sobota 5. novembra 2011

Proces za studena v rúre na pečenie a recept na 90% olivové mydlo

Táto technika, anglicky tiež nazývaná Cold Process Oven Process (CPOP) je novšou metódou výroby mydla doma a leží niekde na pomedzí procesov za studena a za tepla, s výhodami oboch.

Tento postup sa mi veľmi zapáčil, pretože som nebola spokojná s výsledkami metódy za studena pri výrobe kastílskeho mydla - teda mydla zo 100% olivového oleja. Robila som ho v menšej, valcovitej, zle izolovanej plastovej forme, a mydlo mi neprešlo gélovou fázou. Strašne dlho mu trvalo kým sa skončila zmydelňovacia reakcia (vyše mesiaca) a aj tak mydlo veľmi málo pení. Na druhý pokus som sa teda rozhodla nič nenechať na náhodu a táto metóda v rúre sa mi zdala ako uliata -  a nemýlila som sa.


Prakticky až do vyliatia mydla do formy sa jedná o to isté ako je proces za studena, len potom sa celá forma strčí do rúry na pečenie, no a tu sa postupy líšia podľa rôznych "škôl":
1) buď sa mydlo dáva vyhriatej na cca 50°C na dve hodiny a potom sa rúra vypne a mydlo sa tam nechá cez noc (vtedy je zrejme najlepšia forma drevená,ktorá dobre drží teplo), alebo
2) sa rúra vyhreje na 85-95°C a tam sa mydlo "pečie" zhruba 2-4 hodiny, až kým mydlo neprejde celé fázou gélu

Ja som v čase výroby tohoto mydla vedela len o procese 1), ale rýchlo som zistila, že by som teploty bez problémov zvýšila. Ďalším štúdiom som získala ešte viac znalostí a tu sa s nimi podelím:


Výhody sú jednoznačné:

+ Vďaka tomu, že sa mydlo vlieva do formy vo fáze stopy, tak ako v procese za studena, je možné vytvárať komplikované farebné vzory
+ Podobne ako pri procese za tepla, mydlo je po vybratí z rúry a po vychladnutí hotové a môže sa hneď použiť, pretože prešlo gélovou fázou a všetky zložky sú zreagované - netreba čakať týždne. Čím dlhšie sa mydlo v rúre nechá, tým viac vody sa odparí a tým menej času potrebuje na stvrdnutie a získanie životnosti.  

Teploty v rúre musia byť dobre kontrolované a nesmiete to prehnať, a to hneď z dvoch dôvodov:
- voda by sa nemala vypariť skorej než mydlo prejde gélovou fázou, lebo tým by sa paradoxne saponifikácia spomalila - nedostatok vody totiž znemožní zmiešavanie NaOH a olejov.
- môžu vám vyprchať esenciálne oleje, ak teplota prekročí ich bod vyparovania.

Pretože väčšina rúr na pečenie nie je citlivá na teploty pod 100°C, bude sa Vám hodiť teplomer na pečenie mäsa, ktorý zapichnete do mydlovej hmoty, aby ste ju mohli monitorovať.


Formy môžu byť veľké i jednotlivé, v každom prípade ale odolné voči teplu! Najlepšie sú silikónové, alebo drevená forma vystlaná papierom na pečenie. Myslím, že by to prežila aj papierová krabica na drevenej podložke.


Poznámka k receptu: Zahrievaním formy v rúre som dosiahla úplné zmydelnenie v priebehu niekoľkých hodín, a pre vyriešenie problému s nízkou penivosťou mydla som do receptu pridala ricínový olej, ktorý má vďaka svojmu špeciálnemu zloženiu vyššiu priľnavosť k vode a tým aj prepožičiava mydlu lepšiu rozpustnosť - teda bublinky!

Recept
Roztok hydroxidu
Destilovaná voda380g
NaOH128g
Tekuté potravinárske farbivo zelené - chlorofyl10ml
Oleje a tuky
Ricínový olej 100g
Olivový olej900g

Postup: 
1) Najprv som zmiešala NaOH s vodou, a po vychladnutí roztoku som doňho primiešala chlorofyl - tentokrát som ho nepridávala v stope, pretože som sa v múdrej knihe The Soapmaker's Companion od Catherine Failor dočítala, že niektoré farbivá potrebujú trochu viac času na to aby sa celkom rozvinul ich potenciál a dobre sa v roztoku rozpustili. Na to ale v stope nie je čas a ja potvrdzujem, že to je pravda, moje mydlo je krásne zelené omnoho zelenejšie než to, do ktorého som pridávala chlorofyl v stope.


