pondelok 26. decembra 2011

Kokosový kondicionér

Tento kondicionér som vyskúšala podľa knižky La cosméto au naturel od Laurence Dupaquier.
Trochu som ho upravila, pretože som nemala dostatok Olivem 1000, ale len polovicu, takže som pridala koemulzifikátor glyceryl stearát (ktorý som si vyrobila doma). Vlastne som sa najprv snažila to spraviť len s ním, ale nepodarilo sa mi to, takže som musela pridať Olivem 1000. Myslím, že vďaka glyceryl stearátu sa mi podarilo spraviť príjemnú hladkú a výživnú konzistenciu.

Ešte som ho nestihla vyskúšať na vlasy, ale vyskúšala som ho na ruky - vlastne je to niečo ako husté mlieko alebo tekutejší krém, ktorý obsahuje glycerín a jojobový olej, takže sa dá použiť aj na telo.



Recept na 250g:
120 g vody (destilovanej)
 12 g jojobového oleja

Emulgátory:
  16 g glyceryl stearát
   8g Olivem 1000 (www.murumuru.sk)
.....ak nemáte glyceryl stearát, tak si ho buď vyrobte (návod TU), alebo postupujte podľa originálneho receptu a použite 16 g Olivem 1000.

Toto všetko rozpustite (voda + jojobový olej + emulgátory) vo vodnom kúpeli a po odstavení z ohňa poriadne miešajte. Keď sa všetko spojí (teda keď sa emulzia "chytí"), postavte do nádoby so studenou vodou a primiešavajte natrikrát túto zmes:

12 g tekutého medu
23 g hustého kokosového mlieka
10 g glycerínu
ak máte, tak konzervant podľa doporučenia výrobcu a niekoľko kvapiek vône (esenciálny olej podľa vášho výberu, na vlasy sa hodí napríklad Ylang-Ylang)


Po zmiešaní a vychladnutí dávkujte do fľašky s uzáverom.

EDIT 13.3.2014: Tento koncidionér ma nijak extra nenadchol. V podstate sú po ňom vlasy veľmi ťažké.  Medzitým som s výrobou kondicionéru dosť podstatne pokročila, doporučujem prečítať si príspevok

15 komentárov:

  1. ..tak toto určite vyskúšam :)..ďakujem za všetky návody..sú skrátka perfektné:)..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. ..no pokúsila som sa vyrobiť si tento kondicionér ale keďže som nemala Olivem 1000 ani glyceryl stearát tak som použila lecithín rozpustený vo vodnej fáze..aaa nevyšlo mi to :(..výsledný produkt bol riedky ako voda..inak vôňu to má fantastickú aj na vlasy to pôsobí veľmi dobre akurát tá konzistencia :(..Evíku,nevieš poradiť ako by som dosiahla hustotu kondicionéru bez Olivem a glycerylu?..

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tento recept ma velmi malo oleja vo vodnej faze, lecitin zahustuje vacsinou vyssie koncentracie tak od 40%. Mozno aj 30, ale to som neskusala. Musim pohladat cim inym by to slo.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ..našla som prvú "lastovičku" v predaji surovín,konkrétne emulgátora na výrobu kozmetických krémov na Slovensku..posúvam ďalej túto informáciu..

    http://www.webareal.sk/nov-art/eshop/4-1-Pre-vyrobu-mydiel-a-kozmetiky/20-2-Ostatne-suroviny/5/216-Emulgator-10ml

    ..PS: ďakujem za Tvoje info Evíku :)..kdesi som našla Tvoj komentár kde si písala,že Lecithín zaberá iba keď je väčší pomer oleja ako vodnej fázy..tak som si domyslela,že asi s Lecithínom pri tomto kondicionéri neuspejem..ale musím Ti povedať,že tá moja vzniknuvšia kokosová vodička na vlasy je úplne "fantastikuš":)..vlasy sa perfektne rozčesávajú a sú "hmatateľne a viditeľne" zdravšie:)..vďaka Ti!!!..

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Zaujímavé, naozaj prvá lastovička. Akurát by som rada vedela, čo je to za emulgátor - konkrétne aký je jeho oficiálny názov (lebo emulgátorov je veľa typov, však). Lebo nie všetky sú teraz považované za dostatočne prírodné. A takisto HLB hodnota, alebo aspoň odporúčané percentuá na použitie. Tam je to tak amatérsky napísané, až to vo mne vzbudzuje podozrenie, že moc nevedia o čo sa jedná.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. A samozrejme, som veľmi rada, že Ti kondicionér vyhovuje. Ja som zistila, že si ho nesmiem dávať zakaždým, len raz za dve umytia, inak sa mi mastia veľmi rýchlo vlasy po ňom. Ale inak som tiež veľmi spokojná.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj, plánuju se pustit do výroby a přemýšlím, do čeho vpašuju hedvábný protein co mám doma. Dalo by se to do tohodle kondicionéru? Mělo by to nějaký efekt?

    OdpovedaťOdstrániť
  8. V prípade, že je hydrolyzovaný, tak určite do kondicionéru, alebo do šampónu, alebo do krému.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. A kolik toho proteinu bys do toho dala? A můžu ten Olivem 1000 nahradit BTMS? Koukala jsem totiž na Tvůj pokus s oběma a BTMS měl rozhodně lepší výsledek.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jasné že môžeš, je to jednoznačne lepšie. Dala by som niečo medzi 1-2%, ak máš veľmi zničené vlasy,tak aj 3.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Evicka mela bys tam mit odkaz kde pises cituji "..ak nemáte glyceryl stearát, tak si ho buď vyrobte (návod TU),""" bohuzel to NAVOD TU me nic neukaze. neni pristupny protoze me to pise to zadny odkaz nenaslo. mohla bys prosiiim zkontrolovat v cem je chyba, mozna ze ja mam jen nejaky blby nastaveni a neukaze me tvuj prispevek v odkaze.
    dekuji predem
    Drakula

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Drakula, už sa na tom pracuje - príspevok som dala do nedokončených, lebo som tam chcela upresniť trochu chémie za tým, a ešte som sa k tomu nedostala...

    OdpovedaťOdstrániť
  13. .....hmmm,ten odkaz stále nefunguje....
    Gina

    OdpovedaťOdstrániť