utorok 5. júna 2018

Intenzívny kurz výroby prírodných mydiel 2018!


Milé (budúce) mydlárky a mydlári,

ako po ostatné roky, znovu organizujeme letný
5-dňový intenzívny mydlársky kurz. Tentokrát v novej podobe, lepší a ešte viac zameraný na pokročilé metódy!

Tento rok sa presunieme do krásnej kysuckej prírody v Oščadnici, kde sa budeme môcť ničím nerušení venovať mydlovej alchýmii...



KEDY: 20-26.8.2018


O kurze 


Na tomto intenzívnom kurze získate rozsiahle teoretické a praktické znalosti vo výrobe prírodných mydiel. Zvládnete pokročilé techniky, ktoré Vám umožnia vyrobiť pre seba a svojich blízkych mydlá všetkých druhov: pevné, tekuté, krémové, priesvitné... a to dvoma hlavnými metódami výroby mydla: studeným i horúcim procesom.
Tento kurz ponúka jedinečnú možnosť naučiť sa všetko v krátkom čase a posunie Vás zo začiatočníka či stredne pokročilého na úroveň mydlárskych majstrov, a to len za 5 dní!




Pre koho je kurz:Pre úplných začiatočníkov pokročilých! Kurz je nastavený tak, aby sa nikto nenudil, a aj úplní začiatočníci sú vítaní.

KDE: Hotel Bocy, Oščadnica, ktorý poskytuje úplné súkromie, perfektné priestory pre prednášky i praktickú výrobu a zároveň veľmi dobrý štandard ubytovania.

UBYTOVANIE: Každý samostatne, v bunkách po dvoch izbách s vlastným sociálnym zariadením.

STRAVA: Plná penzia, možnosť vegetariánskej stravy

CENA:  549 EUR (za 11 kurzov s ubytovaním a plnou penziou!)


Ako sa prihlásiť: Píšte na moderna@alchymistka.eu 

POZOR, počet miest je obmedzený!



LEKTORKY: Ja a Katka Hrivňáková

(ak nepoznáte Katku, tak tu je info o nej: Ing. Katarína Hrivňáková – vyštudovala chémiu, pracuje vo výskume, prírodného prostredia a poľnohospodárstva, venuje sa hygiene pôdy a ťažkým kovom, vedie kurzy výroby kozmetiky a mydla v Pezinku a Bratislave. Je matka dvoch dospelých detí.)


Všetky mydlá, ktoré si na kurzoch vyrobíte si aj odnesiete domov!

Prečo sústredenie a nie jednotlivé kurzy?

Sústredenie je výborný spôsob ako sa stretnúť so skvelými ľudmi na rovnakej vlne, posunúť sa v obore míľovými skokmi, spýtať sa na všetko na čo inak nie je čas, a tiež utriasť a utvrdiť si nadobudnuté znalosti. Hlavne ale sa v diskusiách s ostatnými dozviete omnoho viac než by ste sa dozvedeli na jednotlivých kurzoch, vzájomne si môžete vymieňať skúsenosti a znalosti začiatočníkov i pokročilých. Počas celého sústredenia budú k dispozícii nástroje na výrobu mydla, a navyše si budete môcť vylisovať pomimo kurzov tiež vlastné oleje.

PROGRAM SÚSTREDENIA 



Program podrobne:


Zásady bezpečnej manipulácie s hydroxidom sodným a draselným a pravidlá bezpečnosti kurzu

Prv ako začneme s výrobou mydla, potrebujeme poznať zásady bezpečnej práce so žieravým hydroxidom sodným a draselným. Povieme si na čo si dať pozor, ako chrániť svoje zdravie a zdravie ostatných a aké ochranné prostriedky sú nevyhnutné pri manipulácii s hydroxidom. Naučíme sa bezpečný postup pri príprave roztoku hydroxidu potrebného na výrobu mydla.


Výroba mydla studeným procesom - časť I. a II.

Keď už budeme vedieť, ako sa pracuje s hydroxidom, prejdeme plynule na prvý kurz výroby mydiel, ktorého cieľom je poskytnúť všetkým zúčastneným pevné základy výroby mydiel metódou za studena, s ktorými sa môžeme odraziť do pokročilejších metód a hravo zvládneme všetky ostatné kurzy na sústredení.