2) Oleje som zohriala na 40°C, NaOH roztok som nechala vychladnúť na rovnakú teplotu a všetko zmiešala mixérom do stopy. Trvalo mi to hodnú chvíľu, dlhšie než som zvyknutá, asi 5 minút, to je ale tým, že som mala v recepte len tekuté oleje a takisto vyššími teplotami. Stopa bola aj po tomto čase relatívne tekutá.
Po celú dobu miešania si hmota udržiavala teplotu 39°C.
Vôňu som tentokrát vynechala, chcela som mydlo, ktoré bude vhodné aj pre ľudí s veľmi citlivou pokožkou.

3) Nakoniec som všetko vyliala do silikónovej formy a strčila do vyhriatej rúry, kde som to nechala asi 3 hodiny piecť. Najprv som dala 50°C, ale to sa mi zdalo málo - termostat v rúre na takéto nízke teploty nereaguje dobre, takže som to ku koncu na poslednú 1/2 hodinu zvýšila na 90°C. Pre budúcnosť strčím do mydla teplomer na pečenie a rovno ju predohrejem na 90°C.
Nakoniec som rúru vypla a nechala tam mydlo cez noc.



4) Ráno mydlo zvrchu vyzeralo že gélová fáza nedošla konca, ale to nebola pravda - mydlo bolo len na tenkej povrchovej vrstve nezgélované, vnútri bola gélová fáza všade, ako som zistila po jeho vytiahnutí. Mydlo ale bolo stále veľmi mäkké, preto som ho zapla nachvíľku znovu na polhodinu na 90°C, vypla a nechala v rúre cez deň.
Mydlo ráno po noci strávenej vo vypnutej rúre - je vidieť, že je veľmi mäkké, vyzerá to, že v strede prebehla gélová fáza, ale nedobehla do konca.

5) Večer po návrate z práce som ho pre istotu tak na polhodinu znovu zahrievala v rúre a potom ho nechala vychladnúť. Takto mydlo teda vyzeralo po 24 hodinách:

Mydlo ten istý deň večer, po dni strávenom v rúre - vyzerá rovnako, len je tvrdšie.
Náhľad zboku odhalil, že mydlo napriek povrchnému zdaniu prešlo celé gélovou fázou.
6) Mydlo som už ďalej nezahrievala, ale som ho nechala ďalších 12 hodín cez noc vo forme odpočívať - stále sa mi zdalo príliš mäkké na krájanie. Ráno, teda po 36 hodinách od výroby som ho vytiahla z formy a nechala ešte do večera stuhnúť.
Mydlo čerstvo vytiahnuté z formy po 36 hodinách.
7) Po 48 hodinách už bolo mydlo dostatočne pevné, takže som ho nakrájala. Krásne vonia po olivovom oleji, ale predpokladám, že to nevydrží dlho, pretože ani predchádzajúcemu kastílskemu tá vôňa nevydržala. Mydlo krásne pení - vďaka ricínovému oleju!


POZNÁMKA: Nabudúce rúru predohrejem rovno na 90 °C a nechám tam mydlo piecť tri hodiny, predpokladám, že dosiahnem to isté - dodatočné zahrievanie rúry na druhý deň ráno a večer nebolo potrebné.


53 komentárov:

  1. Ahojky Evi,nadchla mně tahle technika,jenom mi není jasné jak by jsi přidávala esenciální oleje,není ta teplota v troubě pro voňavé mýdlo nevhodná.Čauky Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Markéta,

    pravda pravda, ja som esenciálne oleje nepridávala žiadne, pretože som nechcela, ale toto je jedna z nevýhod tohoto procesu - je možné, že sa Ti esenciálne oleje vyparia. Ale treba skúsiť, niektoré majú celkom vysoké body varu. Vraj to ale veľmi dobre funguje s vonnými olejmi.

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jsem rozhodnutá!zítra mi přijdou nové silikonové formičky,tak vyzkouším a dám vědět.PS:nedá se trouba uplatnit pro zrychlení vysychání mýdla metodou rebatching?Nevím jestli to mám odvahu zkusit....Markéta

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Určite dá, vlastne akékoľvek sušenie je možné.
    Len pozor na teploty, pri sušení by som nechala veľmi nízke (50°C) a samozrejme dlhodobo, aby to malo zmysel.
    Ešte treba byť pripravený, že pri rýchlom sušení sa mydlo scvrkne - teda, ono sa scvrkne tak či tak, ale ten efekt bude omnoho viac viditeľný než pri pozvoľnom "prirodzenom" sušení.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Včera nám přišla návštěva,takže jsem nadávala sušit,ale dnes to zkusím a možná dám na nějakou dobu trochu vyšší teplotu,jde mi i o to abych trochu stáhla vůni-ujela mi ruka s tymiánem - proto jsem to mýdlo vlastně předělávala,ale pořád víc cítím tymián jak levanduli a šalvěj-uvidíme...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Chtěl bych se Vás zeptat, kde koupit přírodní chlorofylové barvivo. Mám s tím docela problém. Díky Petr

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Petr, vďaka za otázku, zamýšľala som sa nad tým, prečo by to mal byť problém - ja som ho zatiaľ kupovala v bežných potravinách ako zelené potravinárske farbivo, ale to bolo vo Francúzsku. Máte pravdu, dívala som sa na internet, tekutý chlorofyl sa v ČR predáva len za hrozné peniaze ako akýsi potravinový doplnok - ľudia už fakt nevedia čo vymyslieť - za hroznú cenu, skoro som odpadla. To sa Vám naozaj neoplatí.
    Máte nasledovné možnosti:
    1) Rozpustiť chlorofylovú tabletku, ktorá je lacnejšia - dostanete v lekárňach, alebo v častiach potravinové doplnky supermarketov myslím - v roztoku NaOH
    2) Extrahovať chlorofyl z rastlín - najlepšie vraj zo špenátu, petržlenu, ale podľa mňa z akejkoľvek zelenej vňate, našla som nasledovný návod (nevyskúšané mnou), ktorý je vhodný pre výrobu mydla - extrakcia alkoholom je nevhodná:

    • Listy oddeliť od stonky, pretriediť a dobre umyť
    • Veľmi jemne zmixovať s trochou vody - uvoľnujeme tak chlorofyl
    • Hmotu prepasírovať a získať čo najviac zelenej štavy
    • Veľmi jemne šťavu zahrievať až na teplotu + 70 °C.
    • Voda sa má vyčeriť sama - zelený gél sa vyseparuje na povrchu a zbytok vody má zostať priesvitný
    • Ostáva už len gél jemne oddeliť od zbytku vody - napríklad pomocou gázy alebo kávového filtra

    Ja pridávam, že takéto farbivo môžete pridať v stope, alebo ho priamo zamiešať do roztoku NaOH - aspoň budete mať predstavu o farbe, ktorá by mala byť veľmi tmavá, aby konečné mydlo bolo svetlozelené.

    Veľa štastia!

    Evik

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Evik,

    zkousel jsem ted poprve recept podobny tomuto olivovemu mydlu co jsi delala, akorat jsem tam pridal vuni a mam to v rure na 50C. Mel jsem to tam 24h, ale vubec si nejsem jisty jestli je to mydlo hotove. Na prvni pohled ztvrdlo, ale je takove jakoby mazlave, kdyz na nej sahnu. Muzu si nejak overit, zda proslo gelovou fazi atd? no proste jestli je v poradku :)

    Dekuji za odpoved,

    Eda

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ahoj Edo,

    najlepšie je pozrieť sa, ako vyzerá naspodku. Tam je obvykle najviac tepla. Teda, najviac tepla býva uprostred, ale to by si ho musel rozkrojiť.

    Píšeš, že stvrdlo, ale nie je to len na povrchu? Môžeš ho vyklopiť, nie je príliš mäkké? Ak áno, tak skontroluj spodnú stranu - mala by mať inú, translucentnú farbu, tak sa pozná gélová fáza.

    Inak tá mazľavosť, to môže byť práve gél - mydlá ktoré prejdú gélovou fázou sú mäkkšie a mazľavé - aspoň spočiatku.
    Inak samozrejme, najistejší je test Ph (viď príspevok o testovaní Ph). Ale test jazykom rozhodne neodporúčam skorej než po 48 hodinách - čo ak neprešlo gélom...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tak mi to nedalo a po prijezdu z prace jsem se na to jeste podival :) . Mydlo je uz tvrde, jde krasne krajet, dokonce lze videt, ze probehl i gel. Pak jsem presel k mereni Ph, gelova cast ma okolo 8Ph , ale ve jedne casti je svetlejsi kruh v prumeru asi 2cm, ktery ma ph asi okolo 10. Je to v poradku? nebo dojde casem na nizsi Ph? jeste pripomenu, ze mydlo je stare asi 36h.

    Eda

    OdpovedaťOdstrániť
  11. No to vyzerá, že ten kruh neprešiel gélovou fázou. Je to uprostred, alebo na kraji? 8 je super ph, 10 je v podstate tiež ok, ono sa ešte časom zníži (tých 8 už asi nie, ale 10 áno).

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Pockam tedy a snad to bude ok. Kazdopadne diky za rady a za super blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Konečne mám doma to čo treba, len mám mechanickú váhu a nie digitálnu - zdá sa že je to problém, po vymiešani som z mydla mala úplne tuhý puding, dala som ho do formičiek a ten puding mierne narástol cca 5mm do výšky.Neviem čoho som dala viac, či menej viete mi odpovedať? je bezpečné ho používať?

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahoj Evik, veľmi sa mi páči toto mydlo, no nie som si istý, či zoženiem nejaký chlorofil (a na výrobu sa necítim). Nevieš mi povedať, či by som mohol použiť aj potravinársku farbu, kde je nosnou látkou cukor? cca 5 gramov - neurobí mi to tam šarapatu?

    Dik

    Roman

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Roman,

    dobre, že sa pýtaš - cukor šarapatu urobí! Urýchli Ti stopu, mydlo sa môže zdrcnúť ešte pred vyliatím do formy, a potom sa bude rýchlo zahrievať - ak ho ešte k tomu vložíš do rúry, tak sa Ti môže hmota aj rozfázovať. Ak je to Tvoje prvé mydlo, odporúčam ísť presne podľa postupu, aj keď ešte lepšie by bolo ak by si si vybral klasický proces za studena bez rúry. Môžu Ťa čakať nemilé prekvapenia.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Moje prve mydlo je na svete!!! Dakujem Vam, velmi sa inspirujem Vasimi receptami a radami a verim, že si po radu este len pridem!
    Dakujem este raz, ste uzasna!

    Lu

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Ďakujem Lu,

    môžeme si tykať ak smiem navrhnúť.

    Som rada, že Ťa inšpirujem, a dúfam, že ak budem radiť, tak nie pri nepodarených dávkach :)

    Veľa mydlárskeho štastia!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Evik, robim druhe mydlo... studene, to pecenie v rure a odparenie vone sa mi moc nepacilo, radsej asi pockam par tyzdnov. Ale prve mydielko pouzivam, dala som tam kavu, nech tam nieco zostane a zatial som spokojne... aj ked sa mi zda, ze trochu vyssuje. Uvidim ake bude toto studene. Dakujem za super rady a pomocky, stranky, ktore tu mas... lebo vsetko pocitam na soapcalc :)
    Ivka

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Ahoj Ivka,
    ak vysušuje, možno bude zásadité? Tiež iná vec - pri používaní mydla má človek pocit, že je suchý v porovnaní s použitím napríklad sprchových gélov alebo tekutých mydiel. Rozdiel je v tom, že mydlo sa ľahko omyje a preto vlastne na pokožke nič neostane, zatiaľčo sprchový gél sa omýva horšie a necháva na pokožke malý film - to ale nie je vyživenie, len zlé umytie. Skús to na rukách - keď si ich opláchneš poriadne dlho, tak budú rovnako odmastené ako po mydle.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Evik,
    asi mas pravdu s tym vysusovanim. Merala som PH a ma tak medzi 8-9, co by malo byt v poriadku. Medzitym som urobila dalsie dve studene mydla a do tretice sa mi podarilo nadavkovat aj dostatok eterickeho oleja a nasla som aj potravinarsku farbu bez alkoholu, tak si vies predstavit to nadsenie. Len musim pockat este tie 3 tyzdne, kemy budem most mydlo pouzit, inak vyzera vyborne myslim na 3 pokus... zrecyklovala som aj lupienky rozi, co som mala vo flasi na ozdobu :) Mala si pravdu, ze je to navykove... ale tesim sa... a chystam sa aj na kremy, ked uz som ponachadzala tolko dobrych olejov... Pekny vecer :) Ivka

    OdpovedaťOdstrániť
  21. ahoj, ja na margo tej vyroby chlorofyloveho farbiva - vcera som to skusala cca podla postupu, ktory si opisala - rozdiel bol v tom, ze pri zahrievani stavy sa mi to farbivo zhluklo, voda nevycirila, ale uplne odparila, bola z toho necela cajova lyzicka gelu, ktoru som rozmixovala v troche mydlovej hmoty a pokvapkala nou povrch:) - zatial je svetluckozelena (po 8smich hodinach) a dalej cakam


    katka

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Super, som rada, že si to vyskúšala a že to funguje, lebo ako vravím, ja som to ešte neskúšala. S tým odparením vody, to bude asi rýchlejším zahrievaním, ale je to asi ešte jednoduchšie než pracne odoberať gél z povrchu vody...

    Mimochodom, pre ostatných, katka/dažďa dala svoj recept s použitím chlorofylu na fórum sem:

    http://v-roba-mydla.2293545.n4.nabble.com/olivovo-medove-s-voskovou-medzistienkou-td4640889.html

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Ahoj Evik,

    vyskúšala som tento recept, avšak došlo k nejakým problémom. Mydlo má v štruktúre bublinky, dierky. Po celom povrchu je ešte na dotyk trošku mazľavé a tanierik, na ktorom mydla schnú, je mastný. Mydlo som piekla na 90 ºC asi 4 hodiny, odvtedy len schne. Mydlo má teraz 2 dni a 10 hodin. Kedže bolo mydlo pečené v silikónovej forme (pôvodne určená na muffiny), mydlo nebolo krájané. Snažila som sa postupovať podľa tvojho receptu, zmenila som len pár vecí a tiež sa niečo pokazilo. Tu je zoznam všetkého, čo som zmenila v postupe, alebo čo sa nečakane prihodilo. Mohla by si mi poradiť, čo z toho môže byť zdrojom momentálnych problémov a ako by som mala postupovať dalej?
    • Mydlo som robila len z 1/5 predpísaného množstva.
    • 10 ml farbiva, teda v mojom prípade to malo byť 2 ml som vynechala a namiesto toho pridala 2 ml kokosového oleja (tekutý), v ktorom som vyluhovala čerstvo natrhanú medovku, ktorú som potom scedila.
    • 1/5 množstva olivového oleja malo byť v mojom prípade 180 g. Lenže doma som mala len 175 g, takže som pridala ešte 5 g kokosového oleja (tekutý).
    • Nedopatrením sa stala ešte jedna chyba. Kedže sa mi veľmi zohriali oleje, tak som sa ich snažila schladiť v studenom vodnom kúpeli. Ale do hrnca, kde boli oleje mi náhodou kvapla voda. Aj ked som sa ju potom, čo najviac snažila oddelit od olejov a vyliať oleje bez vody, úplne sa mi to nepodarilo a taktiež som tým trošku stratila z množstva nameraného oleja.

    Dakujem
    Korin

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Milá Korin,

    bublinky sú myslím spôsobené vmixovaným vzduchom - ak si do takého malého množstva ponorila ponorný mixér, ten so sebou vniesol bublinu, ktorú si následne rozmixovala. Vo veľkej dávke sa to stratí, v takej male nie.

    Voda v olejoch by nemala vadiť. Koniec koncov, aj ak si ju

    Mydlo nesuš priamo na tanieriku, ale na papieri na pečenie, ktorý potom položíš na tanier napríklad. Úplne najlepšie by bolo na nejakom rošte, ale to má málokto, ja suším vždy na viečku papierovej krabice. Vždy vysteliem papierom.
    Nezabudni obracať - obdeň.

    Mydlo môže byť mastné, ak si pridala priveľa olejov, čo by zodpovedalo pridaniu 5g kokosového oleja namiesto 5g olivového (kokosový potrebuje viac NaOh než olivový). Ale zdá sa, že si zas nedpatrením s vodou odstránila trochu olejov, takže by to malo byť OK.

    Zmerala si Ph? Asi by som sa riadila tým. Koľko si dala NaOH? len tak pre úplnosť.

    Podĺa mňa je mydlo v poriadku, skús ho použiť, v najhoršom ti trošku vysuší ruky, o čom silne pochybujem, to by si musela dať viac NaOh než bolo treba.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ahoj,

    dakujem veľmi pekne za odpoved. NaOH roztok som robila presne z 1/5 množstva, takže z 25,6g NaOH a z 76g destilovanej vody. Avšak, pH je zatiaľ veľmi zlé, medzi 10 a 11. Chcem túto metodu pečenia v rúre skúsiť ešte raz, asi s iným druhom mydla. Hodí sa na túto metodu každé mydlo, ktoré sa dá vyrobiť aj s metodou za studena?

    Píšeš, že sa dierky v mydle vytvorili pri mixovaní. Vedela by si mi poradiť, asi aké minimálne množstvo mydla je potrebné pripraviť, aby sa ten vzduch pri mixovaní stratil?

