štvrtok 10. novembra 2011

Ochranný krém na ruky s nechtíkovým olejom

Takže tu je prvý recept s lecitínom a včelím voskom ako jedinými emulgátormi, ktorý sa mi podaril!
Medzitým som stihla zozbierať pár skúseností o tom ako s nimi pracovať a rozhodne sa s Vami o ne podelím. Niečo mi ale hovorí, že sa časom ešte niečomu priučím.

Trošku som si ten recept upravila, pretože som nemala olej zo sladkých mandlí, takže som namiesto neho dala nechtíkový olej, čo samozrejme nie je olej lisovaný z nechtíka lekárskeho, ale macerát okvetných lístkov tejto krásnej kvetiny v inom oleji - v mojom prípade sójovom.

S účinkami tohoto oleja mám veľmi dobré skúsenosti, takže viem, že to čo sa hovorí o jeho hojacich účinkoch je naozaj pravda. Do ochranného krému na ruky sa presne hodí!




Recept:

Vodná fáza:
Ružová voda    45 ml (3 poriadne plné polievkové lyžice!)

Olejová fáza:
Kakaové maslo  8g
Nechtíkový olej  30 ml (2 poriadne plné polievkové lyžice!)

Emulgátory: 
lecitín granulovaný  2g (cca 1 zarovnaná ČL, merala som to!)
alebo
lecitín tekutý       2ml (ja som mala granulovaný)
včelí vosk  5g

Pomôcky:

1) 2 tepelne odolné nádoby - jednu na vodnú a jednu na olejovú fázu
2) Nádobu na vodný kúpeľ v ktorej bude vrieť voda
3) Mixér - buď ponorný, v tom prípade budete potrebovať nádobu do ktorej sa zmestí, alebo malý klasický, do ktorého všetko nalejete a zmixujete.
4) Nádobu na krém

Postup:
0) Vyčistite si pracovnú plochu a nádoby a všetky pomôcky vydenzifikujte - buď pomocou alkoholu, alebo chlórovým roztokom, alebo povarením vo vode (15 minút). Natiahnite si rukavice, pre maximálnu hygienu. Je to lepšie než potom pozorovať ako Vám v kréme rastie pleseň (je totiž bez konzervantov a prírodný, mimochodom, s tou plesňou je to vlastná skúsenosť).
1) Ak máte granulovaný lecitín, nasypte ho do ružovej vody a nechajte hodinu odstáť. Granule sa napijú vody a aj keď nestratia úplne tvar, to nevadí, neskôr pri mixovaní sa rozpustia nadobro. Tekutý stačí len zmiešať s ružovou vodou.
2) Zmiešajte v nádobe kakaové maslo, nechtíkový olej a včelí vosk a rozpustite vo vodnom kúpeli - bude zrejme potrebné občas premiešať. Voskom stačí 75 °C na rozpustenie, nepreháňajte to so zahrievaním.
3) Zmes lecitínu a ružovej vody zahrejte na cca 50°C
4) Do nádoby v ktorej budete miešať nalejte olejovú fázu (do mixéra napr). Pripravte si mixér, ak je ponorný tak ho ponorte do olejov, zapnite ho a až potom prilejte vodnú fázu. Mixujte, kým celá zmes nezemulguje na krém.
5) POZOR - na začiatku sa môže zdať, že sa oddeľuje vodná fáza od olejovej, to sa stane ak prestanete miešať predtým ako zmes vychladne. Preto po počiatočnom mixovaní mixérom nádobu postavte do studenej vody a poriadne miešajte (stačí už ručne) až kým nevychladne.
6) Do vychladnutého krému môžete primiešať vonné oleje alebo esenciálne oleje podľa Vášho gusta. Stačí pár kvapiek
7) Dávkujte do nádob a skladujte v chladničke.

TIP: Životnosť krémov bez konzervantu je tak mesiac. Niektoré esenciálne oleje majú antibakteriálne účinky a túto životnosť predlžujú. Podobne ružová voda (z vlastnej skúsenosti) predĺži dobu skoro na neurčito (mesiace).

!!! S lecitínom a včelím voskom je fakt dôležité poriadne miešať! Hlavne na začiatku to ručne alebo pomocou mixéru na kapučíno veľmi pravdepodobne nebude fungovať (mne to teda nefungovalo a ostala mi len divná zmes z ktorej sa oddelila voda, hrúza, a to nie som normálne v krémoch úplný začiatočník)!!!




24 komentárov:

  1. Toto si vyskúšam ako prvé z kozmetiky ;) Veľká vďaka za informácie a inšpiráciu ;)

    Z.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. lecitin netreba davat, staci vceli vosk. a dokonale to zmiesa ponorny mixer. na youtube je take video Herbalism. M

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj M, vďaka za upozornenie na zaujímavé video.

