piatok 31. januára 2014

Ako mi 4 roky trvalo zistiť, prečo sa mi začala točiť hlava - na vine je káva!

OK, tento príspevok je tzv. off-topic, takže sa ospravedlňujem tým, ktorí chcú info o mydle a kozmetike, sľubujem ďalší príspevok čoskoro...

....ale nemám iný blog, kde by som sa mohla podeliť so svojim dôležitým pozorovaním, ktoré by mohlo pomôcť možno aj niekomu z Vás...

Je hromada ľudí, ktorí trpia točením hlavy a netušia prečo.

Isteže, na internete nájdete hromadu "dôvodov", ale na mňa skrátka nič nesedelo...

Ak človek hľadá info o pití kávy a točení hlavy (ako som na to prišla sa dočítate nižšie), tak všetko čo nájdete je niečo v zmysle: Máte nízky tlak, preto sa Vám točí hlava, takže sa napite kávy.... u mňa je to inak...

Pre Vaše info - od malička mám nízky tlak, občas je v poriadku, ale skorej nižší. Lenže ja poznám zatočenie hlavy a zatmenie pred očami, ktoré máva človek s nízkym tlakom keď sa zrazu zohne a zdvihne a podobne - to mávam a nie je to to isté ako točenie hlavy, ktoré mi 4 roky znepríjemňovalo život, kedy sa neviete udržať poriadne na nohách (závisí od intenzity) a býva Vám zle aj od žalúdka (zas nie vždy). Kvôli tomu som prestala šoférovať!




Mne sa hlava začala točiť pred štyrmi rokmi. Zrazu z ničoho nič sa mi zamotala, čo sa mi nikdy predtým nestalo... tak som sa zľakla, že som volala priateľovi, aby prišiel z práce domov, kde som práve bola. Za 5 minút ma to prešlo.

Potom sa to začalo opakovať raz do mesiaca, vždy zhruba v období ovulácie (ja som už taká, všetko si zapisujem), tak som si myslela, že to je spojené nejako s tým.

Potom dvakrát do mesiaca / ovulácia a menšturácia. Točenie hlavy bolo najprv len menšie, časom sa prehlbovalo, musela som si sadnúť, potom mi začínalo byť aj zle od žalúdka.  

Intervaly medzi točeniami hlavy sa asi po polroku úplne domotali, niekedy dva týždne nič, potom počas troch dní niekedy ráno i večer., popoludní, niekedy dvakrát i trikrát denne...

Neurológovia mi nič nezistili, ani CT, ani magnetická rezonancia, a povedali, že je to druh migrény a predpísali mi protiepileptické lieky, ktoré som samozrejme nejedla... a tak som si myslela, že s tým musím asi žiť až do konca života...

Lenže v mojej honbe za zistením, čo za tým môže byť som skúšala dávať do súvislosti rôzne veci... a potom, po 4 rokoch, som na to prišla - hlava sa mi točí, pretože som začala piť kávu!!!!!!!!!!!!!!!!

Naozaj, v období, keď som sa presťahovala v roku 2009 do Francúzska k môjmu priateľovi, ma po pár mesiacoch naučil piť kávu.

Najprv som pila len menej, čas od času, a potom každé ráno a potom i popoludní... to odpovedalo tomu, že sa mi časom zintenzívnili problémy a začali byť častejšie.

Túto zimu som bola na dovolenke na horách a tam som kávu nepila. Zrazu mi nič nebolo. Podozrenie na kávu som mala už prv, ale nebola som si istá, pretože čas od napitia sa do točenia hlavy bol variabilný.

Skúsenosť s horami ma utvrdila a začala som testovať. Zistila som, že točenie hlavy nastupuje cca 3-5 hodiny po vypití kávy. Ak to bola káva druhá, tak bol nástup rýchlejší. Tu musím zdôrazniť, že boli dni, keď mi nič nebolo aj po vypití kávy, takže tam je asi niečo, čo to spúšťa.
Súvisí to trochu aj s cyklom a s tým, čo ste alkoholické pili (ak som pila víno večer predtým a ráno si dám kávu, tak je to ešte horšie!)

Práve tá nepravidelnosť mi nedovoľovala jednoducho určiť zdroj - pomohlo mi zamyslieť sa, čo sa v mojom živote zmenilo, keď to začalo. 

Po káve s mliekom také problémy asi nemám, ale ešte som to celkom dobre netestovala - odvážila som sa kávu s mliekom otestovať len raz odkedy kávu nepijem a bolo to OK. Ale zato dnes ráno o 09:30 po dvoch mesiacoch nepitia kávy a bez problémov s točením som si dala espresso a 11:45 sa mi roztočila hlava... je to jasné!

