenan je miešaný s glycerínom, čo bolo celkom zaujímavé. Najprv som si myslela, že je to preto, aby sa carrageenan lepšie rozpustil vo vodnej fáze, a na základe toho som prišla na to, že je to super spôsob ako rozpustiť xantánovú gumu. Neskôr som zistila, že má úplne inú úlohu...


Spravila som niekoľko experimentov aby som zistila, či sa dá carrageenan nahradiť a takisto som zisťovala aké percento želifikátora je potrebné na najlepšiu konzistenciu. Tiež som zisťovala, aká je rola glycerínu...

Rozlúsknutie konzistencie

Testovala som xantánovú gumu, agar-agar a carrageenan. Jednoducho preto, že som nemala nič iné doma (teda, guarovú gumu ešte, ale to je podobné ako xantánová). Carrageenan som si objednávala navyše, aby som to mohla porovnať.  Ako surfaktant som používala SCS (sodium coco sulfát).

Výsledky xantánovej gumy

Xanthan gum gelsPoviem to hneď - xantánová guma nie je náhrada, pretože je to len zahusťovač, nevytvára želé. Obrázok vpravo ukazuje konzistencie, ktoré som získala:

- Vľavo hore: 20% glycerín, 10% sodium coco sulfate (SCS), 6% xantánová guma, 64% voda. netransparentné, roztierateľné

- Vľavo dole: 50% glycerín, 10% SCS, 4% xantánová guma, 36% voda. Netransparentné, roztierateľné (mimochodom, super konzistencia na gél na holenie!).

- Vpravo hore: 50% glycerín, 5% SCS, 8% xantánová guma, 37% voda. netransparentné, elastické

- Vpravo dole: 43% glycerín, 5% xantánová guma, 52% voda. netransparentné, elastické

Pre lepšiu ilustráciu konzistencií som natočila video:




Zdalo sa mi, že glycerín vytvára elastickejšie gély, ale ani vysoké percento xantánovej gumy nevyústilo v želé.

Výsledky agar-agar a carrageenanu

Tieto som skúšala simultánne  - obe robia želé. Jedná sa o extrakty z morských rias, ale želé vyrobené z carrageenanu je omnoho elastickejšie.

Vzhľadom k odporúčaným percentám som zistila, že potrebujeme dvojnásobok carrageenanu, než agar-agar na dosiahnutie rovnakej konzistencie.

Keď pracujete s rozličnými gumami na zahustenie či želifikovanie produktu, treba si dávať pozor na spôsob ich inkorporácie. Napríklad xantánová guma začne hustnúť okamžite, zatiaľčo agar-agar či carrageenan sa musia priviesť po pridaní do vody k varu a poriadne premiešať kým sa dobre nerozpustia.


Testované recepty:
Číslo Voda Glycerín Agar-agar Carrageenan Konzistencia
1. 99.5% 0.5% priesvitné želé, nie dostatočne pevné, ktoré sa rozkladá pri najmenšom tlaku
2. 99% 1% nepriesvitné želé, nie dostatočne pevné, ktoré sa rozkladá pri najmenšom tlaku
3. 99% 1% dostatočne pevné priesvitné želé, ktoré ale rýchlo praská a rozpadá sa pri manipulácii
4. 9á% 2% dostatočne pevné nepriesvitné želé, ktoré ale rýchlo praská a rozpadá sa pri manipulácii
5. 49% 50% 1% pevné a elastické želé, mierne priesvitné
6. 48% 50% 2% pevné a veľmi elastické želé, nepriesvitné

Tento test definitívne potvrdil rolu glycerínu v recepte - vďaka nemu sú želé elastické!


Potom ako som urobila tento experiment som našla niekoľko patentov LUSH, medzi nimi aj pre tento recept relevantný patent: Cosmetic Product Comprising a Seaweed Extract, in Particular Carrageen.

Tu si môžeme prečítať niečo o úlohe glycerínu a propylénglykolu:
The inventors hereof have discovered that the inclusion of monopropylene glycol, mixed with the glycerine, has a remarkable effect upon the consistency of the jelly, resulting in the jelly having a durable and almost rubber-like texture. The jelly is much firmer than a conventional jelly and readily holds a shape imparted to it, for example by moulding.
V preklade:
Vynálezcovia objavili, že pridanie monopropylénglykolu zmiešaného s glycerínom má pozoruhodný efekt na konzistenciu želé, ktorý vyúeti v želé s odolnou a takmer gumovitou textúrou. Želé je omnoho pevnejšie než obyčajné želé a bez problémov drží tvar, ktorý mu je daný, napríklad pomocou formy.

Z mojich skúsenosti - propylénglykol nie je nutný pre výrobu želé, ktoré je elastické, odolné a drží tvar. Asi to bude aj tým, že glycerín a propylénglykol sú si veľmi blízke čo sa vlastností týka, propylénglykol sa používa ako lacná náhrada glycerínu vo veľa aplikáciách.


Recepty

Toto sú jednoduché recepty, ktoré fungujú. Agar-gar i carrageenan sa dajú použiť ako želifikátory, ale želé z carrageenanu sú odolnejšie a elastickejšie.

