piatok 25. marca 2011

Základné princípy výroby mydla od základu a všetko čo potrebujete vedieť na zostavenie vlastného receptu.


Toto je pokračovanie úvodnej sekcie: Ako vyrobiť domáce mydlo.

V tejto sekcii sa dozviete základné princípy výroby mydla od základu a všetko potrebné na zostavenie vlastného receptu na mydlo!

Výroba mydla pripomína tak trochu pečenie. Jedna mydlárka v istom blogu sa priznala, že začala s výrobou mydla, pretože ju strašne baví pečenie, ale vadí jej, že sa potom prejedá..
No môžete si byť istí, že z mydla nepriberiete :). V princípe vyzerá domáca výroba nasledovne
[POZOR, JE TREBA PREČÍTAŤ SI CELÝ TENTO ČLÁNOK I ODKAZY PRED ZAČATÍM AKEJKOĽVEK VÝROBY]:



0) Odvážiť podľa receptu tuky či oleje, rozpustiť
1) Podľa množstva a typu olejov/tukov navážiť hydroxid sodný (draselný) a rozpustiť vo vode (presne odmeranej)
2) Do rozpustených tuky+olejov vmiešať roztok hydroxidu
3) Miešate (mixérom) až kým hmota nezhustne
4) Pridáte do hmoty farbivá, vône, prípadne ďalšie zložky
5) Vylejete mydlo do foriem/formy
6) Po 24 hodinách mydlo vyberiete z foriem/formy a ak ste robili veľký mydlový blok, tak ho nakrájate
7) Necháte mydlo dozrieť 2-3 týždne (aby dobehla prípadná ešte prítomná reakcia zmydelnenia a odparila sa voda - tým mydlo stvrdne a získa kúpeľnovú životnosť)


Existujú dve základné metódy výroby mydla od základu: výroba za studena a výroba za tepla, ktoré sa líšia v bode 4. Metóda za tepla po zhustnutí hmoty ešte hmotu umelo zahrieva, aby urýchlila proces zmydelnenia.

Než sa ale pustíte do výroby vlastného mydla, je potrebné oboznámiť sa so základnými princípmi.


Zmydeľňovanie (saponifikácia)

Základnými surovinami pre proces výroby mydla od základu sú oleje/tuky, ktoré reprezentujú kyseliny a hydroxid sodný (sodný lúh, NaOH), prípadne hydroxid draselný (draselný lúh, KOH), reprezentujúce zásadité látky (ďalej označené zásady).
Reakciou zásad a kyselín vzniká soľ a mydlo je vlastne soľ mastných kyselín. Tento proces sa nazýva zmydeľňovanie mastných kyselín (saponifikácia)  a pomocou chemických vzorcov sa dá zapísať nasledovne:




Všimnite si, že okrem mydla (teda soli) vzniká ešte glycerín, látka ktorá má vynikajúce zvlhčujúce vlastnosti a používa sa v kozmetike, potravinárskom i farmaceutickom priemysle. V priemyselnej výrobe sa glycerín z tohoto procesu odstraňuje a zbytok - jadrové mydlo - teda čistá soľ mastných kyselín - sa ďalej spracováva do konečnej podoby mydla pridaním rôznych aditív, farbív a podobne. Glycerín - cenná látka - je ďalej predávaný samostatne.

Ak si vyrábate mydlo sami, glycerín v ňom ostáva a takéto mydlo má na pokožku veľmi blahodárny efekt. Niekoré zdroje (1) uvádzajú, že používanie mydiel tohoto druhu dokonca pomáha pri chronických kožných ochoreniach ako psoriáza, prípadne ekzémy. Nemám to vyskúšané, pretože žiadnou z týchto chorôb netrpím, avšak odkedy používam vlastné mydlá, takmer som zabudla čo je to krém na ruky - vôbec ho totiž  (s výnimkou extrémne chladného počasia) nepotrebujem!


Po zmydelnení v konečnom produkte neostáva žiadny hydroxid, pretože tento kompletne zreaguje s olejmi a vytvorí mydlo a glycerín

Aby sa zabezpečilo kompletné zmydelnenie hydroxidov,  domáci mydlári znižujú množstvo potrebného hydroxidu o 5 až 10% (anglicky sa to volá superfatting, slovenský variant by znel asi "pretučnenie") 

Toto zníženie zabezpečí, že všetky molekuly hydroxidu zreagujú a 5-10% molekúl mastných kyselín ostane nezreagovaných. Tieto nezmydelnené oleje potom popri glyceríne predstavujú ďalšiu výživnú zložku mydla.

TIP: V domácej výrobe mydla sa pri dokončení väčšej časti mydlotvornej reakcie, teda vo fáze stopy (čo je stopa sa dozviete v príspevku Postup výroby mydla metódou za studena), ešte pred vyliatím do formy, pridávajú do hmoty ďalšie  látky, ktoré by inak celú reakciu zmydelnenia z rôznych dôvodov neprežili, prípadne sa rozpúšťajú-rozptyľujú najlepšie v už čiastnočne vytvorenom mydle, alebo jednoducho preto, lebo potrbuejeme mydlo rozdeliť na dve časti, ktoré majú iné vlastnosti. Patria sem farbivá, vône (esenciálne oleje), rôzne pílingové zložky a podobne. 

EDIT: 30.4.2017: V "stope" nemá zmysel pridávať "vzácne oleje", pretože v stope sa nachádza stále veľké množstvo nezreagovaného hydroxidu a tento bez problémov reaguje s olejom, teda ho nijako neušetrí. Rýchlosť zmydelnenia oleja nezávisí na tom, kedy je pridaný, ale na tom, aké má mastné kyseliny.


Hydroxidy (zásady)


Existuje veľké množstvo zásaditých látok, ktoré by sa dali použiť na výrobu mydla, ale najlepšie vlastnosti pre (nielen) domáce použitie majú hydroxid sodný - NaOH a hydroxid draselný - KOH.


V celom tomto blogu budú pojmy KOH a NaOH vždy predstavovať 100% koncentrovaný hydroxid, ktorý sa vyskytuje v pevnom skupenstve (v podobe guličiek, alebo vločiek). Rozpustenú formu budem nazývať roztok hydroxidu (roztok NaOH, roztok KOH).



Voda a príprava roztoku NaOH


Na zmydelnenie tukov potrebujeme hydroxid rozpustiť vo vode, aby sa molekuly hydroxidu lepšie dostali do kontaktu s molekulami mastných kyselín. Len ťažko by sa guličky/vločky hydroxidu po nasypaní do olejov rovnomerne rozdelii do všetkých kútov oleja - môžete miešať ako chcete. Z chemického pohľadu sa pri rozpúšťaní NaOH vo vode vlastne jedná o hydrolýzu NaOH na Na+ a OH-, ióny, ktoré potom hydrolyzujú triester mastných kyselín a glycerolu.

Naopak,zas príliš veľa vody vytvorí silne zriedený roztok a ióny hydroxidu budú omnoho dlhšie hľadať mastné kyseliny a reagovať s nimi. Reakcia sa teda veľmi spomalí, ak nie ešte horšie - zastaví. Takisto mydlu bude trvať veľmi dlhú dobu, než sa z neho odparí voda a nadobudne požadovanú tvrdosť.
Príliš málo vody zas môže spôsobiť, že molekuly NaOH sa nebudú môcť rovnomerne rozptýliť po celej hmote a reakcia saponifikácie nemusí všade prebehnúť rovnomerne. Riskujeme mydlo, ktoré bude mať nezmydelnené časti a bude silne zásadité! Mydlo tvorené s roztokom NaOH, kde je  príliš málo vody sa bude takisto veľmi pravdepodobne rozpadávať. 

Dobrý pomer NaOH a vody, ktorý nesklame je zhruba 1:2 (NaOH:voda), teda pridať hydroxid do dvojnásobku jeho váhy (ak máme použiť 100 g hydroxidu, tak ho treba zmiešať s 200g vody).

Voda sa môže vypočítavať aj ako podiel hmotnosti tukov ktoré chceme zmydelniť. Môj obľúbený kalkulátor SoapCalc počíta množstvo vody ako 38% hmotnosti tukov v recepte. 

Aktualizácia 16.4.2012: Trochu som pátrala po zdrojoch "najlepšej koncentrácie NaOH", teda po nejakom vedeckom zdroji, ktorý by diskutoval množstvo vody určené pre rozpustenie NaOH.  Zistila som, že tejto téme sa vedecky venuje Kevin M. Dunn vo svojej knihe  Scientific Soapmaking. Skúmal koncentrácie NaOH od 25% do 50% v štyroch rôznych mydlách (palmové, kokosové, olivové a zmiešané) a zistil, že koncentrácia NaOH nemá vplyv na výsledné mydlo, čo sa týka jeho alkalinity. Zistil ale, že vyššie koncentrácie NaOH dramaticky znižujú čas odparovania vody pri zrení (to že sa zníži doba odparovania vody je logické, začíname s menším obsahom vody, ale prekvapivý bol veľký rozdiel) a tým čas pre dosiahnutie rovnakej tvrdosti mydla, medzi 25% a 50% koncentráciou NaOH bol dokonca rozdiel 4 týždňov!
Ďalej zisťoval vplyv teploty a obsahu vodu na dosiahnutie gélovej fázy, a zistil, že mydlá s vyšším (ale nie privysokým) obsahom vody potrebujú menšiu teplotu na to aby prešli gélovou fázou.

Príliš veľa vody u olivového oleja (25% koncentrácia NaOH) spôsobilo nemožnosť dosiahnutia stopy a separáciu fáz.

Vyššia koncentrácia NaOH (ja by som to odhadla na 41- 50%) urýchli stopu a zrenie a odporúča sa pri mydlách, ktoré dlhšie strácajú vlhkosť, ako napríklad kokosové a olivové. Takisto sa odporúčajú pri použití jednomydlových foriem - takto vyrobené mydlo sa ľahko vyklápa z foriem.

Nižšia koncentrácia NaOH (30-40%) sa zas odporúča pri mydlách, ktoré sa vyrábajú v blokoch, aby sa dali jednoduchšie krájať, a v prípade, že chceme dosiahnúť gélovú fázu.

Toto nie je úplný výpočet a zrejme časom ešte doplním o najnovšie informácie.

Roztoky NaOH a KOH sú silne alkalické, a podobne ako silné kyseliny - sú žieravé. Pri manipulácii s nimi je dôležité dodržiavať tieto základné bezpečnostné zásady.

!!!! VŽDY LEJTE HYDROXID DO VODY, NIKDY NIE NAOPAK !!!!

Čo sa týka vody, na výrobu mydla je najlepšia voda destilovaná, alebo dažďová, prípadne, ak viete, že máte vodu mäkkú, tak môže byť aj z kohútika. Je to preto, lebo tvrdá voda obsahuje rôzne minerálne zlúčeniny, ktoré môžu zčasti zreagovať s hydroxidom a oslabiť tak roztok na výrobu mydla. 
Aktualizácia 16.4.2012: Podľa experimentov z knihy K.M.Dunn Scientific Soapmaking, prítomnosť kovových zlúčenín vo vode (ako napríklad zlúčenín kalcia v tvrdej vode) takisto urýchľuje hydrolýzu mastných kyselín a tým pádom ich žlknutie. Tvrdá voda použitá v mydle teda bude urýchľovať žlknutie mydla a tvorbu nevzhľadných oranžových fľakov.


Oleje a tuky vo výrobe mydla

Mydlo sa dá vyrobiť z akéhokoľvek živočíšneho či rastlinného oleja alebo tuku (teda nedá sa vyrobiť z minerálneho oleja). Čo sa bude líšiť, sú jeho vlastnosti, ktoré sú priamo podmienené vlastnosťami/zložním použitých olejov a tukov. Ako som spomínala v úvodnej sekcii, sem patrí:
  • pevnosť mydla
  • schopnosť tvoriť mydlové bubliny
  • trvácnosť mydlových bublín
  • veľkosť bublín
  • čistiaca schopnosť
  • výživný efekt na pokožku
Vhodnou kombináciou olejov a tukov vytvoríte mydlo s požadovanými vlastnosťami. Nasledovná tabuľka zobrazuje, aké vlastnosti  poskytujú konečnému produktu jednotlivé oleje/tuky) .

Olej/tuk SAP (KOH) SAP (NaOH)  Tvrdosť Čistiaca schopnosť Schopnosť tvorby bubliniek Stabilnosť peny Výživný efekt na pokožku
Arašídový olej (peanut oil) 192.1 137.0 mäkké ujde to malá vysoká výborný
Avokádový olej (avocado oil) 187.5 133.7 mäkké ujde to veľká nízka najlepší
Jojobový olej (jojoba oil) 97.5 69.5 mäkké ujde to malá vysoká výborný
Kokosový olej (coconut oil) 268.0 191.1 tvrdé výborná veľká nízka vysušujúci
Kukuričný olej (corn oil) 192.0 136.9 mäkké ujde to malá nízka výborný
Kukujový orech (kukui nut oil) 190.0 135.5 mäkké dobrá malá vysoká výborný
Mandľový olej (sweet almond oil) 192.5 137.3 mäkké dobrá malá vysoká najlepší
Olivový olej (olive oil) 189.7 135.3 mäkké dobrá malá nízka výborný
Palmový olej (palm oil) 199.1 142.0 tvrdé výborná malá vysoká nič moc
Repkový olej (canola/rapeseed oil) 174.7 124.6 mäkké ujde to malá nízka výborný
Ricínový olej (castor oil) 180.3 128.6 mäkké ujde to veľká vysoká výborný
Sójový olej (soybean oil) 190.6 135.9 mäkké dobrá malá vysoká nič moc
Slnečnicový olej (sunflower oil) 188.7 134.5 mäkké ujde to malá nízka výborný

Všimnite si, že tuky (kokosový olej, palmový olej) tvoria tvrdé mydlá, tekuté oleje zas mydlá mäkké.

POZOR, pevnosť mydla je ale ovplyvnená takisto použitým hydroxidom. Hydroxid sodný (NaOH) vytvára pevné mydlá, zatiaľčo hydroxid draselný (KOH) vytvára mydlá mäkké a lepšie rozpustné vo vode, preto sa používa na výrobu mydiel tekutých.

Vlastnosti olejov sú podmienené ich typom mastných kyselín a množstvom a typom nezmydliteľných látok, z ktorých sa skladajú. O tom podrobnejšie napíšem niekedy inokedy.

Použité oleje a tuky môžu mať rastlinný i živočíšny pôvod. Ja sa prikláňam k rastlinným olejom, a preto v celom svojom blogu budem používať len tieto. Existuje celá škála rastlinných olejov, a na vyrobenie kvalitného mydla nie je potrebný živočíšny tuk. Ak by ste to predsalen chceli vyskúšať, na internete nájdete množstvo receptov, hlavne v angličtine (hľadajte výrazy lard (sadlo), tallow (loj) a soapmaking). Inak z rastlinných olejov je loju a sadlu veľmi blízky zložením a tým aj svojim efektom v koncovom produkte palmový tuk.  

Povedzme, že ste si už vybrali kombináciu tukov a olejov a teraz chcete vyrobiť mydlo. Ako ale určíte množstvo potrebného hydroxidu na ich zmydelnenie? Na tento výpočet je dôležité poznať hodnotu zmydelnenia (saponifikačná hodnota - SAP) každého oleja v recepte.

Saponifikačná hodnota - SAP a výpočet množstva hydroxidu na zmydelnenie

Saponifikačná hodnota olejov určuje, koľko miligramov (mg) 100% hydroxidu draselného (KOH), treba na zmydelnenie 1 gramu oleja.  Každý olej má inú hodnotu SAP (pozrite si tabuľku vyššie, prvý stĺpec, pre zjednodušenie v druhom stĺpci uvádzam aj hodnoty prepočítané na NaOH), ktorá je závislá na jeho zložení.