    Dakujem
    Korin

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Ahoj, môžem túto metódu použiť na ľubovoľnú kombináciu olejov ? Ide o tom, že ak dám na recept iba olivový a ricínový olej, tak čistiaca schopnosť je vraj nula a tak isto je aj veľmi mäkké.. Tak by som tam chcel pridať 6% kokos. oleja, nech aj čistí :) A čo sa týka pridania vôní, tie mám pridať keď dosiahnem stopu, ale nevyprchá mi počas niekoľkohodinového pečia ? (chcem dať biely čaj).
    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  27. NO tak som spravil touto metódou podľa tohto návodu , polovičná dávka plus 6% kokos. oleja. Včera som to dal do teplovzdušnej rúry na 70 stupňov po dobu 3 hodín. Bolo to mäkké a celé biele. Dnes ráno som to dal na cca 90 stupňov na polhodinu . Teraz som to išiel vyklopiť na papier na pečenie , je to vo forme na muffiny, tak krájať to netreba. A zistil som , že tá biela vrstva je hrubá zhruba pol centimetra, možno ešte viacej a pod ňou je gél, nie je to vôbec tuhé. Dal som to teraz na 90 stupňov znova a nechám to tam tak hodinu. Vieš mi Evik poradiť čo s tou bielou vrstvou a vlastne s celým mydlom ? Je to moje prvé, takž eneviem či tú vrstvu vyhodiť a čo to vlastne je ? Ráno som kúsok z nej zobral v domienke , že je to asi to mydlo,po nejakej minúte sa to smiešaním rozpustilo vo vode a podľa lakmusového papierika to malo Ph do 10. Ďakujeem . Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  28. V podstate áno, môžeš. Len nepridávaj med alebo mlieko, to samo o sebe príliš zahrieva.

    Každé mydlo čistí! Už si presne nepamätám, ako to počítajú v SoapCalc, ale 0 neznamená, že mydlo nečistí.

    6% kokosového oleja tvrdosti moc nepridá.

    Vôňa možno vyprchá, zisti si bod vyparovania a nezahrievaj viac ako na 50°C (celkom to stačí).

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Biela vrstva je mydlo, z ktorého sa odparila voda.

    Inak tých 90°C ani nebolo treba. Počkaj kým vychladne a potom ho daj do mrazničky, ak je stále tekuté. Po 10-15 minútach vyklop a nechaj stvrdnúť a vyschnúť.

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Vyklopené už je , tú bielu vrstvu tam mám nechať alebo vyrezať ? Inak pH mi udáva iba 7 až 7,5 čo mi je podozrivo málo :) . Kúsok som aj používal a dlhšiu chvíľu od umytia rúk mám pocit, že ich trochu vysušuje, ale veď uvidím keď úplne dozrie... Po tých teplotných dávkach je samozrejme bez vône, je nejaká možnosť ho ešte navoňať? ďakujeem

    Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Ahoj Mates,

    biela vrstva nemusí byť odrezaná - len neprešla gélom ako ostatné mydlo, lebo sa z nej vyparila voda a na gélovú fázu je potrebné určité množstvo vody. Takže ak sa Ti zdá, že trochu vysušuje, je to asi tou vrstvou, ktorá tým pádom ešte nedokončila zmydelnenie. 7-7.5 ph sa mi zdá naozaj málo. Skúšal si na viacerých miestach? Inak čakala by som, že tá tuhá vrstva bude mať Ph vyššie ako zbytok.

    Aha, som si spomenula, ja som tú tuhú vrstvu odrezala a spravila z odrezkov mydlo za pomoci trochy vody.

    Čo sa navoňania týka - už len rozpustiť mydlo vo vodnom kúpeli s malinkým množstvom vody a pridať vôňu.

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Ešte jedna drobnosť k tej vôni. Mám tú vônu nakvapkať do maizeny či nejakej múky a tak dať do mydla , aby v tom mydle aj dlhodobe vydržala ? V mydle už nejaká maizena je, ktorá bola nakvapkaná vôňou čo sa vyparila pri pečení. Ďakujem , už mlčím k téme mydlo:)). Mates

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Myslím, že to nie je potrebné. Ja by som ju tam primiešala rovno.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. Ahoj Evi, chtěla jsem se zeptat, můžu si tento typ mýdla nechat vyzrát i klasickým způsobem 4-6 týdnů na dřevěných roštech??? Nebo se tento recept používá jen do trouby? Děkuji za odpověď. Nikol.

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Ahoj Nikol,

    určite áno, bez problémov.

    E.

    OdpovedaťOdstrániť
  36. Evo,

    přeju příjemný večer a ač jsem si myslela, že se tomu vyhnu (a obecně nebudu blog narušovat přihlouplými dotazy), přicházím s otázkou k tomuto receptu.

    Mýdlo jsem metodou za studena nevyráběla poprvé v životě a držela jsem se přesně receptu (tedy poloviční dávky), ale přesto mám problém.