V tejto prvej časti kurzu – dopoludnia - si povieme niečo o tom, prečo je vhodné vyrábať vlastné mydlo, ako vlastne mydlo z olejov vzniká a aké sú jeho výhody oproti komerčným mydlám. Zoznámime sa základnými zložkami, pomôckami a krokmi výroby mydla metódou za studena.

Vysvetlíme čo je to “stopa” i fáza gélu, na čo slúžia, a ako ich poznať. Potom hneď prejdeme k výrobe mydla, to preto, lebo mydlo musí vo forme tuhnúť. Počas výroby si prakticky ukážeme, čo je to stopa. Budete mať možnosť si prispôsobiť farbu a vôňu mydla s pomocou esenciálnych olejov a prírodných farbív.

Potom ako mydlo dame do formy, pôjdeme sa naobedovať a budeme mať prestávku. Počas tejto doby si ukážeme ako Vaše mydlo prechádza fázou gélu.

Druhá časť kurzu bude hlavne teoretická. Zatiaľ čo bude mydlo vo forme, povieme si:

· o olejoch a ich základnom rozdelení podľa mydla, aké dávajú (na mieste si vyskúšame jednoolejové mydlá)

· čo všetko môžeme do mydla pridať
· aké vône, farbivá a iné zložky sú vhodné pre studený proces a ktorým sa naopak treba vyhnúť a prečo

· aké rôzne formy sa dajú použiť a kedy

· aké problémy nás môžu pri výrobe stretnúť a ako im predísť, alebo sa s nimi popasovať

· ako zostaviť vlastný recept, vrátane vhodnej kombinácie olejov na rôzne typy mydiel, výpočtu množstva vody a množstva hydroxidu

· ako pracovať s online kalkulačkou na výpočet vlastností mydla

Mydlo necháme vo forme tuhnúť a po večeri ho nakrájame a ozdobíme

Krájanie a zdobenie mydiel, sušenie


V utorok po večeri nastane čas krájania a zdobenia vyrobených mydiel – budeme pečiatkovať a ozdobne krájať, zdobiť farebnými mikami. Naučíme sa kedy je najvhodnejší čas mydlo krájať, ako spoznať tú správnu konzistenciu a kedy je možno mydlo pečiatkovať aj ako to spraviť tak aby to vyzeralo efektne.


Majster mydlár I, II a III


Keď máme už nejaké tie mydlá za sebou, chceme sa určite posunúť na úplne inú úroveň – úroveň majstrov, ktoré perfekte kontrolujú hustotu stopy (to je dôležité, ak chcete zdobiť komplikovanými technikami), čas do stopy, či (ne)nástup fázy gélu a vedia bez problémov určiť, ako sa ktorý olej zachová. Všetko je to o hlbokom pochopení reakcie zmydelnenia!

Celú stredu a štvrtok dopoludnia preto budeme venovať práve zdokonaleniu Vašich vedomostí, aby ste boli naozaj majstri mydlári! Ukážeme si, za čo všetko môžu rôzne mastné kyseliny a tiež, ako na to zmydelnenie vplýva koncentrácia roztoku hydroxidu (teda množstvo vody), teplota, či iné prídavné zložky. Po tomto dni budete vedieť:

• Ako vypočítať objem mydla z receptu (a teda koľko sa Vám zmestí do formy) a naopak

• Pracovať so stopou

• Čo je to zmydelnenie z pohľadu chémie i fyziky.

• Čo a ako ovplyvňuje reakciu zmydelnenia a ako to súvisí so stopou a s fázou gélu.

• Oleje – ich zloženie a typy mastných kyselín a prečo je to dôležité (vrátane jódového čísla a INS hodnoty)

• Ako vymeniť oleje v recepte za iné.

• Množstvo vody – kedy menej a kedy viac?

• Teplota procesu – kedy vyššia, kedy nižšia?

• Ako urýchliť či spomaliť stopu.

• Ako zabrániť fáze gélu alebo ju zabezpečiť.

• Ako sa vyhnúť mydlovým katastrofám.