Aktualizácia 16.4.2012: Aby som to vysvetlila podrobnejšie, vyššie sme si uviedli, že oleje a tuky sú zložené hlavne z triglyceridov - 3 mastné kyseliny na 1 molekule glycerolu.
Takže logicky potrebujeme 3 molekuly NaOH/KOH na zmydelnenie troch mastných kyselín z jedného triglyceridu, je tak?
Aby sme presne vedeli koľko molekúl NaOH potrebujeme, potrebujeme presne vedieť koľko triglyceridov v tuku máme! K tomu ale v tukoch sú ešte voľne pobiehajúce mastné kyseliny, nenaviazané na glycerol. A zatiaľčo zloženie NaOH je presne známe (nehovorím teraz o jeho čistote),   zloženie tuku sa mení. A mení sa nielen v závislosti od jeho typu, ale aj od poľa/plantáže z ktorých boli rastliny zozbierané, a takisto dátumu zberu . Preto sa hodnoty vypočítavajú ako priemer z dlhodobých pozorovaní.

Na základe hodnôt zmydelnenia sa dá vypočítať množstvo hydroxidu potrebného na akúkoľvek kombináciu olejov/tukov.

Pri výpočtoch množstva 100% hydroxidu sodného (NaOH) je potrebné si uvedomiť, že NaOH má v jednom miligrame hmoty viac molekúl než KOH. Jeho molekulárna hmotnosť je teda vyššia a preto ho stačí menej než KOH. Táto hodnota je presne 40/56.1 = 0.713. Touto hodnotou treba teda vynásobiť hodnotu SAP na výpočet množstva NaOH.


Príklad 1:  
V recepte používame 1000 g olivového oleja, ktorého SAP = 189.7 mg = 189.7 mg/1000 = 0.1897 g.
Teda na 100% zmydelnenie tohoto oleja teda budeme potrebovať 
189.7 mg/1000 * 1000g = 189.7 g  KOHale iba  189.7g* 0.713 =137.0 g NaOH!

To je jednoduché, však? V prípade, že máte v recepte olejov viac, vypočítate potrebné saponifikačné hodnoty pre každý z nich a skombinujete ich v pomeroch olejov.

Príklad 2:
V recepte používate  500 g olivového oleja, 250 g kokosového tuku, a 250 g palmového tuku.

SAP Olivového oleja      189.7g / 1000 * 500g = 95.1g KOH * 0.713 =  68.5g NaOH 
SAP Palmového oleja     199.1g / 1000 * 250g = 49.8g KOH * 0.713 =  35.5g NaOH 
SAP Kokosového oleja  268.0 g / 1000 * 250g = 67.0g KOH * 0.713 =  47.8g NaOH
________________________________________________________________

Dohromady potrebujete na zmydelnenie tejto zmesi olejov 213g KOH   alebo 213g*0.713=151.8g NaOH


KOH používate v prípade, že chcete vyrobiť tekuté mydlo, NaOH v prípade, že chcete vyrobiť mydlo pevné. 
Kombinácia KOH a NaOH sa používa pri výrobe mydla krémového.


Teraz, keď už viete ako funguje výpočet, môžete sa ponoriť do sveta výroby vlastných receptov!

Dobrá správa je, že existuje množstvo online kalkulátorov na výpočet hydroxidu na základe pomerov olejov, ktoré chcete používať, a mnohé z nich majú omnoho viac funkcií. Napríklad odhadnú koncové vlastnosti Vášho mydla, čím Vám umožnia recept prispôsobiť podľa Vašich požiadaviek.

Ja používam SoapCalc. Dá sa tam nastaviť a sledovať úplne všetko. Po vyplnení zložiek a pomerov sa dá v bode číslo 5 (v tabuľke naľavo) sledovať hodnota vlastností, ktoré mydlo bude mať. Ak umiestnime kurzor nad hodnotu, zobrazí sa vysvetlenie a interval hodnôt.
Nakoniec treba kliknúť v položke číslo 8 (vpravo dole) na "1. Calculate recipe" - toto spočíta množstvo NaOH, no a na zobrazenie výsledkov treba kliknúť na "2. View or print recipe". Recept sa otvorí v novom okne prehliadača.
Vyrobila som tiež videonávod na jeho používanie.


Dôležité!!!!! Saponifikačné hodnoty pre KOH a NaOH platia pre 100% koncentrované hydroxidy - teda v pevnom skupenstve. KOH je výnimka, pretože sa predáva pevný v 85%-90% koncentrácii, viď nižšie. V prípade KOH alebo ak ste zakúpili priamo roztok hydroxidu vo vode, musíte množstvo použitého roztoku prispôsobiť jeho koncentrácii!!!!!!


Príklad:
Vyššie sme si spočítali,že na zmydelnenie 1000g olivového oleja potrebujeme 137.0g 100%NaOH. Doma ale máme k dispozícii len 30% roztok NaOH (kúpili sme ho tak v obchode napríklad). To znamená, že 1g roztoku obsahuje len 30% NaOH, teda 0.3g NaOH. Potrebujeme 137.0g NaOH, teda 137.0g / 0.3g = 456.7g 30% roztoku NaOH.

Tento vzťah môžeme zovšeobecniť do formulky:

M  - je vypočítaná hmotnosť 100% hydroxidu potrebného na zmydelnenie
X  - je % roztoku hydroxidu, ktorý máme

Hmotnosť X% roztoku = M * 100/ X

Teda v našom prípade

Hmotnosť 30% roztoku = 137,0g *100/30 = 456.7g

Literatúra:
(1) Garzena Patrizia, Tadiello Marina: Il tuo sapone naturale. 2009. Fabrizio Comolli. Milano.
(2) Susan Miller Cavitch: The Soapmaker's Companion. 1997. Storey Publishing. North Adams. MA, USA.


Zoznam odkazov:

34 komentárov:

  1. Chcela by som sa opýtať, kde by som mohla zohnať NaOH, pretože netuším, kde by som ho mohla nájsť.
    Ďakujem vopred :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj !

    Hydroxid sodný sa dá kúpiť v niektorých drogériách, ktoré predávajú farby, riedidlá a podobné veci.
    Neviem odkiaľ si, ale ak by si nááááááááááááhodou bola z Petržalky tak na Fedinovej ul.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Michala, Na fore je o tom prispevok:

    http://v-roba-mydla.2293545.n4.nabble.com/NaOH-na-Slovensku-td3627835.html

    Urcite maju v drogeriach v takych zltych flasiach, ale tento NaOH byva vo forme prilis velkych guliciek ktore sa tazsie rozpustaju. NaOH s mensimi gulickami mavaju v Baumaxe alebo podobnych hobby obchodoch. Viz forum a obrazok

    OdpovedaťOdstrániť
  4. z&V Baumaxe stojí cez 4 eurá, radšej drogérie,farby-laky, urob si sám, ... Tam má cenu okolo 2 eur.

    K.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahoj, ďakujem za podrobné návody, chcel by som sa spýtať, vyrobil som mydlo z loja a slnečnicového oleja a po zatuhnutí cca 2-3 hodinách (možno aj skôr)na povrch vyrazili malé priesvitné guľôčky "niečoho" Pripájam odkaz na fotku http://nd05.jxs.cz/207/925/afff40593d_83279507_u.jpg?1328605598
    teraz skoro po 14 dňoch guľôčky stuhli ale mám pocit akoby boli mastné... nebude to náhodou glycerín??? mydlo som zatiaľ neskúšal, počkám ešte aspoň týždeň aj keď je tvrdé.
    prajem pekný deň
    michal

    OdpovedaťOdstrániť
  6. aha a namiesto H2O som použil kozie mlieko :-)
    michal

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No teda, to je veľmi zaujímavé! Ale chcelo by to viac podrobností o tom, ako si to robil - typ formy, teploty zmiešavania, či si izoloval formu dekou alebo nie....

    Glycerín to určite nie je, ten je tekutý. Pretože si pridal mlieko, je možné, že reakcia bola veľmi horúca a ak si mydlo ešte zabalil, tak Ti možno trošku aj "vrelo", ale to by si ho musel dať do rúry. Ešte to môžu byť vzduchové bubliny ktoré si tam zamiešal miešaním - ako si miešal? - a pri reakcii ktorá bola kvôli mlieku búrlivejšia ako obvykle sa zohriatím dostali na povrch a tam zatuhli, lebo mali okolo seba mydlo. Čo test Ph, nie sú náhodou príliš zásadite? Mohlo by ísť tiež o nerovnomernú stopu, prípadne oddelenie fáz kvôli vysokej teplote...

    Takže odporúčam otestovať a ak je to teraz po 14 dňoch ešte zásadité, z mydla orezať.

    A napíš presný postup, nech sa toho vystríhame ! :)

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  8. no tak teda od začiatku.
    460g kozieho mlieka (čerstvo nadojené-izbovej teploty) + 100g hydroxidu sodného (po zmiešaní razí čpavkom, farbu hodí do karamelova)
    250g slnečnicového oleja + 300g loja rozpustiť -
    teplota pri zmiešaní bola cca 54 st. C (odchýlka medzi oboma tekutinami mohla byť aj 3-4st. C :-( )
    hmotu som miešal dobrých 20 min. ponorným mixérom (minimálne otáčky, ale aj tak to boli fofry) so šľahacím nadstavcom - drôtená metlička
    keď sa začala robiť stopa pokračoval som ďalej v miešaní a zrazu(!) sa to celé stuhlo...
    pridal som ešte cca 10 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja a prešľahal - moc to už nešlo.
    doslovne sa hmota vyklopila do plastovej vaničky od... predáva sa v nich mäso (kur. krídla a pod.) podobné sú aj 500g od šampiónov
    utlačil som hmotu lyžicou, nechal v kuchyni na polici (neprikrité - len tak, holý tenkostenný plastový obal) a po 2-3 hodinách som ju vytvrdnutú rozkrájal na malé kúsky a dal na noviny (nič lepšie ma nenapadlo) na skriňu dozrieť http://nd05.jxs.cz/979/432/5eb8615d7a_83279508_u.jpg?1328605599
    predpokladám že tak rýchlo stuhla kvôli pomeru loja s olejom....
    mydlo som nechal zrieť 14 dní, dlhšie som nevydržal a začal som s testovaním (včera), nepálilo,umývalo....
    pena - skoro žiadna
    odmastňovanie - výborné
    odstraňovanie pachov - kupované tuhé mydlo je na tom tak isto... hladkal som psa - umyl som si ruky a voňali mi psio-levanduľovo :-)
    pocit po použití - suché, ale prirodzené ruky - dokonca som ho otestoval aj na tvár - žiadne vysušenie pokožky, alebo nedajbože pálenie...
    Keď si často umývam ruky a ešte k tomu s nejakým agresívnejším mydlom, zvykne mi praskať koža na hánkach.Krémy zo zásady nepoužívam - ešte som nenašiel taký čo by sa mi dokázal rýchlo vpiť do pokožky - neznášam pocit mastnoty na rukách...
    takže môj prvý pokus by som z môjho pohľadu hodnotil ako veľmi úspešný :-). Aj keď po nejakých pokusoch-omyloch budem mať viac skúseností, a po nejakom roku budem čítať čo som to postváral - asi sa budem chytať za hlavu :-)
    Test Ph urobím, ale asi nie pri tomto mydle :-) - lakmusové papieriky nemám, a neviem kde ich zohnať, keď som to spomenul v drogérii pozerali na mňa nechápavo - ale to aj vtedy keď som kupoval hydroxid a povedal som že budem robiť mydlo :-))) (použil som google a pripájam odkaz pre podobne lenivých ako som ja http://phmeter.sk/2-ph-metre asi budem musieť zainvestovať :-) prípadne odkaz pre kutilov čo chcú všetko vyrobiť sami http://www.tranzistor.sk/velio-zaujimave/item/1740-lakmusov%C3%BD-papierik.html )
    včera (v nedeľu) som zopakoval pokus ale s opačným garde 250g loja a 300g oleja ktorý som vymenil za olivový (50 na 50 panenský z rafinovaným)
    ale to už je iný príbeh....
    Michal