Je možné, že to všetko súvisí aj s tým, koľko človek pije, akú kávu pije (ja teda osobne rozdiel nevidím, jediná, ktorú som nepila bola instantná.)


Týmto nechcem povedať, že všetci majú točenie hlavy z kávy!
Možno u Vás to nie je kávou, ale čo ak áno? Je možné, že ste kávu pili predtým a nič Vám nebolo, ale možno ste niečo zmenili v stravovaní, alebo v životnom štýle a zrazu to interaguje s kávou a má to tento efekt...

V každom prípade, ak Vám nikto nemôže nič zistiť, pretože prvá vec, ktorú musíte spraviť je nechať sa vyšetriť - pretože točenie hlavy môže byť spôsobené všeličím, i napríklad infekciou v uchu - zamyslite sa, čo sa vo Vašom živote zmenilo a pozorujte sa. Identifikujte ten faktor.

Nikto iný Vás nepozná lepšie ak Vy sám/sama, ale musíte byť dôslední v zisťovaní príčin!

Zapisujte si presne kedy sa Vám hlava točila - deň a hodinu. Zapisujte si či ste pili kávu a alkohol a kedy. Ak ste žena, porovnajte to s cyklom. Myslite, čo sa zmenilo.... veľa štastia!


S tou kávou to žiadneho lekára to ani nenapadlo... Máte podobné skúsenosti?

17 komentárov:

  1. Zaujímavý poznatok, taktiež mám nízky tlak už od dectva a taktiež pijem kávu.... a taktiež mávam rôzne stavy zatmenia pred očami či závrať kedy sa ledva udržím na nohách... Asi by som mala začať testovať sama seba.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Evik,
    zaujimave zistenie a pre mna ako farmaceuta velmi zaujimavy clanok. Velmi sa mi paci Tvoj vedecky pristup k tomuto problemu. Ja osobne bezne kavu nepijem, iba cez skusky - cize nie som bezny konzument, preto ma na mna kava dost velky vplyv. Ak si dam viac ako lyzicku, prejavi sa to busenim srdca, vnutornym nepokojom a obcas aj tymi spominanymi zavratmi. Mna vtedy tiez napadlo, ze to moze suvisiet s krvnym tlakom, ale mozno tym, ze mne ho salka kavy zvysi az prilis. Potvrdene to samozrejme nemam, kedze nemavam po ruke tlakomer.

    Co sa tyka kombinacie alkohol a kava, zhorsenie moze byt dosledkom toho, ze alkohol vycerpa pecenove enzymy, ktore ho z tela (ako vacsinu cudzich latok) odburavaju, cize ostane menej enzymov 'k dispozicii' pre odburavanie kofeinu a inych zloziek kavy a preto mozu v tele dlhsie posobit alebo proste su ich davky neprimerane vysoke prilis dlho.

    Mlieko zase moze znizovat mnozstvo kofeinu, ktore sa z traviaceho traktu absorbuje alebo spomalovat jeho absorbciu, cize sa hladina v krvi nezvysi tak rychlo. Aj ked neviem, ci to bude tou absorbciou, kedze si pisala, ze zavraty prisli az po niekolkych hodinach - to uz sa kofein a ine komponenty kavy davno metabolizovali, cize je tam aj ta moznost, ze ti skodi niektori z tych metabolitov.

    Je tazko zistit, co presne to sposobuje. Kazdy clovek je jedinecny, a vnimavost kazdeho z nas na lieky alebo trebars aj kavu sa preto lisi. Je super, ze si sa s nami ostatnymi podelila o svoju skusenost a myslim, ze to moze pomoct viacerym ludom, ktori pri toceni hlavy automaticky hned siahaju po kave nic netusiac, ze prave to moze byt samotna pricina. Lucia

    PS: antiepileptika sa naozaj pouzivaju v profylaxii migreny, popravde nic lepsie ani velmi dostupne nemame, celkovo s tym liecenim migren je to dost narocne

    OdpovedaťOdstrániť
  3. *niektory z tych metabolitov

    jajaj, do prispevku sa mi vkradla hrubka, za co sa ospravdlnujem

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, nečím podobným se taky v poslední době zabývám :) Zajímalo by mě, zkoumali někdy Tvoji produkci kortizolu nebo celkově fungování nadledvinek? Já mám už pěkně dlouho nízký tlak a spoustu dalších problémů, na které "nic není", jak mi vždycky řekli. Věci jako únava, různé špatně a tak (motání hlavy jsem měla jednu dobu, ale bez stimulantů), vyvrcholilo to vyrážkami. Přes to všechno jsem se dopracovala k tomu, že mám problémy s adrenálními žlázami - neadekvátní produkce hormonů způsobuje nízký tlak, v Tvém případě taky určitě nějakou dobu po kávě (stimulantu) zas ten tlak klesne pod původní hranici (tak to funguje s cukrem v krvi). Je to věc, která se dá napravit, ale klasická medicína tohle příliš neuznává jak problém. Přitom recept je tak jednoduchý a levný - hodně odpočívat, víc používat kvalitní sůl, míň karbohydrátů a víc proteinů+tuku a pak si vychytat stravu.
    A velký souhlas s tím, že musíme sami jít po příčině, myslím, že na to většina lidí zapomíná, bohužel.
    Přeju pěkný a pohodový víkend! :) Pavla