• Ako farbiť mydlo prírodnými farivami – vplyv pH na farbivo, spôsob pridania

Čo je ale najlepšie – neostaneme len pri teórii, ale hlavné princípy a vplyvy budeme demonštrovať priamo na skúšobných mydlách. Zopár mydiel pokazíme (naschvál) a nakoniec si ukážeme, ako pokazené mydlo prerobiť. Bude to istotne zábava!

Prírodné farbenie mydla – prednáška, zber byliniek, príprava farbív a ich testovanie

Keďže už prvý deň sme sa stretli s farbením mydla, povieme si ako je možné využiť a obohatiť mydlo rôznymi bylinkami a tak násobiť ich kozmetické benefity v mydle spolu s možnosťou mydlo nimi aj zafarbiť. Predstavíme si rôzne rastliny voľne dostupné v prírode, ktoré ľudstvo už od dávnych čias využívalo pri skrášľovaní svojho odevu, povieme si niečo o špecifikách pri farbení mydla rastlinnými farbivami, a o farebnej škále ktoré je možné ich použitím dosiahnuť. Vyberieme sa spoločne na prechádzku pri ktorej nazbierame rastliny, z ktorých pripravíme maceráty a výluhy a následne ich schopnosť farbiť otestujeme pri výrobe mydla.

Podrobne si vysvetlíme čo všetko vplýva na stability farbiva v mydle – pH a UV žiarenie, rozdelíme si farbivá podľa druhu a stability a naučíme sa ich testovať.


Techniky zdobenia mydla v studenom procese


S nadobudnutými znalosťami výroby mydla za studena a prírodného farbenia sa budeme môcť pustiť do jednej z najkrajších a najtvorivejších činností – výrobu mydla za studena s použitím špeciálnych vírívých techník! Po úvodnej prednáške, na ktorej si predstavíme základné i pokročilé techniky, pristúpime k praxi – každý si vyrobí dva mydlové bloky, na ktorých si techniky vyskúša.

Výroba mydla horúcim procesom I a II a prerobenie mydla


Po zvládnutí metódy výroby mydla za studena sa zoznámime s metódou výroby mydla za tepla. Povieme si

· čo to znamená tzv. „horúci proces“ (metóda za tepla)

· spoznáme základné rozdiely medzi studeným a horúcim procesom a výhody a nevýhody oboch metód

· uvedieme si dôvody prečo a kedy voliť metódu za tepla

· povieme si aké mydlá sa dajú touto metódou vyrobiť

· naučíme sa ako sa tieto mydlá farbia a ako sa pridáva vôňa

· aký význam v tomto mydle má sodium laktát

· ako s pomocou horúceho procesu prerobiť pokazenú dávku mydla


Vzápätí budeme pokračovať prakticky a vyrobíme si mydlo metódou za tepla. Mydlo si opäť budete vyrábať sami, tentokrát ale v skupinkách po 4. Farbu a vôňu si znovu prispôsobíte podľa Vašich predstáv s pomocou esenciálnych olejov a prírodných farbív.


Navyše mydlá, ktoré sme neschvál pokazili v kurze majster mydlár, s pomocou horúceho procesu spoločne opravíme.

V sobotu dopoludnia sa budeme venovať hlavne pokročilým metódam výroby mydla horúcim procesom. Už budete majstri mydlári v studenom procese, a preto nastane čas, aby ste sa stali majstrami horúceho procesu. Naučíme sa vyrábať tekutémydlá, krémovémydlá a priesvitnémydlá. Povieme si všetko o

· špecifikách pri výrobe týchto mydiel

· technikách, ktorými tieto mydlá pripravíme

· zložkách, ktoré sú nevyhnutné pri ich výrobe

Následne prikročíme k výrobe a znova si vlastnoručne v skupinkách tieto mydlá vyrobíte.


Mydlo na pranie a ekologicky šetrné čistiace prostriedky


Viete ako prať prírodne? A ako si vyrobiť mydlo na pranie? Čo sa stane s látkou, keď ju namočíte do kyslého roztoku? A do zásaditého? Reaguje inak vlna a bavlna? Ako najlepšie vyčistiť rôzne tkaniny? A čo vodný kameň, alebo zrkadlo? Na tomto kurze Vám všetko ukážeme a vyrobíte si vlastné (nielen) mydlové prostriedky na pranie a čistenie domácnosti. Katka je textilný chemik, takže všetko budete počuť z úst odborníka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára