streda 20. augusta 2014

Domáce zariadenie na destiláciu rastlinných hydrolátov

Drahé moje čitateľky a čitatelia - nie, neprestala som blogovať, len som si musela dať nachvíľku pauzu - dovolenka a potom následne veľa, veľa práce, ktorá ma zamestnávala po večeroch aj cez víkendy, no a nakoniec veľa dotazov od Vás, na ktoré som chcela odpovedať,  mi nedali ozvať sa skorej.

Veľa vecí som medzitým porobila, čakajú Vás výsledky testov 100% jednoolejových mydiel ďalších olejov - konopného, avokádového, slnečnicového, z hroznových jadierok i frakcionovaného kokosového oleja.
Ale než to všetko pripravím, podelím sa s Vami o to, ako si doma v hrnci vyrobiť vlastný hydrolát, lebo viem, že nie všetci máte možnosť mať doma Alambic, prípadne destilačnú kolónu zo skla.

Tento jednoduchý destilačný prístroj som vyskúšala už dvakrát a na to aký je jednoduchý funguje prekvapivo dobre... 


Budete potrebovať: 
1. Hrniec - aspoň 5 litrový
2. Nejaký podstavec do hrnca, na ktorý položíte nádobu do ktorej bude stekať hydrolát. Skvelo sa osvedčil podstavec na naparovanie buchiet.
3. Tepluvzdornú nádobu na hydrolát - musí byť menšia, a jej ústie by nemalo byť príliš blízko okrajov hrnca, aby sa nedotýkala pokrievky
4. Najlepšie sklenenú pokrievku (aby ste videli, čo sa vnútri deje), ktorá nie je plochá - prevrátite ju naopak - po nej bude zvnútra stekať zrazená para - hydrolát do nádoby.
5.  Nejakú plastelínu na utesnenie pokrievky a pre istotu aj uterák
6.  Veľa kociek ľadu - najlepšie v plastovom vrecúšku, poriadne utesnenom. Ak máte také tie gélové vrecká, čo sa dajú zmraziť, to je značka ideál.
7. Rastlinu, ktorú chcete destilovať
8. Nadšenie!

Princíp vysvetľujem na nasledujúcom obrázku - ospravedňujem sa za kvalitu, kreslenie nebola nikdy moja silná stránka... 

1. Do hrnca dajte podstavec a zalejte vodou tak, aby jej hladina bola asi 1cm pod podstavcom
2. Doprostred hrnca na podstavec postavte tepluvzdornú nádobu - ja som použila porcelánovú misku.
3. Nasypte rastlinu, ktorú chcete destilovať - môžete ju namočiť priamo do vody, alebo ju nechať nad vodou na podstavci - samozrejme, to ide vtedy, ak máte široký podstavec, ktorý zakrýva dno. Naparovač na buchty je skvelý.
Ja som raz použila aj akýsi podstavec z grilu, ale mal priveľké medzery, takže som naň dala alobal ktorý som poprepichovala, aby mi kvety levanduľe nepadali do vody, ale aby para stále prechádzala.
Vrstva by mala byť asi tak 1 cm, nie viac, ani menej a mala by zakrývať všetko okolo nádoby
4.  Hrniec zakryte pokrievkou otočenou naopak
5. Pokrievku utesnite - dajte si naozaj záležať, najlepšia je plastelína, ja som raz použila doma vyrobenú ekologickú z múky, vody, soli a vínneho kameňa, ak sa nemýlim - pozrite sem. Pre istotu ešte obtočte uterákom
Ako bude voda vrieť, para - vlastne hydrolát - začne unikať z hrnca všetkými možnými dierkami, a to je škoda, chcete ho predsa v tekutom stave!
6. Postavte hrniec na šporák a vodu priveďte do varu - hneď ako začne klokotať, stíšte plameň tak aby voda ešte vrela, ale nie priveľa.
7. Ešte než začne voda vrieť, postavte na pokrievku vrecko alebo dve s ľadom tak, aby pokrávalo čo najviac pokrievky
8. Voda vrie a vyparuje sa, para prechádza rastlinou, destiluje esenciálne oleje a ostatné látky, stúpa hore a zráža sa na pokrievke chladnej od kociek ľadu. Hydrolát steká doprostred a kvapká do nádoby.
9. Nakoniec, keď máte pocit, že už Vás nebaví vymieňať kocky ľadu za nové a nádobu máte asi spolovice plnú, môžete to celé odstaviť.
10. Voila, hydrolát je na svete :)


Takto nejako vyzeral môj hrniec:







Tak čo, pustíte sa do toho? Alebo už ste to skúsili a máte zlepšováky? Sem s nimi!:)

6 komentárov:

  1. Ahoj :)

    Skvelý nápad vedkyňa!!! Musím vyskúšať... Zaujímalo by ma však, ako taký hydrolát dlho vydrží? Stačí ho mať voľne v kúpeľni v tmavej fľaštičke, alebo chladnička to istí? Koľko môžem pridať byliniek? Môžu byť aj sušené? A tiež prosím ako dlho to mám nechať naparovať tak, aby som nepripálila hrniec, keďže je tam tak málo vody ? Vopred ďakujem za odpovede ;) Pa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No tak idem na to - po víkende, keď sa vrátim domov. Skvelé, Evik, ďakujem!
    Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. No tak ja odpadavam, este tak mat cas to skusat, skvele, skoda, ze malo ludi vseobecne vie, ake skvele su kvetove vody, osobne pouzivam na tvar, na vlasy, dokonca pri vareni sa to da pouzit...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ja si tiez tak robím hydroláty úz dlhé mesiace! Sú úzasné!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý deň,moka kávovar alebo koťogo na kávu, je podobný princíp. Do spodnej nádoby ide voda, na to nádobka s kávou a potom vrchná nádoba, kde prechádza horúca voda cez kávu, teda hotová káva. Vraj je to jedna z najkvalitnejších káv, takto pripravená. Je to podobné... Skúšala som to, vôňa je krásna, príprava rýchla, len neviem, aké vlastnosti ostali v takto pripravenom kondenze. Môže to niekto ohodnotiť? Vyrába sa aj v antikorovom prevedení. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dobry den Evik, na tesnenie sa da pouzit aj cesto z muky a vody. Slavka

    OdpovedaťOdstrániť