LUSH shower jellyRecept s carrageenanom

50% glycerín

41% voda

5% sodium coco sulfát (SCS)

2% carrageenan
1% vôňa
0.5% farbivo

0.5% konzervant


Zohrejte vodu a SCS až kým sa SCS nerozpustí. Zmiešajte glycerín a carrageenan a vmiešajte do nich vodu s rozpusteným SCS. Nechajte zovrieť a dobre premiešajte. Odstavte z ohňa a potom pridajte farbivo, konzervant a vôňu. Nalejte do foriem a nechajte stuhnúť.

Toto je konzistencia želé



A toto ako pení



LUSH shower jelly recipe

Recept s agar-agar

50% glycerín

42% voda
5% sodium coco sulfát (SCS)

1% agar-agar
1% vôňa
0.5% farbivo

0.5% konzervant


Zmiešajte glycerín, vodu a SCS, hrejte na miernom ohni (najlepšie vo vodnom kúpeli), kým sa SCS nerozpustí. Vmiešajte agar-agar, nechajte zovrieť a poriadne premiešajte. Potom odstavte, pridajte farbu, a keď teplota roztoku spadne pod 50°C, pridajte vôňu a konzervant. Nalejte do foriem a nechajte stuhnúť.

Pozor: Pri použití neodkladajte želé na mydlo, lebo alkalické prostredie rozkladá želé formované agar-agar (agar agar neželifikuje v alkalických podmienkach).

Toto je konzistencia želé


Tu je ako pení:



Modifikácie a ďalšie recepty

Recepty uvedené vyššie sú tie, čo som vyskúšala. Je možné zameniť kombináciu vody a SCS za tekuté mydlo či šampón, prípadne zvýšiť podiel pevného surfaktantu a tým aj penivosť. Tieto modifikácie som nevyskúšala, ale mali by fungovať:

1. Ak nemáte SCS, nahraďte ho iným pevným surfaktantom, prípadne nahraďte SCS a vodu tekutým mydlom (zloženým zo surfaktantov)

2. Môžete nahradiť SCS a vodu aj alkalickým tekutým mydlom (klasické tekuté mydlo), ale len v recepte s carrageenanom (agar-agar nevytvorí želé pri pH>8, čo je často prípad mydla).

3. Na aroma-zone.fr. majú recepty na sprchové želé obsahujúce 5% glycerínu, 59.5% vody, 30% pveného surfaktantu, 2% vône, 2% carrageenan, 1% konzervantu, 0.5% farbiva. 

4. Ak chcete zvýšiť penivosť, pridajte viac SCS a odoberte pomerné množstvo vody a glycerínu (napr. ak pridáte o 10% viac SCS, tak potom do receptu dáte o 5% menej vody a o 5% menej glycerínu).

Ak náhodou vyskúšate niektorú z týchto modifikácií, dajte mi vedieť v komentároch pod príspevkom. Budem samozrejme rada, ak sa podelíte aj o svoje skúsenosti s výrobou sprchového želé.

13 komentárov:

  1. Kde sehnat carrageenan v cechach? Dekuji

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ciao, Evik, úžasn príspevok! Rada by som to vyskúšala, ale... nemôžem používať sodium lauryl sulfate (SLS), ani sodium laureth sulfate (SLES) a dočítala som sa, že sodium coco sulfate (SCS) je vlastne SLS (alebo veľmi podobné) - je? Existuje nejaká ďalšia náhrada? Mám na ne totiž nepríjemnú alergickú reakciu...okrem toho, že SLS a SLES sú toxické (pre člveka aj prírodu).
    Ďakujem.
    Želírovaniu ZDAR!
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. A kde zohnať carageen na Slovensku?
    :-
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj kleopetra, SCS je podobný ako SLS, ale keďže obsahuje všetky mastné molekuly z kokosového oleja, nie len laurovú, ktorá je najkratšia a preto preniká do pokožky, tak sa považuje za omnoho jemnejší. Môžeš ho nahradiť SCI, SLSA, alebo iným surfaktantom, na ktorý nie si alergická. Ako píšem v príspevku na konci - môžeš dokonca nahradiť vodu+SCS v recepte napríklad tekutým mydlom - dokonca i šampónom, takže ak máš niečo, na čo alergická nie si, tak to použi.

    Carageenan majú na ekokoza.sk

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak ekokoza.sk je iba slov. verzia stránky ekokoza.cz...... :-( nie je to slov.stránka so slovenským poštovným...
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Aha, no to je nemilé, som si nevšimla. Ale už som povedala Ivanovi na murumuru.sk, nech zaradí do ponuky... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Všetkým prajem krásny deň,
    mňa by zaujímalo kde dostanem kúpiť konzervanty.

    Ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Aleš, určite, ak budú všetky zložky jedlé, tak to môžeš aj zjesť.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Evik, a čo v prípade, ak mám tekutý tenzid a chcem želé robiť z čistej želatíny? Aké sú potom pomery všetkého, prosím Ťa?
    Ďakujem!
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Kleopetra, neviem, kdesi som videla video, ale pozri sem napr.

    http://www.easy-home-made.com/shower-jelly.html

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Evik, myslíš že by som mohla nahradiť coco sulfate aj tekutym surfaktantom sodium lauroyl sarcosinate? (mám z ekokozy) ďakujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Ida, určite áno, ale medzitým si to možno už aj skúsila?

    OdpovedaťOdstrániť