    Krémy len s včelím voskom sa volajú "studené krémy". Časom zverejním aj taký, alepríprava krému len s včelím voskom sa môže jednoducho stať nočnou morou, pretože nie vždy to vyjde.

    Moja osobná skúsenosť je, že s lecitínom je krém jemnejší, lepšie sa vstrebáva, krém jednoduchšie zemulguje a dlhšie emulzia vydrží.

    Pri koncentrácii 50% vody /50% tukov je použitie samotného včelieho vosku riskantné s tým, že krém bude veľmi náchylný na zmeny teplôt (pri väčšom ochladení alebo oteplení sa fázy oddelia). Navyše krémy obsahujúce len včelí vosk sú pre mňa príliš "voskové".
    V každom prípade, k danému videu ešte jedna poznámka - rozhodne nezabudnúť na dezinfekciu nádob a všetkého s čím krém počas prípravy prijde do styku. Inak Vám splesnivie chladnička - nechladnička asi tak do mesiaca...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. da sa nachradit nechtikovy olej napr mandlovym olejom alebo olivovym? keby som vynechala lecitin co by sa stalo?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Nechtíkový olej sa dá nahradiť v podstate akýmkoľvek olejom, akurát krém už nebude mať regeneračné účinky, ak to teda nebude olej s regeneračnými účinkami (makadamiový, alebo avokádový napríklad). Lecitín pôsobí ako ko-emulgátor a pomáha zložkám vstrebať sa dobre do pokožky, ktorú zároveň vyživuje. Asi budeš bez lecitínu potrebovať trochu viac včelieho vosku a je možné, že budeš mať väčší problém krém zemulgovať.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Evik. Vytvorila si zaujimavu stranku. :) Aj ja trochu experimentujem s vyrobou domaceho kremu. Nanestastie sa mi podarili iba prilis mastne kremy. Ako emulgator som pouzivala lecitin ale v kapsuliach z ktorych som ho vytlacila. Chcela som ta poprosit o nejaky recept na krem na mastnu plet.
    Nela

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Nela,

    začala som pre Teba hľadať recepty na mastnú pleť, a našla som veľmi zajímavé rady(najlepšie zdroje sú raz darmo francúzske weby...), až mám z toho chuť spraviť celý príspevok. Ale než sa k tomu dostanem, tak Ti poradím čo som sa dočítala (sama nemám mastnú pleť, takže nemôžem hovoriť z vlastnej skúsenosti, aj keď to preferujem). Z princípu normálne menej mastné krémy sú emulzie olej vo vode, kde voda tvorí viac ako 60% receptu. Na také emulzie ale potrebuješ dobrý emulgátor olej vo vode, a to je problém na slovensku zohnať.

    Ale netreba vešať hlavu, včelí vosk a lecitín síce vytvoria emulzie voda v oleji (až 50% vody), ale to ešte neznamená, že krém musí byť mastný na pocit.ň

    Veľa sa dá spraviť práve výberom olejov, ktoré by mali vyhovovať Tvojmu typu pokožky.

    Pre mastnú pleť sú to menej mastné oleje, ako olej z lieskových orieškov, jojobový olej, olej z hroznových jadierok, ryžový olej, ale aj olivový olej!

    Ako vodnú fázu je dobre použiť hydroláty (kvetové vody), ktoré majú póry sťahujúci a antibakteriálny účinok: hamamelisová voda, levanduľová voda, rozmarínová, mentolová, cédrová, nechtíková

    No a potom z esenciálnych olejov sú to napríklad levanduľa, tea-tree, rozmarín, citrónová tráva, petitgrain, mandarinka

    No a nakoniec recept, ktorý by si mohla vyskúšať (nemám vyskúšaný, našla som):

    1,5 ČL včelieho vosku
    20 ml oleja z lieskových orieškov
    25 ml mentolová voda
    8 kvapiek EO grepfruit
    5 kvapiek EO jalovec (EO je esenciálny olej)

    to je základný recept, môžeš vymeniť ingrediencie za ktorékoľvek, čo som spomenula vyššie

    Takisto ktorýkoľvek recept na krém čo som uviedla na blogu môžeš prispôsobiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Evik,
    dakujem ti za inspiraciu a kvalitne informacie.
    Dnes som robila krem pre mamu a chcela som pouzit ako emulgator len vceli vosk. Ako olejovu zlozku som mala kakaove maslo a mandlovy olej. Vodny roztok som pouzila destilku, aloe vera a glycerin.
    Po zariati sa vsetko krasne spojilo, vytiahla som to z vodneho kupela a zacala miesat mixerom. Po chvili, ked zacal krem nadobudat teplotu okolia, asi pocas jednej sekundy sa oddelila voda od tukov. Zohriala som to znovu a postup zopakovala - to iste. Nasypala som tam trochu olivem 1000 a je z toho pekny krem. Nevies prosim ta preco mi to ten vosk nespojil??
    Dakujem velmi pekne za odpoved.
    :)
    Maj krasny dnik
    Martina

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Bude to tým, že v recepte je viac vody ako olejov. Samotný včelí vosk spojí dobre nanajvýš 50% vody (aj to je už hranica, lepšie je 40%).

