nedeľa 29. júna 2014

Výroba rastlinných hydrolátov (kvetových vôd) - časť I. - chladenie

Teraz keď všetko rastie, kvitne a vonia je ideálny čas začať zamestnávať môj Alambic pre destiláciu rastlinných hydrolátov a esenciálnych olejov.
Pochopili ste to aj Vy, lebo mi píšete, aby som sa podelila o svoje skúsenosti. 

Odkedy som Alambic dostala som pokročila - vyskúšala som si výrobu ružovej vody, levanduľovej vody, citrónovej vody, mätovej vody a práve v tejto chvíli destilujem vodu medovkovú.

Samozrejme, pridali sa aj technické vylepšenia, s ktorými sa chcem podeliť. V ďalšom príspevku sa podelím o tú trochu teórie, ktorú som medzitým stihla naštudovať...



Ďalšie vylepšenia:
 - Zahrievam na elektrickej platničke
-  S manželom vylepšili systém chladenia vodou na pretekajúci, ale zároveň minimalistický a zbytočne vodu nestrácajúci (aby nás tá výroba hydrolátu nevyšla na viac ako jeho zakúpenie):



Chladiaci systém je jednoduchý, vyrobili sme ho nasledovne:

1. Kúpili sme splachovadlo a rozšírili menšiu dieru v ktorej bola retiazka vŕtačkou tak aby sa tam zmestil kábel od predlžovačky (resp jeho orezaný koniec)
2. Z kábla od starej predlžovačky sme vytiahli farebné drôty a konce orezali tak aby sedeli do prívodu a odvodu Alambicu. Nie sú tam nijako inak pripojené, len vsunuté, stačí to na prietok vody:



Dôležité! - prívod vody napojte naspodok a odvod vody navrch chladiacej nádoby. Má to 2 dôvody:
     a. teplá voda sa udržuje hlavne navrchu, takže ju treba odpúšťať navrchu
     b. systém preteká len vtedy keď pridáte vodu, čo je veľmi výhodné, pretože sa nezahrieva až tak rýchlo aby musela voda pretekať stále!

Týmto systémom stačí len čas od času napustiť trochu vody, ktorá vytlačí teplú vodu von.


3. Pretože bol kábel vývodu krátky, nastavili sme ho plastovou hadičkou, ktorú sme kúpili v Hornbachu ako obal na elektrické drôty. Pôvodne mala byť vývodom i odvodom ona, ale je príliš mäkká, takže sa v ohyboch lámala, čo zastavuje prietok vody.

4. Vývod vedie do bandasky od destilovanej vody, tým pádom vodu použijeme na polievanie rastlín:


... tak, toľko k technickým záležitostiam, už píšem príspevok druhý, kde pridám aj nejaké množstvá rastliny, ako dlho destilácia trvá a takisto na čo si dávať pozor.

3 komentáre:

  1. Jee, no to je prostě nádhera! A ta měděná barvička. Taky bych si všechno nejradši vyráběla sama, ale takováhle výbavička mi přišla vždycky nedosažitelná. Budu se těšit na pokračování, domácí květová voda je jak sen :) Pavla

    OdpovedaťOdstrániť
  2. evik , co sa deje uz dva mesiace ziadny prispevok?dufam , ze nic vazne... tak zelam vsetko dobre a stastie s blogom(pokial sa s nim teda nechystas skoncit lebo to by bola skoda)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Pavla,

    ďakujem za pochvalu, domáci hydrolát si môžeš urobiť aj bez takejto výbavičky :) Asi by som už fakt mala zverejniť domáci postup "v hrnci" :)

    Elaela - nič sa nestalo, ďakujem za opýtanie, len som vypla kvôli dovolenke a práci, ale už mám pripravených veľa nových experimentov, len ich spísať!!!

    OdpovedaťOdstrániť