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Michal, skús na ruky nechtíkovú indulonu v žlto-krémovom obale s kvietkom. Kompletne sa vpije po pár minútach. Tiež neznášam mastný pocit na rukách ale táto indulona mi vyhovuje, používam ju už roky. Hojí aj tie praskliny.
    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Nabudúce by som mydlo s mliekom robila pri nižších teplotách, môžu Ťa čakať nepríjemné prekvapenia. Stopa bola spôsobená pravdepodobne lojom, ten ju urýchľuje.

    Lakmusové papieriky som tiež videla návod na výrobu, už sa na ne chystám, ale skús test jazykom:)

    No a čo sa týka krému, si ma inšpiroval, idem vymyslieť taký, čo sa dobre vpíja a nazanecháva mastné ruky - dobrý kandidát je kakaové maslo, olej z hroznových jadierok a olej zo sladkých mandlí. Inak občas to s tými zimnými ochrannými robím tak, že si natriem ruky a potom odsajem z povrchu zbytok uterákom, alebo papierovou vreckovkou. Tiež nemám rada mastné ruky, a funguje to celkom dobre.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Pri druhom pokuse som podľa Tvojej rady dal mlieko do chladničky malo 7 st. C, po prisypaní hydroxidu teplota stúpla až na 82 st. C - ale iba medzi kryštálmi - keďže som sa bavil s teplomerom nestíhal som poriadne miešať, po rozmiešaní som sa dostal na 64 st.C. Takže Tvoja rada schladiť mlieko až k bodu mrazu má opodstatnenie.

    Mne zase celý deň behá po rozume - čo tak pridať do mydla na záver trocha viac (25-30 kvapiek) čajovníkového oleja a vyrobiť antiseptické mydlo (čajovníkový olej je uvádzaný ako najsilnejšie prírodné antiseptikum).
    Prípadne ho pridať do Tvojho nového krému ako zložku urýchľujúcu hojenie...

    Ešte uvediem súvislosti: ochorel nám pes, po okúpaní mal zle vysušenú (a ešte k tomu dlhú) srsť na krku a zaparila sa mu koža - ale to mi vysvetlil až veterinár, určil postup liečby, stav sa nezlepšoval, a keď som už vedel, že to je "len" kožný problém, tak ma ráno napadlo použiť čajovníkový olej - stav kože sa stále zhoršoval, tak teda nastúpila alternatívna medicína :-) použil som neriedený koncentrát a zatiaľ koža zbledla, vyzerá že toľko nesvrbí a hlavne už nemokvá - uvidím ráno, ako sa to vyvíja - no a potom ma napadlo, či ho nezriediť s gáfrom - rýchlo by sa vstrebal na postihnuté miesto a nebolo by toľko "odpadu" ktorý sa rozleje okolo rany nehovoriac o tom že veľa zostane na prstoch... Odporúča sa zriediť koncentrát s olivovým olejom, ale ten je veľmi mastný... Toľko k myšlienke o použití čajovníkového oleja.
    POZOR!!! na mačky čajovníkový olej môže pôsobiť toxicky!!!

    Nechtíková indulóna je naozaj asi najlepšia (z kupovaných krémov), ale aj tá sa mi hrozne ťažko vpíja... utrieť sa do papierových vreckoviek bude asi najschodnejšie riešenie... Jedine žeby ten nový krém od Evik :-)
    Michal

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Michal,

    asi by som sa bála na psa liať koncentrovaný esenciálny olej, ale ak mu to pomohlo... inak skús na tú ranu nechtíkový olej, to je úplný zázrak, naozaj!

    Čajovníkový olej je možno najsilnejšie antiseptikum (nemám naštudované), ale na mňa má príliš charakteristickú vôňu, a v krémoch ho nemám rada. Existuje množstvo ďalších olejov s antibakteriálnymi a antifungálnymi účinkami, čo lepšie voňaju, napríklad rozmarín, levanduľa, alebo aj palmoružové drevo.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ... len pre doplnenie, nedávno som objavila krém, ktorý som vyrobila zhruba pred rokom... a pridala tam len palmoružový olej a žiadny konzervant... a krém je úplne v poriadku, bez plesní, bez zmeny vône....