    Mýdlo (NaOH krásně rozpuštěné, ponorným mixérem jsem jej s oleji spojovala dobrých pět minut) jsem pekla na 85°C tři hodiny, pak jsem troubu vypnula a nechala od odpoledne přes celou noc v troubě, ráno jsem ho vyklopila, šlo to trochu fest, protože bylo mazlavé a možnost předmražení mi nějak vypadla z hlavy, ale gelovou fází prošlo, myslím, celé.

    Dalších téměř 36 hodin mýdlo schlo venku z formy, teď jsem ho nakrájela, bylo ještě měkčí, ale krájelo se krásně; a mám v něm taková hnízdečka, našla jsem dvě, ale bůhvíkolik jsem jich prostě jen nožem minula... A v nich je výrazně vyšší pH, 10-11. Co s tím? Vyhodit to je mi škoda, mýdlo vypadá poměrně pěkně (jako na pohled, jinak nejsem stokrát estét), na dotyk to nic závadného nedělá (nejdřív jsem to ošahala, než jsem zkusila test pH).

    Děkuju moc, tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  37. Dobrý večer, Terezo, ako tie hnízdečká vyzerajú?
    Sú prázdne, majú inú farbu, alebo inú hustotu? Aká je ich veľkosť? možno fotka by pomohla ak by si ju dala na fórum.

    Jediné čo ma napadlo je, že si v mydle mala veľké bubliny a z nejakého dôvodu tam ostal vzduch a NaOH reagovalo s ním na sodný prach, a preto je ph vyššie.

    Aké ph má ostatok mydla?

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Evo,

    děkuju moc za odpověď obratem. Fotit teď nemůžu, poněvadž mi mýdla schnou v pokoji vedle spících dětí, ale popisem. Jinou barvu hnízdečka nemají, ale když jsem lakmusovým papírkem orýpala jejich okraje, tak vykazoval vyšší pH. Zbytek mýdla má kolem 9.

    Těmi bublinami by to ale být mohlo, těch jsem měla z mně neznámých důvodů požehnaně.

    Čili to nechám tak, stejně je mám na roštu na vzduchu, čili by nic hrozit nemělo.

    Ještě jednou velký dík za odpověď i vůbec celé stránky :)

    tereza

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Dobrý večer, Evi,
    před pár týdny jsem začala vyrábět mýdlo, nejdříve tedy jen to z koupené mýdlové hmoty ale nyní jsem se dala do výroby přírodních a 4 mýdla mi už zrají :) Díky moc za Vaše recepty a inspiraci! :) Chtěla jsem se zeptat, jestli je možné se tomu zdlouhavému zrání vyhnout tím, že to mýdlo dám do trouby, i když se nebude jednat přímo o toto olivové? Vyrábím především z živočišných tuků a tuku do čokolády. Předem děkuji za Vaši odpověď :)

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Určite sa dá, len ak máte mlieko, cukor alebo med, tak to neodporúčam - može dojsť k oddeleniu fáz prípadne k pretečneniu mydla.

    OdpovedaťOdstrániť
  41. evik, chcela by som si toto mydlo vyrobit, ale nemam silikonovu formu, myslis, ze by som mohla pouzit aj teflonovu a dovnutra papier na pecenie?

    OdpovedaťOdstrániť
  42. Maka, teflón si zničíš, skús radšej pevnú papierovú - napríklad z nádoby od ovocného džúsu(pozor, nie tú, čo má lesklé vnútro).

    OdpovedaťOdstrániť
  43. Ahoj Evik, vcera som skusala s kamaratkami tvoje olivove mydlo. Zial, zda sa mi, ze som nieco pokazila. Mydlo je stale tekute po 24 h. NaOH, kt. som dostala uz bol starsi a zrejme navlhol dlhsim statim, lebo bol tekuty (hustejsej konzistencie). Do receptu som NaOH dala o 5g viac ako pises a nahradila som ricinovy olej za mandlovy (100g). Po naliati roztoku hydroxidu do oleja som pridala este 4 PL kakaa. Miesala som viac ako 10 minut a potom som dala piect na 90 stupnov na 4 hod. Potom som vypla ruru a nechala som ho cez noc stat. Rano este stale bolo tekute, ale pH sa zmenilo z 14 na 7. Mydlo mam v silikonovych formach. Jedno vacsie a take mensie (tvar kvietok). Jednu formicku kvietka som dala do mraznicky. Uz skoro hodinu je tam. Je to hustejsie, ale stale nie tvrde. Nieco som pokazila? Da sa to este nejak zachranit? Esti

    OdpovedaťOdstrániť
  44. Ahoj Esti, problem spociva v tom, ze si mala slaby hydroxid a este si aj nahradila ricinovy olej mandlovym.