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj Evik
    chcela by som sa opýtať na ten lecitín. Kúpila som si balenie kapsúl, v ktorých je taký tekutý - gélovitý. keď som ho naliala do ružovej vody a zahriala vôbec sa nerozpustil, a keď som to chcela niečím zamiešať iba sa nalepil na vidličku a ostal tam....už si sa s tým stretla(alebo niekto iný)? mám aj pri tomto najprv pol hodinu nechať stáť vo vode ako pri granulovanom?
    ďakujem pekne

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Či už používam správne alebo nie,tento lecitín som vždy vytlačila do teplej,ale nie horúcej zmesi olejov a vody.Nemala som žiadny problém,rozmiešal sa aj zahustil,čo mal.
    Karkulka

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ahoj...okey vyskúšam to teda do olejov šupnúť..ďakujem za tip a dám vedieť ako to dopadlo :)
    Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Anojte, skúšala som to rozpustiť v olejoch a išlo to..podaril sa mi krém, aj keď na tretí krát (kým som našla správne množstvo lecitínu, ktoré mám pridať, lebo moja váha 1gové veci nejak odmieta vážiť)...ešte by ma zaujímalo, keď sa "zdrcne" krém..potom ho stopím a znova sa pokúsim vymiešať, zníži to kvalitu krému, keď je tam napríklad už pridaný EO alebo konzervant? Alebo to nemá vplyv na kvality krému?
    ďakujem
    M.

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Mirka, zalezi od toho, ci je konzervant teplocitlivy, treba pozriet specifikaciu. To iste u voni a esencialnych olejov, citrusove su obzvlast rychlo vyparitelne...

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ahoj Evik! vyskúšala som ten krém vyrobiť. celkom pekne sa mi podaril, len mala som problém ked som tekuty lecitín pridala do destilovanej vody, ružovú vodu nemám, nechcel sa mi rozpustiť, Nevieš prečo?

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Áno, to je tým, že ten tekutý je rozpustený v oleji. Takže ho asi treba pridať do olejovej fázy.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Vďaka za odpoveď. Teda musím ho rozpustiť v olejoch. A ako mám vyrátať množstvo lecitínu k danému množstvu olejov? Keď nemám recept?

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Emoke, tento recept som upravila z verzie, ktorá pôvodne používala tekutý lecitín. Aj Karkulka vraví, že jej to vyšlo, takže použi to isté množstvo ako granulovaného.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Tak dnes vyroben, přidala jsem si do něj trochu D-panthenolu, avokádového oleje a levandulového výtažku. Dokonce mi stačil mixérek na capuccino,ale mám o něco lepší než je ten z IKEA.Krásně se vstřebává, ač jsem z toho vosku měla trochu strach.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Ještěrka, skvelé, teším sa, že to vyšlo!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Tak tento kremik je totalne "beginner friendly"! Dnes som ho robila, pokafrala som co sa dalo, a aj tak krasne vysiel :D Zohriate fazy som dala do mixera. Zacala som mixovat, ale moj mixer ma tak hlupo noze ze akurat hladkali tu zmes po povrchu. Tak som zacala slahat malou metlickou. Krasne sa spojil, ale bol trosku redsi aj po vychladnuti. A zdalo sa mi ho malo. Este raz som hodila ocko na recept, a zistila som, ze som dala 15ml ruzovej vody namiesto 45 :D tak som vyslahany krem znovu trosku ohriala, dala do mixera, ohriala zvysok ruzovej vody, vliala tam tiez a mixla. Mixer to zas cele pokaslal, tak som vybrala do misky zgrcnutu gucu plavajucu vo vode, zobrala metlicku, a asi po minute bol z toho krasny husty krem :) Su z neho super jemne ruky, je naozaj bombovy! Dakujem Evicka!!! A dakujem aj kremiku ze mal so mnou trpezlivost :D

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Ahoj, chcem sa opýtať, tento krem vydrží aj mimo chladničky, aka je jeho trvanlivost ? Diky Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahoj :)
    robila som prvýkrát krém, a teda nie masť. Avšak oddelili sa mi opakovane od seba obe zložky. Pri miešaní to bolo krásne mliečne, ale ako to stuhlo tak z krému kvapkala voda a ke´dže je teplo po roztopení sa mi oddelila voda od olejov. Prosím, čím to môže byť? Všetko som dodržala podľa predpisov. Vďaka : )

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj, když bych chtěla dělat tento krém s Olivem 1000 jako emulgátorem, jak se změní poměry ostatních surovin? Předem děkuju za odpověď, mimochodem super stránky!

    Pavlína

    OdpovedaťOdstrániť