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Michal! Kozie mlieko sa musi zmrazit na kašu, a potom pridať NaOH, vtedy sa mlieko "nepripečie". Emi

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ja by som sa chcela opytat pretoze nie celkom rozumiem vypoctu NAOH

    rozoberme si priklad 1
    ratala si to cez KOH a vyslo ti ze na 1000g olivoveho oleja je potrebnych 137.0 NaOH, ked to ratam rovno na NaOHA tak 135.3/1000=0.1255 *1000g= 135.5 NaOH
    ked to urobim cez kalkulator tam tam mi vyde 128.699. co je teraz spravne?
    dakujem
    Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj Eva,

    rozdiely vyplývajú z nasledovného:

    1) Rozdiely spôsobené tým, že sa jedná o priemerné SAP hodnoty, takže rôzne tabuľky môžu mať trochu odlišné hodnoty. Priznám sa, že tabuľku som neprepočítavala (NaOH a KOH), len som hodnoty zhrnula z rôznych zdrojov. Preto ten rozdiel medzi priamym výpočtom KOH a NaOH (137 vs 135.5)

    2) SoapCalc defaultne počíta 5% pretučnenie. Ak zadáš do pretučnenia 0%, vyjde ti 135.5.

    E
    E.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ahoj Evik, vynikajúca stránka, krásne produkty, gratulujem!!! Veľmi mi pomáha pri vyrábaní vlastných mydiel. Chcela by som sa spýtať, chcela by som vyrobiť mydielko, ktorá má vysokú penivosť, aký rastlinný olej by som mala použiť. Minule som urobila z olivového oleja, bolo to super hydratujúce, ale bez peny a nejak mi chýba ten efekt . Mohla by si mi poradiť prosím ťa pekne? Za odpoved ti vopred moc dakujem :-))) Heli

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ahoj Evik , mňa by zaujímalo aké konrétne zloženie má vlastne mydlo? Podľa vzorva čo máš v tomto príspevku reakciou hydroxidu a olejov vznikne jadrové mydlo a glycerín. Ale aké má zloženie to jadrové mydlo ? Pretože už som dostal aj také otázky a nad tým tak premýšľaľ, že aké je zloženie výsledného mydla.

    PhytoChi... Na penivosť mydla je ricínový olej. Tiež som robil olivové mydlo len bolo 90 % ol. oleja a 10% ricínového a mydlo pení super. Takže do receptu pridať ten ricínový olej. A tu robila Evik test penivosti jednoolejových mydiel tak aj podľa toho sa dá orientovať, je to s videami jednotlivých mydiel http://evikevik.blogspot.sk/2012/04/velky-test-100-jednoolejovych-mydiel.html I keď ten ricínový je zaujímavé že ako jednoolejový nepenil,hm žeby iba s inými olejmi keď napr. olivové nepení ale s ricínovým olejom pení krásne. Inak mne troška vadí na to olivovom, že je mazľavé čo vlastne aj Evik hovorí v tom teste.
    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahoj PhytoChi, urcite skus kokosovy olej, pridaj cca 30%.
    Dobre mydlo je aj z palmoveho oleja.

    Vlastne takmer vsetky mydla okrem 100% olivoveho celkom dobre penia. Pozri si moj prispevok Velky test 100% jednoolejovych mydiel, ziskas predstavu.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Mates - prepáč, nejak mi úplne unikol Tvoj komentár - takže jadrové mydlo znamená čisté mydlo. Čisté mydlo je zložené zo sodných solí mastných kyselín obsiahnutých v olejoch.

    Presne tak ako na obrázku - to je chemický vzorec sodnej soli mastnej kyseliny o rozličnej dĺžke. Pravda je, že je to skorej vzorec saturovaných mastných kyselín, a asi by bolo lepšie nahradiť to písmenom R, teda

    R-COONa

    Kde R by predstavovalo akúkoľvek mastnú karboxylovú kyselinu.

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Dobrý den,
    s výdobou mýdel začínám a před prvním pokusem bych se chtěla zeptat na dvě věci:
    1) Podle čeho se určuje přetučnění mýdla? Jde jen o naše zadání? A jaký to má následně vliv na kvalitu a složení mýdla?
    2) Mýdlo po nakrájení můžu nechat dozrát i v pobytové místnosti (např ložnice či obývací pokoj)? Není to nebezpečené? Neuvolňují se z něj ještě škodlivé látky? Případně jakou by měla mít místnost teplotu (lze ho dát dozráti do sklepa)?
    Předem děkuji za odpověď a krásný inspirativní blog!
    Eliška

    OdpovedaťOdstrániť
  22. zdravím,

    rada by som do mydla použila vonu rozpustnu v liehu, ci rozne doma pripravené tinktury, kôli ich vlastnostiam...mam problematicku pokozku a vdaka tejto stranke a prvým pokusom výroby kozmetiky sa vyhnem dalsej zbytocnej chémii...z jedalnicka som ju už takmer vsetku vyhodila...ako na to? pridaj ju do vody s NAOH, do olejov, ci do stopy?

    a to isté by ma zaujímalo aj pri kremoch, kedy a v akom množstve pridávat tinktury?

    dakujem...

    miša

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ak dáš do mydla alkohol,tak sa ti zdrcne.
    Vône jedine syntetické,určené výhradne do kozmetiky,ale keď nechceš chémiu,tak jedine silice-éterické olejčeky.
    Ak chceš využiť bylinky,tak ich musíš macerovať v oleji,nie v alkohole.
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Chcela by som sa opytat, ci mozem mydlo nechat zriet aj doma v obytnej miestnosti? nie je to nebezpecne? po vyrobe mydla - z olivoveho oleja som ho omylom a z nadsenia hned chcela vyskusat - a riadne ma popalilo na rukach - ostal mi dokonca maly fliacik akoby spaleny. cize predpokladam, ze mydlo sa nesmie hned testovat...?
    dakujem za rady

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Určite môžete nechať mydlá zrieť aj v obytnej miestnosti, hydroxid sa nevyparuje, takže v pohode. Ibažeby Vám vadili esenciálne oleje, ono to môže spôsobiť bolesti hlavy ak je toho priveľa. Ja ich nechávam najradšej v komore, ale nie vždy tam mám dosť miesta, takže obvykle v obývačke...

