utorok 8. januára 2019

Intenzívny 5 dňový pobytový kurz výroby kozmetiky!


Milí priatelia, už je to tu zas, pomaly tradícia :)

Dovoľte mi pozvať Vás na náš 5-dňový kurz výroby kozmetiky, tentokrát pod hlavičkou Alchemix laboratory!

Kedy: 20-26.1.2019



Cena: 549 EUR (za 9 kurzov s ubytovaním a plnou penziou!)


Cena zahŕňa: 

  • účasť na všetkých kurzoch, pomôcky a zložky pre výrobu, materiály ku kurzom
  • ubytovanie samostatne v izbe s vlastným sociálnym zariadením
  • plnú penziu (vrátane vegetariánskej, alebo iné špeciálne po dohode) - začíname večerou v nedeľu večer a končíme raňajkami v sobotu ráno.

Kde: V rozprávkovom prostredí penzióna Starý hostinec vo Svätom Antone, Slovensko

Samozrejmé je ubytovanie každého účastníka na vlastnej izbe s vlastným sociálnym zariadením.


Komu je kurz určený?

Úplným začiatočníkom i pokročilým, čo už si doma čo-to "namiešali", ale cítia, že potrebujú hlbšie znalosti. Začiatočník sa dozvie úplne všetko čo na výrobu potrebuje a pokročilý si doplní chýbajúce znalosti.

O čom je tento pobytový kurz?

Tento jedinečný intenzívny pobytový kurz Vám poskytne nielen základy, ale i pokročilé znalosti výroby vlastnej prírodnej kozmetiky. Zábavnou formou v úzkom kolektíve sa v našich alchymistických dielňach naučíte všetko dôležité, aby ste mohli pripravovať širokú škálu vlastnej netoxickej kozmetiky.


Prečo sústredenie a nie jednotlivé kurzy?

Sústredenie je výborný spôsob ako sa stretnúť so skvelými ľudmi na rovnakej vlne, posunúť sa vpred míľovými skokmi, spýtať sa na všetko na čo inak nie je čas, a tiež utriasť a utvrdiť si nadobudnuté znalosti. Hlavne ale sa v diskusiách s ostatnými dozvieme omnoho viac než by sme sa dozvedeli na jednotlivých kurzoch, vzájomne si môžeme medzi sebou zdieľať skúsenosti a znalosti. Navyše počas celého sústredenia budú k dispozícii nástroje na výrobu kozmetiky, budeme si môcť vyrobiť pomimo kurzov tiež hydroláty pre domáce použitie, či vylisovať vlastné oleje.


Aké alchymistické dielne v rámci pobytu absolvujete?

1. Základy výroby prírodnej kozmetiky.  Čo je to prírodná kozmetika, aké existujú certifikáty, ako čítať zloženie kozmetiky a spoznať tú naozaj prírodnú od tej ktorá sa len tak tvári. Ako sa delí kozmetika a jej jednotlivé zložky z pohľadu výroby. Povieme si to najdôležitejšie o jednotlivých zložkách a ich kvalite a dôležitosti ich vzájomnej kompatibility.

2. Olejová kozmetika. Tu sa dozviete všetko o výrobe balzamov, telových tuhých kondicionérov, olejových sér, šľahaného masla a hydrofilných olejov. Podrobne preberieme vlastnosti jednotlivých olejov a masiel z pohľadu ich účinku na pleť. Zameriame sa na techniky výroby a použitia antioxidantov, ktoré predlžujú životnosť olejov. Vyrobíme si balzam na pery, šľahané maslo a hydrofilný olej.

3. Emulzia. Jeden celý deň budeme venovať emulziám - pleťovým krémom, telovým mliekam a maslám. Podrobne si vysvetlíme čo je to emulzia (vrátane jej typov voda v oleji a olej vo vode), ako vzniká, čo ovplyvňuje jej stabilitu a konzistenciu. Predstavíme si rad rôznych prírodných emulgátorov a ko-emulgátorov a akú úlohu v stabilizácii emulzie hrajú rôzne gumy vytvárajúce gély.
Ďalej sa zameriame podrobne na rôzne konzervanty, vysvetlíme si ako ich vyberať (nie je konzervant ako konzervant) a ako ich účinnosť súvisí s typom kozmetického obalu, pH produktu a kompatibilitou zložiek. Na praktických príkladoch si ukážeme rozdiely kvality a konzistencie emulzií za použitia rôznych emulgátorov, ko-emulgátorov a stabilizačných gúm (xantánová, guarová ...), aký vplyv na emulziu má použitie rôznych olejov, hydrolátu a ďalších zložiek a aký vplyv na konzistenciu má spôsob miešania.Nakoniec si každý vyrobí dva krémy - jeden s použitím vybraného emulgátora a jeden s použitím lecitínu a včelieho vosku.