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pre Lucku i Pavlu - tie náhle zmeny tlaku ako dôvod točenia hlavy ma napadli tiež, ale raz sa mi podarilo dostať točenie hlavy u pani doktorky na vyšetrení - zmerala mi tlak a bol perfektný 120/70, vraj ako z učebnice.

    Tak neviem... nadobličky mi neriešili, ale v podstate mi už nič nie je :) Stačí nepiť tú kávu...

    Ale tá teória nejakého metabolitu kávy je zaujímavá! Inak mimochodom, od 09:30 som už žiadnu inú kávu nepila a o 16:00 som mala zas slabé točenie hlavy - už druhé dnešný deň...

    takže káva má utrum...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Pavla - tak ešte som sa nad tým zamyslela a čosi si prečítala a zdá sa, že kofeín a iné stimulanty naozaj môžu zle pôsobiť keď máš problémy s nadobličkami.... (som to len hneď nepochopila, akási som dnes pomalá...)

    Našla som tiež, že kofeín zužuje cievy v hlave a preto vraj spôsobuje závrate...

    Tak, a ktoré to bude?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Evik, je to tak, právě že působí víc než zle. Způsobují produkci hormonů ve chvíli, kdy nejsou potřeba, a vyčerpávají, ještě zhoršují celkově jejich stav. To samé cukr. Proto rady doktorů typu "dejte si něco sladkýho, dejte si kávu, když ji potřebujete" jsou jak jízdenka do pekla. Jen nevím, jestli skutečně neznají základní věci o hormonech, nebo kde je zakopanej pes. Každopádně ještě že jsme si na to přišly samy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja by som zase skor povedala, ze kofein cievy rozsiruje - metylxantiny (medzi ktore kofein patri) sa pouzivaju ako vazodilatancia a bronchodilatancia (inhibuju fosfodiesterazu a zvysuju hladinu cAMP a cGMP, co vedie k relaxacii hladkeho svalstva priedusiek aj ciev)

    Samozrejme, je vsak mozne, ze kofein a ine zlozky kavy maju aj ine ucinky ako pozname, alebo ake boli doposial popisane v literature. Kludne by ten tlak mohol ovplyvnovat aj centralne, posobenim na mozog (kedze jeho stimulacny ucinok vychadza prave z ovplyvnenia CNS), ktovie..kazdopadne, velmi zaujimavy clanok a diskusia! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. je velmi dolezite aku kavu pijete a akej kvality. ja mavam napr. z kapslovych kav a z instantnej predinfarktove stavy, z lacnej zalievanej ma rozboli zaludok, preto kupujem len najdrahsiu kavu Dalmayr, Illy, a robim si ju na sposob precedeneho turka aby som nepila tu mulinu, rano s cerstvym plnotucnym mliekom a poobede bez. takisto neodporucam pit tie sracky 3 v 1, co su plne chemie a a ni umele sladidla do kav alebo umela smotana, slahacka. z toho moze byt pekne tocenie alebo aj hnacka.
    a tiez tieto stavy moze sposobovat odoberanie mentalnej energie druhou osobou, a tu je treba vypit salku cisteca vzpriameneho.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj, na tento blog som sa dostal práve kvôli tomuto príspevku o káve :-) . Príznaky aké popisuješ som mal presne aj ja. Začal som piť kávu na vysokej škole - 3 až 4x denne. Po čase sa mi začala točiť hlava, mal som časté búšenie srdca a také pocity stresu a nekontrolovateľného strachu a tlaku na hrudi. Taktiež som prešiel rovnaké kontroly či mi niečo nie je. A keď som sumarizoval čo sa zmenilo, tak som zistil, že som dovtedy nepil kávu. Na káve som závislý. Dokonca niekedy sa mi triasú ruky. Myslím si, že na mnohých ľudí môže mať dlhodobé pitie kávy negatívne účinky. Preto sa snažím vymeniť to za pitie bylinkových čajov.