    Ja pouzivam 99% pevne perlicky, ak bol Tvoj tekuty, tak bol podstatne oslabeny.

    Mandlovy olej potrebuje na zmydelnenie viac NaOh ako ricinovy.

    Takze si dala malo hydroxidu a teda vela oleja nezreagovalo a teda je tekute-makke. Da sa prerobit, ale odhadnut mnozstvo hydroxidu ktory treba pridat nie je lahke, lebo neviem aku si mala koncentraciu NaOH. Asi by som pridala cca 20g NaOH rozpusteneho vo vode a skusila prerobit.

    Inak NaOH by sa nemalo davat 5g viac, kde to pisem?

    V kazdom pripade, NaOH o neznamej koncentracii nepouzivat na mydlo, radsej si kupit novy.

    OdpovedaťOdstrániť
  45. Ahoj Evik, prave som zarobila toto mydielko, stalo sa mi, ze roztok luhu som mala chladnejsi ako oleje, olej mohol mat 40, hydroxid cca 30-35°C, nemam na to vhodny teplomer a teda stopa sa mi spravila raz-dva, po minute to uz bolo huste ako puding. Nemam vsak zelene farbivo, tak som pred naliatim do foriem odobrala hmotu a domiesala do nej na prach rozmixovany zeleny caj, s tymto som sa pokusila o swirl :) som zvedava ako to dopadne :)
    Dik za tento recept je paradny a aj uplne cely tvoj blog zboznujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  46. Danka,

    s tou teplotou čo píšeš by som si starosti nerobil.

    Pokiaľ to nie je nejak moc horúce čo zase studené, tak či to má 35 alebo 40 stupňov je jedno. Druhá vec je už keď tam dáš zložky , ktoré spôsobujú prehriatie stopy ( napr. mliečne výrobky), v tom prípade si treba tú teplotu ustrážiť a radšej nech je nižšia. Ja častokrát vôbec nepoužívam teplomer a keď aj tak iba zhruba zisťujem teplotu nejak , že by som presne čakal na vyhcladnutie na nejake stupne a presne tie iste stupne mal na zohriatych olejoch to nie....

    OdpovedaťOdstrániť
  47. Ahoj. Môžem sa pridať do diskusie so svojim problémom? Robila som prvýkrát a moje mydlo je drobivé, iba úplne v strede vidieť tuhé časti. Dala som si prísady do soapcalc, vypočítala som množstvo hydroxidu....
    dala som 500 g olivového(pamace, ale farbou aj chuťou ako panenský), 230 g kokosového(bol už asi polročný a do soapcalc som asi zadala zle...že 92 deg. a on bol asi 100%), 270 palmového, 380 g vody a 140 g NaOH. Po mixovaní metličkou som pridala ešte 10 ml levanduľového esenciálneho oleja a asi polievkovú lyžicu panenského oleja. Zmiešavala som pri rovnakej teplote asi 34 °C. Keďže nechcelo tuhnúť, dala som ho asi na 2 hodiny do rúry asi na 70°C. A mám drevenú formu.
    Prosím, kde som urobila chybu? lakmus nemám....mydlo sa nebude dať používať, drolí sa.
    chcem skúsiť ešte raz a použiť bulharský ružový olej...je to vhodné?
    jana

    OdpovedaťOdstrániť
  48. Prajem pekny den Evik
    chcela by som sa opytat, ci by sa dalo robit toto mydlo aj v teplovzdusnej rure, alebo bude lepsie ked bude iba v normal. elektrickej. Dakujem Adriana

    OdpovedaťOdstrániť
  49. Ahoj Evik
    chcem sa opytat ci by bolo mozne spravit toto mydlo aj v teplovzdusnej rure, alebo bude lepsie v norm. elektrickej.
    Dakujem Adriana

    OdpovedaťOdstrániť
  50. Otázku Jane sme poriešili už na fóre, takže prikladám link

    http://forum.alchymistka.eu/prv-pokus-a-omyl-o-s-t-m-td4641841.html

    OdpovedaťOdstrániť
  51. Adriana - dá sa, ja som svoje prvé robila takisto v teplovzdušnej.

    OdpovedaťOdstrániť
  52. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  53. Dobry den, tak mi to nedalo a prave som dala mydlo do rury. Vsetko som dala podla receptu, tak uvidime co z toho bude ��

    OdpovedaťOdstrániť