4. Vlasový špeciál. V tejto alchymistickej dielni sa naučíme vyrábať šampóny tekuté aj tuhé, tzv. šampúchy (nie mydlá!). Na začiatku si povieme niečo o štruktúre rôznych typov vlasov a aký vplyv má na vlas nízke alebo vysoké pH. Tento efekt si ukážeme pod mikroskopom. Predstavíme si všetky zložky používané na výrobu šampónu, s hlavným dôrazom na surfaktanty, ktoré si podrobne rozdelíme podľa účinku, typu a prírodnosti.
Okrem šampónov sa zameriame aj na výrobu kondicionérov, vrátane použitia najnovších prírodných a certifikovaných kationických surfaktantov. Špeciálna diskusia bude zameraná na vhodné konzervanty a zahusťovanie tekutých šampónov. Vyrobíte si vlastný tekutý šampón, tuhý šampón, kondicionér a balzam, podľa Vášho typu vlasov.

5. Destilácia esenciálnych olejov a hydrolátov, lisovanie olejov, výroba macerátov. Správna alchymistka nielen mieša zložky, ale tiež si ich vie vyrobiť priamo z rastlín. Preto sa nielen teoreticky ale aj prakticky naučíte ako destilovať vlastné esenciálne oleje, hydroláty, ako vylisovať vlastný olej a ako pripraviť maceráty rastlín - olejové aj glycerínové. Tieto výrobky budete potom môcť použiť na výrobu vlastnej kozmetiky.

6. Kúpeľový špeciál - bomby a soli do kúpeľa, bylinkové a mliečnej zmesi. Zima je v plnom prúde a večerné ponorenie do voňavej kúpeľa je skvelá bodka za náročným dňom. V tejto dielni budeme vyrábať šumivky, soli, bylinkové a mliečnej zmesi. A šumivky tak, aby sa nám nerozpadli 🙂

7. Dezodoranty a zubné pasty. Snáď najdôležitejšie z hygienických prostriedkov nemôžeme opomenúť. Viete ktoré prírodné látky sú najúčinnejšie dezodoranty? A ako si pripraviť dezodorant v spreji, tuhý alebo krémový? Deodorant, ktorý možno použiť na telo aj na nohy a je naozaj funkčný? A čo zubné pasty? Všetko o ich hlavných zložkách a výrobe sa dozviete v tejto alchymistickej dielni. Samozrejme, že si tiež vlastný dezodorant a zubnú pastu vyrobíte.

8. Toxické látky okolo nás (nielen v kozmetike). Trh je presýtený výrobkami všetkého druhu, ktoré obsahujú rôzne syntetické látky, ktoré sú potenciálne nebezpečné, toxické, pôsobí ako hormonálne disruptory alebo sú priamo karcinogénne. Ako sa v nich orientovať, čomu sa vyhýbať a kde na nás číhajú? Nielen v kozmetike ...

Neváhajte, počet účastníkov je obmedzený na 12 osôb, pracovať budeme vždy v skupinkách po 6 osôb.

Účasť na kurze si môžete zakúpiť na našom eshope TU.

5 komentárov:

  1. Evik, nesmierne rada by som na kurz išla, ale v tomto termíne nemôžem - končím dizertačku a nemôžem od nej už odísť. Bude niečo rovnaké aj inokedy, prosím? Prosííííím... Kleopetra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Také bych byla ráda kdyby myl další termín :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evka ahoj. Môžem sa spýtať? Kedy chystáš v budúcnosti takéto sústredenie? Veľmi rada by som ho absolvovala.
    Lucia

    OdpovedaťOdstrániť