sobota 28. októbra 2017

Reparačný a ochranný zimný krém "tamanu-marula-manuka" na každý problém (?)

Viete ak to je, doma sa vám nazbierajú rôzne špeciality - drahé oleje a hydroláty a vy stále neviete čo s nimi. Akosi chýba odvaha a tiež vlastne neviete na čo sú, to nie je ako s ružou či levanduľou, ktorých účinky poznáme. S cudzokrajnými či neznámymi olejmi jednoducho nevieme tak dobre zaobchádzať, a preto len čakajú v poličke na ten správny moment, ktorý možno nikdy nepríde... tak som si jeden deň povedala, že stačilo, lebo sa mi načisto pokazia a povedala som si, že vyrobím (ako inak s toľkými drahými olejmi)  krém "de-luxe".

Prečo tamanu, marula a manuka-honey? No pretože som ich mala poruke :)

Samozrejme, že okolo toho teraz musím vymyslieť nejaký prítažlivý (sexy)  príbeh o tom, ako som to všetko na základe vedeckých informácií skombinovala.... a tak som sa keď už som ten krém mala, pustila som sa do štúdia účinkov jednotlivých zložiek. A čuduj sa svete, ono to je celkom zaujímavé (a nielen vďaka vtipným slovenským názvom jednotlivých rastlín :)):



By: Forest & Kim Starr
Tamanu olej - Olej zo semien stromu kalaby obvajčitej (nenašla som to na botanickom webe, takže ak viete slovenský presný názov, môžete ma opraviť), známej aj ako tamanu (alebo kamani) latinsky Callophylum inophyllum. Tento strom je známy v Afrike, Ázii i Polynézii, olej tradične používaný na hojenie rán a jaziev, má antibakteriálne, antineuralgické, protizápalové a antioxidačné účinky [1]. Je zelený a má celkom špecifickú vôňu, takú orieškovú, mne sa veľmi páči. Je zaujímavé, že okrem hojenia jaziev a regenerácie pokožky účinkuje aj proti bolesti vrátane reumatizmu. K tomu hojeniu, bol úspešne testovaný aj na liečbu ničím sa nehojacich vredov, chemických či radiačných popálenín alebo popálenín vriacou vodou. Tieto schopnosti má podľa najnovších vedeckých štúdií vďaka trom unikátnym zložkám:
  • kyselina callophylová (ok, neviem či sa tak naozaj prekladá do slovenčiny, anglicky calophylic acid)
  • callophyloid – protizápalová zložka
  • lactone – antibiotická zložka. Ďalej obsahuje kumaríny (známe protizápalové zložky)
Vďaka tomu výborne pôsobí aj na problematickú pleť, vrátane aknóznej, ekzematickej, psoriázy a podobne.


By Genet (Diskussion).
Marulový olej - Je olej zo semien afrického stromu Sclerocarya birrea. Dostala som ho ako darček
od jednej mojej čitateľky, ktorá býva v Juhoafrickej republike (ďakujem ešte raz!!!). Má podobné zloženie mastných kyselín ako olivový olej a dočítala som sa, že sa v Afrike vraj používa úplne na všetko, dokonca ako kvapky do nosa pre malé deti, či na konzerváciu mäsa [2]. Je veľmi zaujímavé, že podľa jednoho článku [3] patrí medzi 35 vedecky veľmi málo preskúmaných juhoafrických liečivých rastlín.

By User:Gerald.w
Manukový hydrolát  - je to hydrolát z kvetov vždyzeleného kra menom balmín metlatý (Leptospermum scoparium), nazývaného tiež manuka, ktorá rastie v Austrálii a hlavne na Novom Zélande. Med z týchto kvetov je známy ako manukový med a má vraj úžasné antibakteriálne vlastnosti. Celý ker je vlastne skvelý, olej sa používa v čistiacej kozmetike a má antibakteriálne, protiplesňové a protizápalové účinky. Dajú sa s ním liečiť kožné mykózy, infekcie nechtových lôžok, svrbenie pokožky i odreniny. Kvetová voda je na tom podobne.