    Mydlo vyrobené studeným procesom je stále silne alkalické (ak neprešlo fázou gélu), takže rozhodne netestovať kým nedozrie a nezníži pH. Najprv treba otestovať pH, potom sa testuje rukami:) Trpíš SSRNM - syndróm suchých rúk netrpezlivého mydlára :)

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Ta tabulka je perfektní! :) uvítala bych do budoucna podrobnější článek o vlastnostech jednotlivých olejů - co dělají nejen s mýdlem, ale jak působí na pokožku, vlasy, atd... Zatím bych asi vyzkoušela jako šampon kombinaci oliv.oleje:kokos.oleje:ricinového oleje:bambuckého másla v poměru 4:3:2:1... Co vy na to? SoapCalc mi to zhodnotil jako fajn mejdlíčko... (četla jsem Evi tvůj názor na mýdlové šampony, ale se svojí alergií na pěnidla nemám asi jinou možnost...pokud by ta možnost byla, sem s ní!)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Ještě mi není úplně jasné kolik, jak a kdy přidávat bylinné výluhy a jiné přísady? Mám v plánu do mýdel dávat jen opravdu přírodní přísady, žádné vůně ani barviva. Když do mýdla hodím jen sušené bylinky, asi to nebude mít ten efekt jako výluh, ne? :) děkuju moc za odpovědi!

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ahoj Adéla,

    jednotlivé oleje som testovala tu:

    Veľký test 100% jednoolejových mydiel, časť I - nastavenie experimentu, zmydelnenie a po 24 hodinách - experiment, v ktorom zisťujem, aké vlastnosti dávajú jednotlivé oleje mydlám
    Veľký test 100% jednoolejových mydiel, časť II - test penivosti - experiment, v ktorom zisťujem, aké vlastnosti dávajú jednotlivé oleje mydlám

    K šampónu Ti neporadím, pretože ja mydlo na hlave neznesiem, ale snáď Ti pomôže niekto, komu vyhovuje :)

    Čo sa týka prírodných prísad - ale v prírode predsa existuje hromada vôní a farbív, ktoré môžeš pridať do mydla. U vôní začni esenciálnymi olejmi - zabudni na prenesenie vône z hydrolátu, záparu, či sušených byliniek, nič tam neostane. Mydlo je na to príliš alkalické. Čo sa týka farbív - začni v kuchyni - kakao, škorica, mletá paprika, kurkuma, paradajka, mrkva, pokračuj potravinovými doplnkami - riasy chlorella, spirulina, či prírodnými farbivami extrahovanými z rastlín - indigo, alkanet, annato, chlorofyl zo žihľavy alebo špenátu....

    Na bylinky pozor, zvyknú v mydle škriabať.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Ahoj. Nějak nedokážu vypočítat následnou kalkulaci z článku výše: "Olejov sa v tejto fáze nesmie pridať príliš veľa, tak aby celkové množstvo nezmydelnených olejov nepresiahlo 10% (teda je potrebné započítať i nezmydelnené oleje, ktoré už v zmesi
    sú)."

    např
    Když mám oleje 1000g a přetučnění 5% , tak těch olejů do stopy můžu přidat max 50g? Teda počítá se 10% z olejů nebo z celé hmotnosti mýdla, tedy olej+NAOH+voda?

    Další dotaz: chtěla bych manželovi vyrobit mýdlo s jeho oblíbeným parfémem - lze ho přidat do stopy? Výše někde čtu že tam nesmí být alkohol, je to pravda, opravdu by se mýdlo nepovedlo?

    Děkuji Milada

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Dobry den,

    chcel by som sa spytat, ktory olej ma najlepsie cistiace vlastnosti(okrem kokosoveho)?

    Este som si vsimol, ze vo vasej tabulke ma palmovy olej vyborne cistiace vlastnosti, no ked si to pozriem v soapcalc, palmovy olej ma cistiace skore=1. Ako to teda je ? :))

    Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  31. uzasna stranka,citam ju uz niekolky krat. kde sa da zohnat prosim vas palmovy tuk? nikde ho neviem objavit..vsade len pusu o nom negativne. dakujem a vela zdaru

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Dobrý deň chcem sa spýtať či môžem znovu rozpustiť vyrobené mydlo a pridať vôňu

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Dobrý deň chcem sa spýtať či môžem znovu rozpustiť vyrobené mydlo a pridať vôňu Ďakujem za odpoveď

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Perfektny navod, dakujem :) Ako najlepsie nechat hotove nakrajane mydlá vyzrieť? Rozhoduje pri tom teplota, resp. ci su na vzduchu, alebo nejak zabalené?

    OdpovedaťOdstrániť