    Ondrej

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahojte, tak v tomto clanku som sa uplne nasla. Moj problem - nevysvetlitelne tocenie hlavy kazdy den, vsetky vysetrenia mam v poriadku :-) Moj pribeh - prvykrat sa mi riadne zatocila hlava na zaciayku tehotenstva, prikladala som to hormonom. No dieta je davno na svete a mne sa toci hlava stale. Pred tehotenstvom som pila niekolko kav denne a bolo to bez problemov. Ked som si zapisovala casy, kedy sa mi toci najviac, tiez som prisla na to, ze to ma suvis s hormonmi - topotvrdzuje hypotezu kava + hormony = tocenie. A co sa tyka nadobliciek, to je trosku iny pribeh. Nikdy mi ich nevysetrovali, ale ked som bola uz zufala zo svojho stavu, poprosila som jedmu liecitelku, nech mi podla kyvadla povie, co mi vsetky tietoproblemy sposobuje - zevraj nadoblicky. Nevenovala som tomuto vsetkemu pozornost, kedze som podobne pripady ako ja nikde na nete nanasla, az dodnes :-) kavu pijem stale, zrnkovu kvalitnu, pomletu tesne pred zaliatim a s mliekom, 1x denne. Kedze som vystudovana iomedicinska nzinierka, idem sa podrobnejsie pozriet na temu a suvislosti - kava + hormony + nadoblicky. Ak nieco zistim, opat napisem sem do diskusie...pekne dni bez tocenia prajem...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ak mozem prispiet k tomuto clanku- parkrat v zivote som mala zachvat panickej poruchy a kofein neprispieva dokonca moze byt spustacom a stava sa mi po kave ze mi ostane zle triaska pot jak pred infarktom a podobne stavy len stonasobne horsie su pri zachvate paniky ktory tiez vie prist necakane ..cize tiez prestavam pit kavu

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ja sa tiež pridám hoci sú to staršie príspevky.. Môj proces zdravot. Obtiazi je na dlhšie, išla som na kadejaké vyšetrenia, zrazu som nevládala cvičiť, bývalo mi zle, plakala som lebo som nevedela čo sa deje, atď ale v podstate mam zatiaľ výsledok len poškodená os c lordozy ale všimla som si tiež že zrazu asi po káve mi veľakrát býva divne, krúti mi oči, som nervózna, na pokraji odpadnutie, tiež mávam nízky tlak, mala som aj holter na 24hod ale je to vrámci normy... A stále si tu kávu dám ja hlúpa.. Dneska som si dala capuccino, poobede chai latte také slabšie ale tiež mi je divne no som aj po nočnej tak neviem, na pravé oko vidím rozmazane.. Jedno s druhým, trávenie pokazené hoci bolesti nemám no ako tu čítam asi to bude káva.. Ja som aj taky strachoput tak sa hneď zlaknem ci ne umriem alebo takéto no a tak.. Ale asi to bude tiež káva no ale udivuje ma ze predpisu lieky na epilept. Záchvaty??? Sila...

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Mne sa tiež často točí hlava. Možno to bude z tej kávy. Dnes som mala 2x a tak sa mi zatmelo pred očami, že som skoro odpadla. Ale hneď na to som si merala tlak a mala som dobrý (125 na 78) tak neviem z čoho to môže byť, ale väčšinou mávam znížený tlak.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. odpadnem mam ten isty problem, kazdy den medzi 15-16tou mi zacalo byt zle, tocky hlavy a na vracanie. Predtyzdnom som zistila, ze je to z kavy. Ale doobeda si mozem dat, ale poobednu uz nesmiem.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Mám ten istý problém, tiež som na to prišla sama, ...preto už celé roky, ak pijem, tak len bezkofeínovú kávu a je to v pohode...vždy ma mrzelo, keď sme s kamoškami chodili na kávičku, ktorá mi mimochodom veľmi krásne voňala a ja som sa mohla len pozerať, doba pokročila a už majú aj pre nás takto postihnutých...

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahojte vsetci, tiez sa pripajam do tejto "temicky". Ja som po vypiti kavy (priblizne po 3 hodinach) zacala pocitovat tocenie hlavy, pocit nestability (ze idem spadnut), rozmazane videnie, neschopnost rozmyslat a hlavne neskutocny panicky strach (dokonca nieco ako panicky attack). Tlak mam tiez nizky, kavu som si davala len jednu a to len doobedu, ale to tocenie hlavy sa spustilo cca. 3 hodiny po vypiti a v priebehu dna sa stale objavovalo v urcitych intervaloch. Najhorsie to bolo pri soferovani. Je pravda, ze pred menzesom a pocas ovulacie je to naozaj silnejsie. Pred menzesom to byvalo dokonca najhorsie... Ale kazdopadne, tieto symptomy ma doslova presvedcili, ze s kavou musim prestat... Nastastie na kave nie som zavisla a vylucit ju zo svojho kazdodenneho ritualu nevidim ako problem a slabe pozitivne ucinky kavy zial ani zdaleka neprevysuju jej negativne ucinky. :/
    Drzim Vam vsetkym palce!

    OdpovedaťOdstrániť