Takže keď to takto čítam, vyrobila som krém na problematickú pleť každého druhu :D.
Skombinovala som to všetko pekne naprírodno, s použitím lecitínu a včelieho vosku. Krém je teda mastnejší ale naozaj nádherne zelený a úplne úžasne vonia. Nepridávala som teda žiadnu vôňu navyše, nech sa páči:

Zložky:

Vodná fáza (53.4%)
28.4%  Destilovaná voda 
19%  Hydrolát manuky (leptospermum scoparium) - (kúpite napríklad na handymade)
  6% glycerín

Olejová fáza (45%)
20%  marulového oleja
12% tamanu oleja (kúpite napríklad v nature-store)
  6% vanilkového macerátu v oleji z hroznových jadierok (domáca výroba)
  5% včelieho vosku
  2% tekutého lecitínu

Konzervanty a aktíva (po vychladnutí)
  0.6% konzervantu Cosgard
  1%  intenzívneho hydratačného komplexu (Complex hydratation intense, INCI: Sodium lactate, Sodium PCA, Glycine, Fructose, Urea, Niacinamide, Inositol, Sodium benzoate, Lactic acide - kúpite na aromazone alebo v nature-store ) - možno vynechať a nahradiť vodou, ktorá pridáte do vodnej fázy.

Pomôcky: dve ohňuvzdorné nádoby na miešanie (sklo alebo nerez), jednu väčšiu, nádobu na vodný kúpeľ, digitálny alebo infračervený teplomer, alkohol na dezinfekciu nástrojov, miešadlo, ponorný mixér, papierové utierky, digitálnu váhu s presnosťou aspoň na jeden gram,

Postup:
0. Vydezinfikujeme všetky nástroje a nádoby s ktorými budeme pracovať, najlepšie pomocou alkoholu. Upraceme pracovnú plochu.
1. V jednej nádobe zmiešame všetky zložky vodnej fázy a v druhej nádobe všetky zložky olejovej fázy. Zahrievame obe nádoby vo vodnom kúpeli až na teplotu 70°C, pozor na prehriatie. Vodnú fázu prikryjeme, aby sa nám neodparila voda.
2.  Keď majú obe fázy približne 70°C (pozor, včelí vosk musí byť rozpustený, pomôžeme si občasným premiešaním), pomaly, za stáleho miešania, najlepšie za použitia ponorného mixéra, vlejeme vodnú fázu do olejovej. Pozor na bublinky (je vhodné pracovať s dostatočným množstvom krému tak aby sa mal mixér kam ponoriť).
3. Keď sa emulzia chytí (stane sa nepriehľadnou a zosvetlá), pokračujeme v miešaní ručne - až do vychladnutia na 40°C. Pozor, práca s včelím voskom a lecitínom nie je jednoduchá, nechladíme preto krém vo vode.
4. Po dosiahnutí 40°C vmiešame pomaly konzervant a intenzívny hydratačný komplex.
5. Dávkujeme do nádob a necháme vychladnúť na izovú teplotu (cca 25°C). Až potom prikryjeme viečkom (zabránime tak kondenzácii pár na povrchu viečka).



Zdroje

[1] http://shiningseasimports.com/wp-content/uploads/2015/02/Tamanu-Oil-A-Tropical-Topical-Remedy.pdf
[2] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629911001074
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24566124

2 komentáre:

  1. Krém sa mi vydaril aj napriek tomu, že mi uprostred váženia ingrediencii odišla desatinná váha a dovažovala som na obyčajnej kuchynskej. Textúra bohatá, neostáva dlho mastný pocit, vôňa taká zvláštna, ale príjemná. A účinok? Vynikajúci. Som veľmi spokojná.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Zdravim, mam taku otazocku...doteraz som totiz pri priprave kremov pracovala len s olejmi (bez pridania vodnej fazy). Kvoli zachovaniu latok som oleje / masla zahrievala do 40 °C. Avsak vo Vasom recepte na kremik sa uvadza zahriatie oboch faz na 70 °C. Ma to svoje opodstatnenie, preco az na taku teplotu? Stacilo by zahriat obe fazy aj na 40 °C? Dakujem krasne za odpoved :)

    OdpovedaťOdstrániť